River Plate voitti – mutta koko Argentiina hävisi

Copa Libertadoresin finaalin toinen osaottelu Boca Juniorsin ja River Platen saatiin lopulta pelattua, kolmannella yrittämällä. ”Vuosisadan ottelu” oli määrä pelata Buenos Airesissa lauantaina 24.11, mutta se jouduttiin perumaan River-fanien hyökättyä Bocan bussin kimppuun. Ottelu siirrettiin ensin seuraavalle päivälle, mutta uusien väkivaltaisuuksien pelossa se jouduttiin lopulta siirtämään kokonaan Argentiinan ulkopuolelle, ja ottelun ajankohdaksi ja paikaksi määräytyi 9.12.2018 ja Madrid, Espanja.

Estadio Santiago Bernabéulla pelatun finaalin, ja koko turnauksen, voittajaksi selviytyi jatkoajan jälkeen River Plate. Todellisuudessa finaalilla ei kuitenkaan ollut kuin häviäjiä, ja suurin niistä oli argentiinalainen jalkapalloilu.

Argentiinan ongelmainen jalkapallohistoria

Argentiinalla on vaiheikas, kiihkeä ja kaunis jalkapalloperinne, joka viimeistään nyt on tahrattu koko maailman silmissä faneiksi itseään kutsuvien rikollisten toimesta. Huliganismi on kuitenkin ollut Argentiinassa ongelma yhtä kauan, kun maassa jalkapalloa on pelattu.

Salvemos al Fútbolin mukaan Argentiinassa on kuollut vuodesta 1924 alkaen 328 ihmistä jalkapalloon liittyvissä väkivaltaisuuksissa, joista kuusi tänä vuonna. Myös River Platen presidentti, Rodolfo D’Onofrio, kertoo saaneensa useita tappouhkauksia johtuen asemastaan seuran johdossa. Argentiinan jalkapallosta onkin tullut monella tavalla peilikuva ja reitti purkautua ongelmille maassa, joka kärvistelee suurissa talousvaikeuksissa. Inflaatio on maassa pahimmillaan lähes 50%, samalla kun korkotasot voivat nousta jopa yli 60%.

Tottenhamin argentiinalainen manageri Mauricio Pochettino innostuikin avaamaan sanaisen arkkunsa maan kulttuuriin liittyen ja kommentoi, ettei ole varma, että huliganismi onnistutaan kytkemään pois samalla tavalla kuin tehtiin Englannissa, jossa se myös oli aikoinaan vakava ongelma. Niin syvällä ongelmat ovat argentiinalaisessa kulttuurissa.

Ennusmerkit tällekään ottelulle eivät olleet hyvät. Viimeksi kun joukkueet kohtasivat Copa Libertadosin pudotuspeleissä, neljännesvälierässä kolme vuotta sitten, ottelu jouduttiin keskeyttämään ensimmäisen puoliajan jälkeen, kun Boca-fanit hyökkäsivät River-pelaajien kimppuun pippurisumutteella. Tämä johti Boca Juniorsin diskaamiseen kilpailusta, mikä toki ennestään lisäsi vettä Bocan Buenos Airesilaisen auringon alla porottavalle kiukaalle tämän vuotisen River-fanien hyökkäyksen jälkeen.

Superclásico onkin jalkapallomaailman kuumaverisimpiä, ja valitettavasti myös aidosti verisimpiä kamppailuja, joka tällä kertaa läikkyi jopa oman ruutitynnyrinsä yli joukkueiden kohdatessa Etelä-Amerikan Mestarien liigaa vastaavan kilpailun finaalissa ensimmäistä kertaa.

”The derby to end all derbies”, kaikkien toivoma finaali, olikin finaali jota kukaan ei lopulta toivonut. Kahden vihollisseuran luoma räjähdysherkkyys yhdistettynä finaalin panoksiin oli enemmän, kuin jalkapallomaailma oli valmis vastaanottamaan.

Menetetty mahdollisuus

Argentiinalaisella jalkapallolla oli saumansa näyttää, että se on päässyt yli menneisyyden ongelmista ja maassa pystytään nykyään järjestämään kansainvälisen tason jalkapallo-ottelu. Finaalia parempaa näyteikkunaa MM-kisoja 2030 yhdessä Uruguayn ja Paraguayn kanssa hakeva maa tuskin olisi voinut toivoa. Ja se mokasi sen – isosti.

Kaksi maailmamestaruutta voittanut maa epäonnistui turvatoimissa niin totaalisesti, että ”vuosisadan ottelu” jouduttiin siirtämään pelattavaksi 10 000 kilometrin päässä Buenos Airesista. Eikä pelkästään silloin, kun koko jalkapalloilevan maailman katseet olivat suuntautuneet siihen – maa oli myös politiikkaa seuraavan maailman tarkkailevan silmän alla, sillä maan pääkaupungissa oli alkamassa G20-maiden kokous vain viisi päivää alkuperäisen finaalin jälkeen. Ei siis ihme, että päättäjillä oli kiire siirtää turvallisuusongelmia aiheuttava tapahtuma pois maasta.

Ja tämä toki sen jälkeen, kun maan jalkapalloliitto oli promonnut finaalia suurena saavutuksenaan, mahdollisuutena hyvittää fanien mielestä katastrofiin loppuneet kesän MM-kisat. Argentiinan presidentti, Mauricio Macri, ehdotti jopa vieraskannattajien päästämistä otteluun, ensimmäistä kertaa näiden kahden joukkueen välillä sitten vuoden 2013, osoituksena Argentiinan hienosta kannattajakulttuurista. Voinemme kaikki olla iloisia siitä, ettei näin tehty.

Etelä-Amerikan suurimman kilpailun finaalin siirtäminen vanhalle mantereelle vain korostaa sitä mädäntynyttä, korruptoitunutta ja kaoottista tilaa, jossa argentiinalainen jalkapallo elää. Kuten Boca Juniorsin valmentaja Barros Schelotto asian muotoili: Valitettavasti finaalin pelaaminen kotimaassamme on mahdotonta. Näyttää siltä, ettemme koskaan opi, ja vahingoitamme argentiinalaisen jalkapallon imagoa jatkuvasti virheillämme.

Meidän pitäisi olla puhumassa siitä, kuinka River ja Boca tekevät Argentiinan ylpeäksi, mutta sen sijaan puhumme siitä, kuinka argentiinalainen jalkapallo hävisi väkivallalle.

Myös argentiinalaisen jalkapallon legendat intoutuivat kommentoimaan tätä surullista tapausta. Gabriel Batistuta kirjoitti Twitterissä kuinka Argentiina menetti jälleen yhden mahdollisuuden häpeällisesti ja valitettavasti, kun Juan Roman Riquelme kommentoi Espanjaan siirrettyä ottelua menetetyksi finaaliksi ja ”maailman kalleimmaksi ystävyysotteluksi”.

Kuten Argentiinan suurin sanomalehti sen sanoi: koko maailma katsoi, ja me näytimme sille rumimman puolen jalkapallossamme.

Artikkelikuva – Jens Björknäs