Penkkiurheilijan päiväkirja

Kylläpä on tullut taas katsottua jalkapalloa. Syyskuu alkaa olla yhtäkkiä jo lopuillaan, ja sarjat on polkaistu toden teolla käyntiin.

Kuluneen kuukauden aikana on tullut väijyttyä varmaan parisenkymmentä matsia. Suomi-Islanti oli ainoa, jonka todistin paikan päällä. Sivussa on tullut kieltämättä nautittua sipsejä, pizzoja, Cokista, ties mitä herkkuja ja muutama Heinäkenkä kaupan päälle. Sinkkuudessa on ehdottomasti puolensa. Olen siinä suhteessa onnekas, että minulla on katto pään päällä, sohva, tyyny, jääkaappi, televisio ja Viaplayn urheilupaketti.

Tällainen kovan luokan penkkiurheilu vie toki jonkin verran aikaa, lähinnä illoista. Yhdeksästä eteenpäin ei sovi mielellään mitään menoja. Toinen tärkeä asia on sohvanpohjalla vietettyjen tuntien hyvittäminen kropalle. Palkkatyössä tulee onneksi liikuttua päivittäin, ja lisäksi käyn pelailemassa sulkapalloa kerran viikossa. Perisuomalaista selkäjumia on hyvä ehkäistä laittamalla veret kiertämään silloin tällöin. Ja sitten takaisin itse asiaan.

Lapsena ja nuorena pelasin myös itse futista. Lajin seuraaminen taantui muutamiksi vuosiksi, kun harrastus vaihtui musisointiin ja muuhun hippeilyyn. Kipinä syttyi kuitenkin myöhemmin uudelleen, kun liityin mukaan perheeni viettämiin Mestareiden liiga -iltoihin. Barcelona, lapsuuteni lempiseura 1990-luvulta, lumosi minut. Joukkueen pelin kauneus Pep Guardiolan alaisuudessa oli minulle kuin taidetta. Kuningaslaji oli back in business.

Jalkapallo, kuten urheilu yleensäkin, antaa meille monille paljon. Se saa aikaan sosiaalisuutta ja tuo ihmisille onnen tunnetta, ehdottomasti iloa ja jännitystäkin. Pettymykset ja voiton juhlat ovat itsessään isoja asioita, mutta kaikkein hienointa tämä kaikki on jakaa muiden ihmisten kanssa: sellaisten ihmisten, jotka ymmärtävät sinua tai ainakin puhuvat samaa jalkapallo-kieltä kanssasi. Näitä syyskuun pelejäkin olen katsonut niin yksin kuin kaverinkin kanssa, porukalla ja isäni seurana sekä itselle paljon hauskuutta tuoneissa Sportacam-kisastudioissa.

Toivotan kaikille lukijoille elämyksellisiä hetkiä pallon parissa, nyt kun saapunut on syys!

 

Kirjoittaja: Olli Mäkelä
Kuva: Flickr / Alexander van Loon