Myös Saksan futispiireistä löytyy venäläisrahaa – KFC Uerdingenin esitys oli surkea sekä kentällä että katsomossa

Kirjoittaja on Fussball-Ranskalaiset -blogia ylläpitävä Keski-Euroopassa asuva savolainen, jota kiehtoo futiskulttuuri.

Bundesliiga pyörähti taas käyntiin, mutta alemmat sarjatasot käynnistyivät jo muutamia viikkoja sitten. Düsseldorfissa tapahtuu tällä kaudella myös 3. Bundesliigan osalta.

Naapurikaupungin KFC Uerdingen (Krefelder Fußballclub Uerdingen) pelaa nimittäin evakossa Düsseldorfin Areenalla (Merkur Spiel-Arena). Sen verran oli omaa stadionia ikävä, että oli lähettävä käymään katsomomassa mitä evakkoseuralle kuuluu.

Krefeld on Düsseldorfin naapurikaupunkeja ja Uerdingen sen kaupunginosa. Vastaansa KFC Uerdingen sai suhteellisen muovisen FC Ingolstadtin.


FC INGOLSTADT

FC Ingolstadt on perustettu vuonna 2004. Audi on 20% omistuksella mukana tukemassa toimintaa. Audi on mukana sen takia, että Audin pääkonttori on Ingolstadtissa. Seura on noin 15 vuotta vanha ja noussut siinä ajassa vitosesta (Oberliiga), jopa Bundesliigaan (vuodet 2014–2016) asti. Matka on viime vuosina ollut alaspäin ja tällä kaudella Ingolstadt pelaa kolmosta.

Jalkapalloromantikko ei tällaisesta muovisesta seurasta pidä.


Oli jotenkin aavemaista saapua Areenalle, sillä sen edustalla oli erittäin väljää. En meinannut uskoa, että Areenalla on pelipäivä. Piti oikein varmistaa järjestysmieheltä. Tuntui, että järjestysmiehiä oli enemmän kuin katsojia.

Pelipäivän metropysäkki, voisitteko kuvitella että kohta alkaa peli?

Fortuna Düsseldorf ja sen kannattajat vastustivat KFC Uerdingenin evakkovierailua, mutta ei auttanut vastustaminen tällä kertaa. Areena on Düsseldorfin kaupungin omistama, ja se päättää, kuka pelaa ja mihin Areenaa käytetään.

Onneksi KFC Uerdingenin kannattajilla ei ole mitään asiaa Fortuna pyhimpään, eli sen päätykatsomoon. Se ammottikin peleissä tyhjänä, kuten melkein koko muukin Areena. Kävijöitä on ollut vaan vajaat 3.000 katsojaa per peli.

Itse pääsin kuitenkin omaan katsomooni.

KFC UERDINGEN

Sinänsä minulla ei ole mitään KFC Uerdingeniä (FC Bayer 05 Uerdingen (1953–1995)) vastaan. Se on varsin perinteikäs seura, mutta sen suuruuden ajat sijoittuvat 1970-, 80- ja 90-luvuille, jolloin Bayer 05 Uerdingen pelasi Bundesliigaa. Kuten nimestä voi päätellä, kemiankonserni Bayer tuki silloin toimintaa.

Seuran suuriin aikoihin Uerdingenissä kävi pelaamassa myös oululainen Seppo Pyykkö. Seppo pelasi kausina 1980/82 seurassa yhteensä 12 peliä.

Uerdingen voitti vuonna 1985 jopa DFB Pokalin (eli Saksan cupin). Finaalissa kaatui silloin suuri FC Bayern München luvuin 2-1. 1980-luvun lopussa se urapelasi myös Euroopassa sekä UEFA-Cupia että cup-voittajien cupia. Silloin Grotenburg stadion:illa vierailivat jopa suuret FC Barcelona ja Atletico Madrid.

Vuonna 1995 Bayer vetäytyi jalkapallotoiminnasta ja seuran nimi muuttui KFC Uerdingeniksi. Konsernin tuen ja sponsorirahan hävittyä seura romahti kuudenteen liigan asti. Tässä on mallia ja esimerkkiä kaikille, mitä muoviselle seuralle voi tapahtua, kun tuki loppuu.

Saksan alasarjoja kiertänyt Tuukka Salonen pistäytyi kausilla 2006–2009 myös KFC Uerdingenissä tehden 59 pelissä 14 maalia. Sarjatasot olivat silloin nelonen ja kutonen.

Sen verran hyvin homma ilmeisesti meni, että Salonen nimettiin kaudeksi 2008 KFC Uerdingen 05 kakkosjoukkueen valmentajaksi. Siinä hommassa meni kolme kautta. Varmaan näitä harvoja suomalaisia valmentajia Saksassa, Sami Hyypiän lisäksi en ainakaan tiedä muita.

GROTENBURG STADION

Seuran alasarjakierroksen aikana unohtui myös klassinen Grotenburg-stadion ja sen kunnossapito. Tällä hetkellä se ei ole siinä kunnossa, että stadionilla voitaisiin pelata ammattilaisjalkapalloa. Tämä on siis KFC Uerdingenin evakkopelaamiseen syy.

Kuvissa vanha Grotenburg-stadion.

Krefeldin kaupunki on luvannut remontoida stadionin, ja remontin pitäisi alkaa syksyllä. Remonttiin menevät pääkatsomot, jolloin stadionille voidaan ottaa 10 000 katsojaa. Päätykatsomoita ei tässä vaiheessa remontoida, joten kapasiteetti jää ensin tuohon.

Täysin kunnostettuna Grotenburg-stadion vetäisi 34 500 katsojaa.

VENÄLÄISRAHAA

Kaudella 2016 venäläinen Michail Ponomarew tuli mukaan kuvioihin ostamalla seurasta 97,5%. Tämän jälkeen KFC Uerdingen on noussut vitosesta (Oberliga Niederrhein) aina kolmoseen astiPonomarew on ollut hääräämässä myös Englannissa AFC Bournemouthissa sekä myös jääkiekon parissa Düsseldorfer EG:ssä.

Eli maisema vaihtuu, jos alkaa kyllästyttämään. En ihan luottaisi herran touhuihin.

Nyt on menossa toinen kausi 3. Bundesliigassa ja toinen evakkokausi. Ensimmäinen kausi meni MSV Duisburgin Schauinsland-Reisen-Arenalla.

Ponomarew on tehnyt satsauksia, mutta valmentajat ovat vaihtuneet tiuhaan. Viime kaudella KFC Uerdingeniä valmensi viisi valmentajaa. Ei kuulosta pitkäjänteisellä.

Tuntuu, että joukkue kootaan lähinnä kovilla nimillä. Nimekkäimmät ovat kapteeni Jan Kirchhoff (Bayern München, Bolton WanderersFC Schalke 04Sunderland), maailmanmestari Kevin Großkreutz (Borussia Dortmund, Vfb Stuttgart, SV Darmstadt 98) ja Stefan Aigner (ColoradoEintracht FrankfurtTSV 1860 München).

KFC Uerdingenin peliä katsottuani tulin siihen tulokseen, että kentällä ei todellakaan ollut joukkuetta. Ingolstadt voitti selvästi 0-3. Ingolstadt näyttää olevan jälleen matkalla 2. Bundesligaan, kun taas KFC Uerdingenissä vaihtuu varmasti taas valmennusjohto.

KFC Uerdingenin fanipiste meidän Areenalla.

Myös seuraan kohdistuva kiinnostus oli ottelun perusteella varsin vähäinen. Areenalla oli muutaman sadan hengen kannatusporukka. Odotin suurempaa innostusta, kun seura on noussut kuutosesta kolmoseen. Lauantaina katsojia oli vain 2658. Surkea suoritus sekä katsomossa että kentällä.