Reaktio: Huuhkajille arvottiin erittäin hankala MM-karsintalohko

Zürichissä arvottiin maanantai-iltana tulevien jalkapallon MM-kisojen Euroopan karsintalohkot. Huuhkajille arpa oli kaikkea muuta kuin suotuisa. D-lohkosta kaveriksi nousivat Ranska, Ukraina, Bosnia-Hertsegovina ja Kazakstan. Paikka MM-kisoihin irtoaa varsinaisista karsinnoista lohkojen voittajille ja lopulta kolmelle lohkokakkoselle. Siihen kuka sitten oikeasti haluaa Qatariin ei oteta tässä arviossa mitään kantaa.

Ranska

Oli selviö, että ykköskorista tippuisi vastaan eurooppalainen jalkapallojättiläinen. Hallitsevan maailmanmestarin saaminen samaan karsintalohkoon, josta etenee varmuudella vain yksi kisoihin, on kaikkea muuta kuin unelma-arpa. Siitäkin huolimatta, että Huuhkajat pyyhki Ranskalla lattiaa muutama viikko takaperin. Tuolla voitolla Suomi teki näin jälkijättöisesti tulevista kohtaamisista jopa entistäkin vaikeampia, koska yllätysmomentti on nyt käytetty, ja Markku Kanervan miehistön kanssa ei jätetä enää mitään sattuman varaan.

Ranska tulee voittamaan lohkon. Kaikki muu olisi jättisensaatio.

Ukraina

Ukraina oli vastassa edellisessä MM-karsinnassa. Vaikka Huuhkajien muistot noista otteluista ovat kaikkea muita kuin hyviä, niin Suomi on täysin eri joukkue kuin tuolloin. Mutta, niin on myös Ukraina. Kesän 2019 nuorten maailmanmestaruuden voittanut maa tekee jalkapallollisesti vahvaa uutta tulemista kansainväliselle huipulle. Ukraina on valtava haaste, mutta Suomi on osoittanut viimeisten vuosien aikana, että se pystyy ottamaan pelottomasti nyt Zürichissä heitetyn arvan vastaan.

Bosnia-Hertsegovina

Lähtötilanne on selkeä. Neloskorista olisi hyvä välttää Bosnia-Hertsegovina, joka on tasoltaan eri luokkaa kuin muut kyseisen korin maat. Arvontajärjestyksessä Huuhkajille tarjoiltiin ensin lappujen muodossa huomattavasti kevyempää Valko-Venäjää, mutta ”kauhuarpa” Bosnia-Hertsegovina päätyi lopulta Huuhkajien D-lohkoon. Suomi saa energiaa ja uskoa taannoisesta EM-karsintaottelusta Ratinassa, Zenican vierailua Kanerva valmennusryhmineen saakin sitten kelailla useaan otteeseen ennen seuraavaa kohtaamista.

Kazakstan

Vitoskorista oli tarjolla joko erittäin maistuvia vieraspelejä tai hankalia vierailuja itäisen Euroopan maihin. Ensimmäistä tyrkättiin alkuun, kun Viro nousi neljäntenä vitoskorin maana, mutta talvipelien määrä siirsi eteläisen naapurin seuraavaan pystyriviin. Fanien unelmamatka lautalla Tallinnaan vaihtuikin salamannopeasti pisimpään vierasreissuun mitä oli mahdollista saada, kun arpa heitti Kazakstaniin. Maan pääkaupunki Almaty sijaitsee maan kaakkoisosassa ja on faktisesti jo Kazakstanin Euroopan puoleisen ohuen kaistaleen toisella puolella Aasiassa. Matkustushaasteista huolimatta kaikki muu kuin kuusi pistettä näistä peleistä olisi iso epäonnistuminen.

Otteluohjelmaa voidaan odottaa saapuvaksi nopealla aikataululla. MM-karsinnat pelataan aikavälillä maaliskuu 2021 – maaliskuu 2022.