Ratinan iltavaloissa otettiin iso askel kohti unelmaa – Suomi-Kreikka kuvina

Voitto Kreikasta nosti Suomen jo 12 pisteeseen. Käytännössä Kreikka tippui nyt kyydistä ja päävastustajaksi jäi Bosnia-Hertsegovina.

Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva johdatti joukkonsa Ratinan kiehuvaan kattilaan. Päivälleen 11 vuotta aikaisemmin Markku Kanervan valmentama Suomen U21-joukkue kaatoi Turun Kupittaalla Tanskan ja eteni lohkosta EM-karsinnan päätösvaiheeseen, josta tie aukesi aina kisoihin asti. Paljon on ehtinyt tällä välin tapahtua suomalaisessa jalkapallossa.

Saattajille ilta oli erityinen.

Ottelu valmiina alkamaan. Tampereen Ratina kylpee iltavalossa ja sinivalkoisessa tunnelmassa.

Jasse Tuominen teki paluun Huuhkajien avauskokoonpanoon. Erityisesti ensimmäisen vartin aikana Tuominen löysi tiloja edetä Kreikan linjojen välistä. Lahtelainen pelasi lopulta 87. minuuttia.

Toinen paluun avaukseen tehnyt oli Pyry Soiri. Soiri kellotti peliaikaa aina lisäajalle asti, kunnes hän teki tilaa Rasmus Schüllerille.

Pohjoiskaarre piti jälleen kansainvälisen tason tunnelmaa yllä läpi ottelun.

Ääntä ja väriä riitti myös muihinkin katsomonosiin. Tampereen stadion oli loppuunmyyty. Ottelua oli todistamassa 16 163 katsojaa.

Kreikan joukkueessa oli mielenkiintoinen paluumuuttaja, kun uusi päävalmentaja John van´t Schip oli saanut houkuteltua 34-vuotiaan puolustajan Vasilis Torosidisin takaisin maajoukkueeseen. Kapteenin nauhaa kantanut Torosidis jakoi muutaman laadukkaan keskityksen oikealta laidalta.

Kaikkiaan kahdeksan sellaista pelaajaa oli Kreikan avauksessa, jotka eivät olleet pelanneet edellisessä karsintaottelussa. Joukkoon mahtui myös 21-vuotias debytantti Marious Vrousal. Willem II:n keskikenttäpelaaja ei liiemmin palloa saanut ja jäi pelin ulkopuolelle.

Kourallinen kreikkalaisia oli tehnyt matkan Tampereelle.

Kentän ehdoton kuningas oli Huuhkajien numero 6, Glen Kamara. Katko-Kamara oli toistuvasti riistämässä ja rytmitti peliä.

Avausjakso oli hyvin taktinen ja tarkkaa pelaamista. Tauolle mentiin maalittomassa tasatilanteessa.

Toisen jakson alussa alkoi sitten tapahtua. Kreikan painajainen Glen Kamara kumoon rangaistusalueen reunalla ja espanjalaistuomari Juan Martinez Munuera osoittaa pallon pilkulle.

Torikokous oli välittömästi valmis.

Teemu Pukki pallon taakse.

Tarkka sijoitus oikealle…

…ja Tampereen taivas täytyy huudosta.

PUKKIPARTY!!

Maalin myötä meno vain yltyi Pohjoiskaarteessa.

Innokkaimmilla oli jo mahatifon aika.

Kreikan tasoitusmahdollisuudet olivat lähinnä laidoilta kohti takatolppaa tulleiden keskitysten varassa. Nämä jäivät kuitenkin lähes järjestään osoitteettomiksi, loput Suomen puolustus sitten siivosi varmuudella.

Teemu Pukin tullessa lopussa vaihtoon, nousi koko Ratina seisalleen osoittamaan hänelle suosiotaan.

Päätösvihellys vapautti ilon valloilleen. Kreikka on nyt jo kahdeksan pisteen päässä takana.

Yhteinen hetki.

Lukas Hradecky kävi jälleen capoilemassa.

Illan hahmoilla oli hymy herkässä.

Rivekin taisi tykätä.

Sunnuntaina jatkuu. Silloin Italia yrittää löytää keinot pärjätä Tampereen hornankattilassa.

 

Kuvat: Arno Hämäläinen