Patrick Joosten käytti mahdollisuutensa – Eredivisien tammikuun pelaaja odotti näytönpaikkaansa yli kolme vuotta

On kolea tammikuinen lauantai-ilta Haagissa. Käynnissä on ADO Den Haagin ja VVV-Venlon välinen Hollannin pääsarjan, Eredivisien, kamppailu. Peliä on pelattu 50 minuuttia. Den Haagin keskikenttä antaa surkean poikittaissyötön 30 mertrin päässä omasta maalista, suoraan Venlon hyökkääjälle Ralf Seuntjensille. Seuntjens siirtää pelivälineen vasemmalle Patrick Joostenille. Hän ottaa pari nopeaa askelta ja on jo edennyt rangaistusalueen kulmalle. Nopea pysähdys jättää tilaa irtaantua puolustajasta, pieni leikkaus oikealle ja salamannopeasti millimetrin tarkka laukaus lähtee vastustamattomasti oikeaan yläkulmaan.

Venlo siirtyy 1-2-johtoon Joostenin illan toisella osumalla. Saman miehen, jonka olemassaolosta vielä syksyllä jalkapalloileva Hollanti oli tuskin edes tietoinen.

Patrick Joosten on viidellä maalillaan tällä hetkellä Venlon toiseksi paras maalintekijä. Maalien lisäksi olennaista on myös se, kuinka paljon Joosten pystyy liikkeellään luomaan tilaa muille ja puhkomaan aukkoja vastustajien puolustuksiin. Lisäksi hän on hyvä tekemään peliä ja onkin neljällä maaliin johtaneella syötöllään joukkueensa eniten maalisyöttöjä antanut pelaaja tällä kaudella.

Venlon valmistautuessa alkavaan kauteen NEC:n kasvatti Jay-Roy Grot saapui Leedsistä vuoden lainasopimuksella De Koelille, tarkoituksenaan olla joukkueen ykköshyökkääjä. Kaikissa otteluissa pelanneen Grotin kausi on kuitenkin ollut iso pettymys. Kolme maalia ja yksi syöttö on hyvin vähän saatuun peliaikaan ja odotuksiin nähden.

Valokeilan ulkopuolella

Jay-Roy Grotin tavoin myös Patrick Joosten on NEC:n kasvatti. Junioreissa hän jäi varsin pienelle huomiolle ja lähti 18-vuotiaana hakemaan pelipaikkaa FC Utrechtin joukkueesta. Kaudella 2015-16 paikkaa edustusjoukkueesta ei kuitenkaan löytynyt ja Joosten pelasi Utrechtin kakkosjoukkueessa.

Seuraavalle kaudelle Joostenille oli jo lupailtu paikkaa edustusjoukkueesta ja Joosten pelasi kesällä 2016 lupaavan preseasonin. Kaikki kuitenkin muuttui vain hetki ennen Eredivisien alkua, kun Utrecht lainasi Ajaxista Richairo Zivkovicin. Nykyisin Belgian liigassa KV Oostendessa palloileva Zivkovic onnistui Utrechtissa. Hän oli joukkueensa ykköskärki ja silloinen valmentaja, nykyinen Ajax-käskyttäjä Erik ten Hag, näki parhaaksi lähettää nuoren Joostenin takaisin kakkosjoukkueeseen kasvamaan korkoa.

Kausi 2016-17 menikin FC Utrechtin kakkosjoukkueessa varsin mallikkaasti sisuuntuneelta Joostenilta, joka taatusti koki, että häneltä vietiin näyttöpaikka kirkkaimmissa valoissa. Joosten löysi paikkansa vasempana laitahyökkääjänä ja lopulta työ palkittiin U21-maajoukkuekutsulla.

Joosten osui heti ensimmäisessä U21-ottelussaan Serbiaa vastaan, ja tuo osuma jäi myös ottelun voittomaaliksi.

Kaudelle 2017-18 FC Utrecht selvisi europeleihin ja vahvisti hyökkäystään belgialaisella Cyriel Dessersillä sekä saksalaisella Lukas Görtlerillä. Joosten löysi näin itsensä jälleen FC Utrechtin kakkosjoukkueesta. Lopulta loukkaantuminen pilaisi koko kauden ja Joosten jäi täten myös nuorisomaajoukkueen ulkopuolelle.

Oikeassa paikassa oikeaan aikaan

Kesällä 2018 Patrick Joostenille kävi pian selväksi, että hän ei kuulu uuden valmentajan Jean-Paul de Jongin suunnitelmiin. Pikemminkin päinvastoin, sillä de Jong näki Joostenin edelliskauden vähäisen peliajan suurena haittatekijänä. Pettynyt Joosten jätti managerinsa kautta siirtopyynnön ja oli valmis jättämään FC Utrechtin, johon hän oli kesällä 2015 saapunut suurin odotuksin. Kolme kautta eivät olleet kuitenkaan tarjonneet minuuttiakaan peliaikaa Eredivisiessä.

Siirto vaikutti kariutuvan, kun sopivaa paikkaa ei tuntunut löytyvän. Patrick Joostenia ei enää laitettu kakkosjoukkueen matkaan, vaan hän istuisi Utrechtin edustusjoukkueen vaihtopenkillä, paikassa, jonne hän vaikutti olevan tuomittu neljänneksi sopimusvuodekseen.

Kaikki kuitenkin muuttui 26.8., kun VVV-Venlo matkasi FC Utrechtin vieraaksi. Patrick Joosten istui tuolloinkin koko ottelun vaihdossa. 1-1-tasapeliin päättyneen ottelun jälkeen käynnistyi Utrechtin managerin Jean-Paul de Jongin ja Venlon kollegan Maurice Steijnin välillä keskustelu, jonka päätteeksi Patrick Joosten jätti FC Utrechtin taakseen ja siirtyi VVV-Venloon loppukauden mittaisella lainasopimuksella.

Maurice Steijnillä oli visio, jossa hän näki Joostenin istuvan laitalinkkinä hänen 4-3-3-järjestelmäänsä kuin nenä päähän. Kaksi päivää siirron jälkeen Joosten istui penkillä kotiottelussa Heerenveeniä vastaan. Venlon ollessa tauolla maalin tappiolla päätti Steijn esitellä toisen jakson alkuun tuoreen hankintansa kotiyleisölle. Näin Patrick Joosten pääsi kokemaan sen, mitä hän odotti Utrechtissa yli kolme vuotta: miltä tuntuu juosta nurmelle Eredivisien ottelussa.

Reilun kahdenkymmenen minuutin kentällä olon jälkeen rysähti. Oikealla laidalla pelannut Joosten jätti syvällä Heerenveenin alueella pallon taakseen, josta tuli nosto maalin edustalle. Ralf Seuntjens tiputti pallon kohti alueelle sisään juossutta Patrick Joostenia, jonka painava oikean jalan laukaus painui etukulmasta sisään. Joosten juhli villisti uransa ensimmäistä Eredivisie-maalia, oltuaan kentällä vain 23 minuuttia.

Tuon maalin jälkeen Patrick Joostenista tuli hetkessä fanien suosikki ja erittäin tärkeä palanen Maurice Steijnin ryhmää. Alkuun Joosten aloitti pelit vaihdosta, mutta viimeiset viisi ottelua hän on ollut jo avauksen pelaaja.

Kuva – eredivisie.nl

Erinomainen kausi sai laajempaa huomiota, kun Patrick Joosten valittiin tammikuussa Eredivisien kuukauden pelaajaksi. Joostenin läpimurto Venlossa oli myös omiaan vauhdittamaan FC Utrechtin managerin Jean-Paul de Jongin potkuja, kun Utrechtin surkean pelaamisen lisäksi esitettiin aiheellinen kysymys, että miten tällainen kaveri ei mahtunut de Jongin suunnitelmiin.

Patrick Joostenin sopimus Utrechtin kanssa jatkuu kesään 2020 asti. Hänellä on käynnissä olevan kauden jälkeen kolme vaihtoehtoa. Jatkaa Utrechtissa, paikassa, jossa ei saanut aikanaan mahdollisuutta. Toinen vaihtoehto on Venlo, sillä se tekee taatusti kaikkensa, että saisi pidettyä kultakimpaleensa myös ensi kaudella. Sitten on myös kolmas vaihtoehto, nimittäin isoista seuroista ainakin PSV Eindhovenin tiedetään olevaan kiinnostunut Patrick Joostenin palveluksista.

Joostenin tähänastinen tarina on sekä hieno osoitus sitkeyden merkityksestä kansainvälisessä huippujalkapallossa että siitä, kuinka oleellista on uskoa itseensä ja hyödyntää mahdollisuus silloin kun sen saa.

Artikkelikuva – fcupdate.nl