Mark van Bommelin tulikaste

Harva enää muistaa, mutta kesällä pois lähteneen Phillip Cocun alku PSV:n peräsimessä oli kaikkea muuta kuin helppo. Hän oli toiminut kolmen kauden ajan PSV:n apuvalmentaja, kunnes eindhovenilaisten seurajohto päätti antaa kesällä 2013 Coculle mahdollisuuden ja teki hänen kanssaan vuoden kestävän sopimuksen.

Tuolloin PSV:n joukkueessa oli aivan liikaa ja aivan liian isossa roolissa yli-ikäisiä pelaajia. Cocu päätti aloittaa nuorennusleikkauksen, mutta hänen harmikseen nuorempia pelaajia kaapattiin samaan aikaan isompiin seuroihin.

Kauden 2013-14 menetykset hirvittävät, kun niitä näin jälkikäteen tarkastelee. Coculta lähti käsistä mm. Erik Pieters, Kevin Strootman, Jeremain Lens, Dries Mertens ja Ola Toivonen. Lisäksi kapteeni Mark van Bommel lopetti uransa.

Coculle jäi johdettavaksi hyvin nuori ja kokematon nippu.

Tämä kokemattomuus näkyikin Mestarien liigan viimeisellä karsintakierroksella, kun AC Milan jyräsi Cocun ryhmän San Siron nurmimaton alle. Tulokset kotimaassa pysyivät hyvinä vielä siihen asti kunnes Eurooppa-liigan lohkovaihe alkoi. Tuolloin ottelurytmi tiivistyi, väsy alkoi avainpelaajilla painamaan ja nuoret pelaajat joutuivat kantamaan sellaista vastuuta mihin he eivät olleet aikaisemmin tottuneet.

Tämä kaikki alkoi eskaloitumaan huonoina kosketuksina, väärin sijoittumisina, yliyrittämisenä ja helppoina virheinä. Tappiot seurasivat toistaan ja itseluottamus katosi.

Sykyllä 2013 Phillip Cocun PSV pelasi aivan kamalaa jalkapalloa, kärsi rumia tappiota, jäi Eurooppa-liigan lohkovaiheeseen ja hollantilaismedia kirjoitti kasvavissa määrin siitä, kauanko PSV:n seurajohdon kärsivällisyys riittää Cocun kanssa.

PSV:n seurajohto osoitti kuitenkin nykyfutiksessa hyvin poikkeuksellista malttia ja tulokset alkoivat keväällä kääntyä paremmiksi. Nuoret pelaajat alkoivat kasvaa vastuuseensa ja esimerkiksi Memphis Depay teki läpimurtonsa. Kauden jälkimmäisellä puoliskolla PSV yltyi jo kahdeksan ottelun voittoputkeen, hilasi itsensä sarjataulukossa neljänneksi ja takasi näillä tuloksilla Phillip Coculle jatkosopimuksen.

Seuraavana keväänä PSV juhli jo Eredivisien voittoa seitsemän vuoden tauon jälkeen ja tämän jälkeen mestaruuksia tuli vielä kaksi lisää seuraavan kolmen vuoden aikana.

Appiukon perässä pitkin maailmaa

Samaan aikaan, kun Cocu aloitteli päävalmennusuraansa, asetteli toinen hollantilainen entinen keskikenttäpeluri Mark van Bommel nappulakenkiä naulaan.

Fortuna Sittardin kasvatti oli pelaajana noussut jalkapalloilevan maailman tietoisuuteen juurikin PSV:stä, josta käynnistyi kierros eurooppalaisissa huippuseuroissa. Barcelona, Bayern München ja AC Milan. Nämä seurat eivät jätä ketään kylmäksi, ja kun van Bommel palasi kaudeksi 2012-13 PSV:n paitaan, lyötiin hänelle välittömästi kapteenin nauha käsivarteen ja fanit olivat paluusta vähintäänkin euforiassa.

Tuo kausi jäi van Bommelin viimeiseksi ja kun Cocu asteli seuraavana kesänä PSV:n harjoituskeskukseen pääkäskyttäjänä, suuntasi van Bommel puolestaan valmennusopintojen pariin.

Vuoden kouluttautumisen jälkeen van Bommel hyppäsi kesällä 2014 Hollannin alle 17-vuotiaiden valmennustiimiin. Hän toimi Maarten Stekelenburgin kakkosmiehenä, kun Hollannin maajoukkue jäi ikäluokan EM-turnauksessa alkulohkoon seuraavana kesänä.

Bulgarian EM-turnauksen jälkeen van Bommel teki monille yllättävän ratkaisun, kun hän matkasi Saudi-Arabiaan Bert van Marwijkin apuvalmentajaksi. Bert van Marwijk ei ollut ainoastaan Mark van Bommelin maamies vaan myös van Bommelin appiukko, joka kutsui vävynsä apuun, lähdettyään Saudi-Arabian maajoukkueen valmentajaksi.

Yhdessä kaksikko luotsasi Saudi-Arabian Venäjän MM-kisoihin, mutta van Bommel jättäytyi taustalle projektin loppuvaiheessa, kun sai paikan PSV:n nuorisojoukkueen valmentajana.

Syksyllä 2017 Bert van Marwijkin ja Saudi-Arabian liiton sukset menivät ristiin ja van Marwijk sai onnistuneesta karsintaurakasta huolimatta lähteä. Kauaa hänen ei kuitenkaan tarvinnut työttömänä oleskella, kun Australia pyysi miehen valmentajaksi tulevaan MM-turnaukseen. Bert van Marjwijk soitti jälleen Mark van Bommelille ja vävy jätti PSV:n junnujoukkueen, matkaten perässä Australiaan.

MM-turnauksessa Australia saavutti yhden tasapelin ja sen tie jäi alkulohkoon. Kesken kisojen PSV tiedotti, että Mark van Bommel tulee seuraamaan Phillip Cocuta joukkueen päävalmentajana.

Valtava haaste

Tiivistetään kaikki äskeinen kahteen lauseeseen: Mark van Bommel on toiminut päävalmentajana ainoastaan juniorijoukkueessa. Sen lisäksi hän on ollut kolmessa eri maajoukkueessa kakkosvalmentajana muutaman viime vuoden aikana.

PSV:n peräsimeen on tultu vahvemmillakin valmennuksellisilla näytöillä, joten tilanne on siis vähintäänkin haastava. Mark van Bommelilla on taatusti kaikki edellytykset kasvaa todelliseksi huippuvalmentajaksi, mutta paine on kova. PSV:n kannattajat ovat viime vuosina saaneet kauhoa pokaaleita ja ihminen tottuu hyvään nopeasti.

Seuralegendan asema varmasti tuo pitkämielisyyttä niin seurajohdolle ja faneille.

Tilanne on vähän saman tyyppinen, kun nuori lupaus murtautuu kasvattiseuransa edustukseen. Hän saa aina alkuun enemmän anteeksi kuin ulkopuolelta tullut työmies. Viisi vuotta sitten PSV:n seurajohdolla riitti sitä kuuluisaa kärsivällisyyttä ja Mark van Bommel taatusti toivoo, ettei asennemaailma ole tämän suhteen tällä välin muuttunut.

PSV:n General Manager Toon Gerbrandsin mukaan seura lähtee Mark van Bommelin kanssa uuteen aikakauteen:

”Sopimus syntyi nopeasti. Me tiesimme, että Phillip Cocu lähtee meiltä jonakin päivänä ja ajattelimme Markia sopivaksi jatkajaksi jo silloin, kun hän tuli meille nuorisojoukkueen valmentajaksi. Nyt kun tämä tapahtui, niin Mark oli meille luonnollinen ratkaisu. Me uskomme, että hän on valmis haasteeseen”, Gerbrands kommentoi tuoreeltaan valmentajakuviota sen tultua juhannusviikolla julki.

PSV avasi Eredivisien viikonloppuna vakuuttavalla 4-0 –kotivoitolla Utrechtista. Myös harjoitusottelut etenivät mallikkaasti, kun voitot tulivat Valenciasta, Olympiakosista ja Galatasaraysta. Kesän ainoa tappio tuli Hollannin Super Cupin ottelussa Feyenoordille ja sekin vasta rangaistuspotkukilpailun jälkeen.

On hyvin mielenkiitosta seurata mihin Mark van Bommel ja PSV tämän kauden aikana asettautuvat sekä millaista peliä he esittävät.

Artikkelikuva – Hollandse Hoogte