Maistiaisia maaottelutauolta

Muutaman päivän maaottelutauko toi ruudulle mielenkiintoisia otteluita. Katselin Huuhkajien ottelut sekä muutaman MM-kisoihin valmistautuvan joukkueen ottelun. Tosinaan hieman laimeiksi jäävät harjoitusottelut ovat joukkueille hyviä treenejä, joissa voidaan kokeilla erilaisia miehityksiä käytännössä.

Tänä keväänä monella maajoukkueella on kesällä edessään Venäjän MM-kisat, joten nämä matsit nousevat erityiseen arvoon. Pelaajat haluavat näyttää parhaimpansa päävalmentajilleen, kun seurajoukkuepomot kiristelevät hampaitaan ja toivovat, etteivät tähtipelaajansa vain loukkaantuisi.

Huuhkajien vuosi jatkuu

Suomen maajoukkueen harjoitusotteluilla Makedoniaa ja Maltaa vastaan ei annettu näyttöjä MM-kisoihin, mutta niistä haettiin uutta alkua. Ensi syksynä starttaa UEFA Nations League eli Kansojen liiga, jossa myös Huuhkajat on mukana.

Suomen joukkueen miehityksessä on tapahtunut muutoksia. Siinä missä muun muassa Kari Arkivuo ja Perparim Hetemaj ovat lopettaneet maajoukkueuransa, on uusina niminä joukkueeseen nousseet esimerkiksi Moshtagh Yaghoubi, Pyry Soiri ja Glen Kamara.

Ottelu Makedoniaa vastaan ei juuri herkkupaloja tarjoillut, ja se päättyikin 0-0 lukemiin. Ottelusta esiin nostettavaa lienee ainakin Lukas Hradeckyn nollapeli. Seurajoukkueessaan penkkimiehen rooliin joutunut Joel Pohjanpalo loukkaantui lievästi ottelussa ja palasikin Saksaan hoitoa saamaan ennen Malta-ottelua.

Maltaa vastaan homma sujuikin Huuhkajilta ilman vaikeuksia. Maaleja toivottiin ja niitä myös saatiin. Malta nuijittiin lopulta maalein 5-0. Selkeä ykköshyökkääjämme Teemu Pukki viimeisteli 2 maalia. Mielestäni ottelun selkeitä onnistujia olivat työteliään Pukin lisäksi hyökkääjänuorukaiset Fredrik Jensen,Pyry Soiri sekä keskikentän taikuri Moshtagh Yaghoubi. Yaghoubi tarjoili oivaltavia, tarkkoja, oikean kovuisia ja peliä edistäneitä syöttöjään läpi koko ensimmäisen puoliajan. Tämä poikkeuksellisen lupaava pallonkäsittely- ja syöttötaito ei ikävä kyllä Suomen maajoukkueessa ole mikään itsestäänselvyys. Kehitettävää puoliajalla vaihtoon otetulta Yaghoubillakin toki on vielä, jotta onnistumisista saataisiin nauttia koko 90 minuuttia.

Mielestäni Suomi pelasi ihan hyvät pelit, vaikka joukkueelle kritiikkiä ja naureskelua varmasti taas sataakin.

Tiistaina näytillä mestarisuosikkeja

Tiistai-ilta tarjoili lisää maajoukkueherkkua, kun yhteen ottivat tuleva kisaisäntä Venäjä ja Ranska, sekä myöhemmin Saksa ja Brasilia. Aiemmissa otteluissaan Ranska kärsi tappion Kolumbialle ja Venäjä odotetusti Brasilialle. On aina mielenkiintoista nähdä eri maiden sarjoissa loistavien pelaajien kerääntyvän maajoukkueihinsa yhteen, ja nähdä, miten he toimivat tässä ympäristössä muiden pelaajien kanssa.

Ranskan avauskokoonpanossa oli muun muassa Samuel Umtiti ja Ousmane Dembélé Barcelonasta, Anthony Martial ja Paul Pogba Manchester Unitedista, Kylian Mbappé ja Adrien Rabiot PSG:sta ja N’Golo Kanté Chelseasta. Lisäksi penkiltä löytyi “vaatimattomasti” esimerkiksi Sevillan Wissam Ben Yedder, Chelsean Olivier Giroud sekä Atlético Madridin Antoine Griezmann. Ranskan todella kansainvälisen kokoonpanon vastapainoksi kotijoukkue Venäjän miehistö tuli pääasiassa kotimaisesta pääsarjasta.

Ottelu pelattiin Pietarin Zenitin kotiareenalla, joka toimii myös tulevissa Venäjän MM-kisoissa yhtenä kisanäyttämönä.

Ottelun ensimmäinen puoliaika eteni Ranskan luodessa tasaiseen tahtiin maalipaikkoja, Venäjän hyökkäysten tyssätessä keskikenttämies N’Golo Kantén johtamaan ranskalaispuolustukseen. Toisella puoliajalla asetelma oli hyvin samankaltainen. Vaihtorumban alettua ja Ranskan hieman löysättyä kaasujalkaansa Venäjä pääsi iskemään 1-2-kavennusmaalin nopeasta vastahyökkäyksestä. Maalista hurmioitunut ottelukuuluttaja piiskasi kotiyleisöä kovaan kannustukseen, mutta Ranska vei lopulta ottelun lukemin 1-3.

Vasta 19-vuotias supertähti Kylian Mbappé iski 2 maalia ja antoi päävalmentaja Didier Deschampsille kovia näyttöjä avauskokoonpanoa ajatellen. Deschampsilla onkin tulevissa kisoissa positiivinen ongelma pelaajistonsa suhteen, kun Ranska lähtee uusimaan 20 vuoden takaista temppuaan – jalkapallon maailmanmestaruutta.

Pelataan 90 minuuttia ja Saksa voit…

Materiaalin puutetta ei ollut myöskään Brasilialla tai hallitsevalla maailmanmestarilla Saksalla, vaikka Brasilia pelasikin ilman ykköstähteään Neymaria ja Saksa ilman monivuotista ykkösvahtiaan Manuel Neueria, joka näillä näkymin on kuntoutumassa MM-kisoihin.

Brasilia lähti hakemaan ottelusta kasvojen pesua vuoden 2014 kisojen katastrofin jälkeen. Tuolloin se hävisi välierissä juuri Saksalle 1-7.

Saksan avauksessa kärjessä pelasi kokenut Mario Gomez, kun taas muilta paikoilta löytyi nuoria pelaajia kuten Leroy Sane, Leon Goretzka ja puolustaja Joshua Kimmich. Brasilialla sen sijaan kentällinen oli muuten kokenutta kalustoa, mutta kärjessä aloitti parikymppinen Gabriel Jesus. Tämä Berliinissä pelattu ottelu oli näkemistäni maaotteluista selvästi laadukkain ja viihdyttävin. Olympiastadionin yleisössä kiersi myös näyttävän näköinen vanha kunnon aaltoliike. Muutoin ensimmäinen puoliaika oli paitsioiden ja erikoistilanteiden sävyttämä, mutta tasaväkinen. Avausjakson ainoan maalin puski keskityksestä sisään Gabriel Jesus.

Vaikka Brasilian maajoukkue onkin eurooppalaistunut kovimman sambafutiksen ajoista, on silti aina ilo nähdä väläyksiä kikkailusta. Tämän päivän joukkueestakin löytyy taitureita kuten Marcelo tai Philippe Coutinho, jotka edes pienen hetken saattavat leikitellä pallon kanssa kentällä keskenään. Tänäänkin tämän kaltaista neppailua nähtiin avausjaksolla pariin kertaan.

Omasta mielestäni on harmillista, että tuo kaikki nähdään Euroopan kentillä usein jotenkin vastustajaa halventavana tai ylimielisenä. Kaunistahan se on onnistuessaan.

Toisella jaksolla Saksa teki vaihtoja, joiden myötä se pääsikin taas peliin paremmin mukaan pienen suvantovaiheen jälkeen. Keskityksillä pyrittiin ruokkimaan jykevää vaihdosta tullutta hyökkääjää Sandro Wagneria, joka saikin hyviä puskupaikkoja.

Saksa käytti lopulta viisi vaihtoa Brasilian vaihtaessa vain kerran. Vaihdosta Saksa toi kentälle lisää nuoria Bundesliigapelureita. Julian Brandt, Niklas Sule ja Timo Werner ovat hyvä otanta laadukkaasta jatkumosta Saksan maajoukkueessa.

Pelin hallinta kääntyi 70 minuutin jälkeen enemmän Saksalle, joka haki vimmatusti tasoitusta loppuun asti. Brasilia kuitenkin onnistui kasvojen pesussaan ja nappasi 0-1 voiton. Ottelu sinänsä ei kertonut juuri muuta kuin sen, että Brasilialla lienee jo Saksaa selvemmät sävelet siitä, minkälainen joukkue Venäjän kisoihin lähetetään.