PK-35 lähtee Kakkoseen nimekkäällä miehistöllä – HIFK-ikoni Esa Terävä kokeilee siipiään pelaajavalmentajana

Syksyllä 2008 Vantaalle muuttanut edustusjoukkue palasi yhdeksän vuotta myöhemmin Helsinkiin. Nyt Pallokerho tekee uutta, vahvaa nousua Pihlajamäessä.

Kun HIFK nousi Veikkausliigaan kauden 2018 päätteeksi, seuraikoni Esa Terävä toivoi uransa jatkuvan tähtirinnoissa. Muutamaa kuukautta myöhemmin kuitenkin tiedotettiin, että 176 ottelussa kolmella eri sarjatasolla HIFK:ta edustanut Terävä vaihtaa maisemaa.

Vastikään 31 vuotta täyttänyt keskikenttämies oli todistanut tasonsa Veikkausliigassa ja Ykkösessä, joten siirto Kolmosen PK-35:een yllätti kotimaisen jalkapallon seuraajat. Vaikka pelivuosia olisi riittänyt myös huipulla, ympyrän oli aika sulkeutua.

– PK-35 on kasvattajaseurani ja siten se on minulle todella merkityksellinen sekä rakas. Ei olisi tuntunut hyvältä edustaa muita seuroja kuin PK:ta tai IFK:ta, joten paluu juurille oli minulle luonnollinen ratkaisu, Terävä toteaa.

Ensiaskeleet valmentamisen maailmaan

Pudotus Ykkösestä Kolmoseen oli luonnollisesti suuri, mutta moni uusi joukkuetoveri oli niin ikään pelannut korkeammilla sarjatasoilla.

Terävän tapaan HIFK:sta PK-35:een siirtyneen Olli-Pekka Jurvaisen lisäksi muun muassa Marko Koskinen, Vili-Verneri Roivainen, Niko Tirkkonen, Teemu Pastila ja Jani Mahanen toivat joukkueeseen runsaasti kokemusta.

Nousu Kakkoseen varmistui lopulta viiden pisteen erolla Tikkurilan Palloseuraan. Vain kolme pistemenetystä kauden aikana kokenut PK-35 päästi 22 ottelussa vain 11 maalia, ja verkko heilui toisessa päässä peräti 77 kertaa.

Terävä pelasi yhteensä 19 ottelussa, joissa hän teki kaksi maalia. Samalla keskikenttämies toimi PK-35:n edustusjoukkueen sekä seuratoiminnan kehittäjänä. Hän kehuu seuran sisäistä muun muassa HJK:sta tuttua valmennuspäällikkö Sixten Boströmiä, jolta valmentajat saavat tukea sekä sparrausta.

– Olen opiskellut kasvatustieteiden maisteriksi ja olen aina halunnut tehdä töitä lajin parissa, kun oma peliurani päättyy. Viime vuosi oli tietoinen askel sitä kohti ja tänä vuonna hyppään mukaan edustuksen valmennustiimiin, yhtä viikonloppua vaille valmis UEFA B -valmentaja toteaa.

Valmennustiimiin kuuluu Terävän lisäksi pääluotsi Jarkko Siikava, maalivahtivalmentaja Heikki Kärkkäinen sekä komean pelaajauran tehnyt Kim Raimi. Vuosien ajan PK-35 Vantaata edustanut Raimi toimi vielä kaudella 2018 pelaajavalmentajan roolissa, mutta nyt ex-topparin nappulakengät ovat naulassa.

– Tänä vuonna olemme lähteneet rakentamaan joukkuetta todella systemaattisesti. Aloitimme keskustelemisen tästä kaudesta jo viime heinäkuussa, kun sarjatilanne näytti osaltamme aika hyvältä. Pohdimme, millaisen joukkueen haluaisimme Kakkoseen ja millaista pelifilosofiaa haluamme noudattaa.

Lisää liigakokemusta nousijoille

Tulevalla kaudella PK-35 tähtää vahvasti pallonhallintaan, ja pelaajahankintoja on Terävän mukaan tehty tämän ehdoilla. Edustuksen try-outit alkoivat jo marraskuun lopussa – neljän viikon aikana taitojaan esitteli lähes 60 pelaajaa.

Tällä hetkellä joukkueessa on 26 sopimuspelaajaa, ja runko on kenties paria vahvistusta vaille valmis.

Nimekkäimmät saapujat ovat Veikkausliigassa vuosia pelanneet Joni Korhonen sekä Jaakko Lepola. JIPPO:sta tulleet Miko Mäkirinne sekä Aapi Helvelahti ovat Kakkosen tasolle erinomaisia jalkapalloilijoita, ja muutama nuori vahvistus siirtyi PK:hon muista pääkaupunkiseudun seuroista. Kun lisäksi moni viime kauden runkopelaaja on allekirjoittanut jatkopahvin, kyseessä on todella nimekäs joukkue.

– Ei ole sattumankauppaa, että kyseinen ryhmä on muodostunut. Ei mitään pois Kolmoselta, mutta Kakkonen on huomattavasti urheilullisempi sarja, ja meidän täytyy parantaa viime kaudesta. Uudet pelaajamme eivät ole tulleet meille harrastamaan vaan kilpailemaan tavoitteellisesti.

Helsinkiläinen PK-35 pelasi Kakkosessa viimeksi kaudella 2004, jolloin Terävä debytoi edustusjoukkueessa. Paluu sarjatasolle tapahtuu sunnuntaina 26. huhtikuuta, kun Mikkelin Pallo-Kissat vierailee Pihlajamäessä.

PK-35:n kotipelit saivat jo viime kaudella runsaasti kiitosta, ja tänä vuonna ottelutapahtumia pyritään parantamaan entisestään.

– Toivon, että etenkin seuran omat juniorit löytävät lehtereille. Haluan seuraamme sellaista yhteisöllisyyttä, että junnut kävisivät meidän peleissämme ja me heidän. Haluamme toimia esimerkkinä junioreille, Terävä sanoo.

– Radan varrelta pääsee nopeasti Pukinmäen asemalle, josta on lyhyt matka dallata kotikentällemme. Jos tykkää organisoidusta ja hyvästä suomalaisesta divarifutiksesta, Pihlis on se place to be.