Pitkä matka Parkenille (mainos)

H-hetki on lähellä. Pelipaita ja huivi ovat valmiina, rokotustodistus tulostettuna ja Huuhkajat-kannatuslantti taskussa. Matka kotiovelta Kööpenhaminaan kestää kaikkiaan muutaman tunnin. Siitä huolimatta tie Huuhkajien ensimmäiseen arvokisapeliin Parkenille ON (ollut) PITKÄ.

Olen kannattanut Suomen miesten jalkapallomaajoukkuetta 39 vuotta (kohtuullisen kauan siis, kun sen näin lukuna näkee). Matkan varrelle on mahtunut yhdeksät MM-karsinnat ja kymmenet EM-karsinnat. Reitti ei ole ollut helpoimmasta päästä. Se on pitänyt sisällään vauhdin hurmaa, vatsan pohjaa kutkuttavia mutkaisia sorateitä, pelottavan syviä rotkoja, otteen irtoamisia (”En kestä enää yhtään peliä”). Rapa on roiskunut ja tunteiden kirjo roihunnut. Olen laulanut, itkenyt ja huutanut. Kokenut äärimmäistä riemua ja intohimoa ja maistanut karvasta pettymystä. Olen uskonut ja rukoillut (”Anna meidän voittaa tää peli”). Kyllä, futis on myös uskon asia.

Myönnän, että kannattaminen on toisinaan vaatinut masokistista luonnetta. Haaveet ovat kaatuneet ja Via Dolorosa kaikunut kotimatkalla turhan monta kertaa. Mutta mikä muu (muka) aiheuttaa yhtä paljon niitä kuuluisia suuria tunteita?

Kun Suomen EM-kisapaikka varmistui 15.11.2019, Helsingissä paistoi marraskuun aurinko. Mieli oli tyyni ja rauhallinen aamusta alkaen. Ehkä jopa vähän huolestutti, päättyykö odotus tähän iltaan. Onko tämä päivä tietynlainen päätepiste koko pitkälle matkalle?

Olihan se. Kun pilli soi, juoksin totta kai kentälle, sakkojen uhalla. Siihen hetkeen tiivistyi niin paljon suomalaista jalkapallohistoriaa ja oma matkani kannattajana. Se hetki kuittasi kaikki matkan varrella olleet esteet. Viereeni juossut parikymppinen kannattaja totesi: ”Mä oon odottanu tätä hetkeä niiiin kauan”. Hymyilin, meillä jokaisella kannattajalla on takanaan erilainen ja eripituinen matka. Monilla se alkoi vasta Suomen päästyä kisoihin, ja mikä sen mahtavampaa. Joukkoon mahtuu.

HUUHKAJAT-KANNATUSLANTTI KRUUNAA EM-KISAT

Menneen vuoden aikana oma kannatustoiminta on saanut uusia piirteitä. Suomen Monetalla olen päässyt suunnittelemaan ja markkinoimaan erilaisia Huuhkajiin ja EM-kisoihin liittyviä keräilytuotteita.

Huuhkajat-kannatuslantti on toteutettu yhdessä Suomen Palloliiton kanssa. Se on kunnianosoitus historiallista saavutusta kohtaan. Samalla se on onnenlantti, joka johdattaa Huuhkajat parhaaseen mahdolliseen suoritukseen.

On ollut onnellista tehdä töitä oman intohimon parissa, kertoa itselle tärkeistä tuotteista ja jakaa tarinoita niiden takana. Uskon, että saamme erilaisten keräilytuotteiden kautta myös lisää uusia kannattajia ja nostettua sitä kautta suomalaista futiskulttuuria.

KERÄILY VIE MENNESSÄÄN

Ihminen on luonteeltaan keräilijä. Katso vaikka ympärillesi. Etenkin urheilua seuraavat ovat kovaa porukkaa haalimaan kamaa: pääsylippua, pelipaitaa, käsiohjelmaa, kisarahaa, pinssiä, tarraa, lippistä.

Urheiluaiheiset rahat, erilaiset mitalit ja arvokisojen viralliset lyönnit ovat olleet vuosikymmeniä keräilijöiden kiinnostuksen kohteina. Enkä ihmettele. Ne jättävät tapahtumasta pysyvän jäljen, muistuttavat suurista saavutuksista tai historiallisista hetkistä. Ja jäävät elämään myös tuleville sukupolville.

Monilla pelaajilla on erilaisia taikauskoisia tapoja ennen peliä. Onnea tuovat esineet ja rituaalit ovat tuttuja myös kannattajille. Pelipaidat, huivit kuuluvat fanien perusvarusteisiin, mutta repusta saattaa löytyä myös muita, matkan varrella onnea tuottaneita esineitä.

Itse matkustan Parkenille Huuhkajat-kannatuslantti taskussa. Siitä tulee uusi onnenlantti, joka seuraa mukanani kaikissa maajoukkueen peleissä. Se kuvastaa uuden ajanlaskun alkua – aikaa, jolloin Suomen miesten jalkapallomaajoukkue alkoi pelata arvokisoissa.

Kirjoittaja – Kaisa Mikkonen

PS. Siihen H-hetkeen. Totta kai olen fiilistellyt ajatuksella, miltä tuntuu olla Parkenilla, kun Suomi marssii kentälle. Kun pelaajat seisovat rivissä ja Maamme-laulu soi, myös oma 39 vuoden reissu saa arvoisensa kruunun.

Päättyypä Suomen ensimmäinen arvokisapeli Parkenilla miten tahansa, varmaa on, että matkani jatkuu – Huuhkajat-kannatuslantti taskussa.

**

Suomen Moneta on keräilyrahojen ja mitalien asiantuntija. Yli kahdenkymmenen vuoden kokemus ja kansainvälinen yhteistyöverkosto takaavat aina korkealaatuiset tuotteet ja asiantuntevan palvelun. Yhteistyö eri urheilujärjestöjen ja yksittäisten urheilijoiden kanssa on poikinut vuosien varrella lukuisia sporttisia tuotteita keräilijöiden iloksi.

Tutustu Huuhkajat-tuotteisiin täältä:
www.suomenmoneta.fi/huuhkajat