Legendaariset ottelut: Liverpool – Borussia Dortmund (2016)

Tänä viikonloppuna Byyrin legendaariset ottelut -sarja siirtyy huomattavasti läheisempään menneisyyteen, kun nostalgian nelisormimangusti puree terävät hampaansa kevään 2016 Eurooppa-liigan puolivälierään, jossa Anfieldin nurmella yhteen iskivät the Reds sekä Die Borussen.

Aina jalkapallomaailman perustuksia ravisuttaneesta, kummankin fanilauman ilmoille räjäyttämästä You’ll Never Walk Alone -hymnistä loppuvihellyksen jälkeiseen Liverpool-fanien tunteiden purkaukseen, tämä ottelu tarjosi katsojille kaiken mahdollisen – ja vähän päälle.

Kaikki taivaan merkit kohdallaan

Uskoit sitten sattumaan tai siihen, että kaikelle on tarkoituksensa, kukaan ei voi kiistää, etteikö tälle ottelulle taivaan merkit olisi olleet kohdallaan alusta asti.

Ensimmäinen osa Westfalenstadionilla oli päättynyt sopuisaan 1–1-tasapeliin, mikä jätti kaikki ovet sepposen selälleen toiseen osaotteluun tultaessa. Vastakkain olivat kaksi futisromantikkojen ihannoimaa seuraa sekä kaksi perinteikästä eurooppalaista suurseuraa, jotka olivat valahtaneet kolisuttelemaan sotakirveitään Eurooppa-liigan pudotuspeleihin.

Tarkoitukseni ei ole parjata Eurooppa-liigaa, vaan väittää, että tuossa otteluparissa joukkueet varmasti uskalsivat lähteä pelaamaan vapautuneemmin kuin jos olisivat kohdanneet Mestarien liigan vastaavassa vaiheessa.

Lisäksi vastakkain oli kaksi joukkuetta, jotka vannovat vauhdikkaan ja hikeä säästelemättömän pelin nimeen, sekä kaksi selkäydintään myöten jalkapalloa hengittävää fanikuntaa. Anfieldin euroillat ovat jo käsitteenä legendaarisia, ja nyt merseysideläiset saivat vastapainokseen kenties Euroopan top-liigojen sitoutuneimman kannattajajoukkion.

Ja kaiken keskiössä ensimmäistä kauttaan Liverpoolissa valmentava Jürgen Klopp. Mies, jota Borussia Dortmundin fanit ikuisesti rakastavat, sillä hän nosti heidän rakkaan seuransa takaisin Euroopan huipulle. Mies, jota Liverpoolin kannattajat rakastavat, koska hän oli nostava heidän suurimman ylpeytensä takaisin Euroopan kuninkaaksi. Saksalainen sitoi seurat yhteen tiiviimmin kuin yksikään liima, eikä tämä ottelupari olisi missään muussa ajankohdassa ollut yhtä kiimainen.

Aktiivinen Liverpool, tehokas Dortmund

Heti ottelun ensimmäinen puolisko kuvasti sitä, millainen näytelmä Anfieldin täpötäydellä katsomolla olisi edessään. Peli oli avointa, vauhdikasta ja täynnä holtitonta puolustamista puolin ja toisin. Vaikka Liverpool pitikin palloa, ja tuntui kahdesta joukkueesta aktiivisemmalta, oli sen viimeistely luokatonta, eikä yhdenkään hyökkäyksen päätteeksi edes testattu Roman Weidenfellerin päivän kuntoa. Die Schwarzgelben sen sijaan oli paikoissaan tehokas. Huolimatta merseysideläisten pyörityksestä, mentiin tauolle vieraiden 0–2-johdossa Henrik Mkhitaryanin ja Pierre-Emerick Aubameyangin osuttua keltamustille ensimmäisen kympin sisään.

Joukkueiden kadotessa Anfieldin uumeniin oli helppo havaita luoteisenglantilaisten epätoivo ja pettymys. Tunteiden vuoristorata oli kuljettanut vaununsa kohtaan, jossa keltamustien kannattajat saivat nauttia upeista näkymistä ja vatsanpohjaa kutkuttelevista tuntemuksista, kun taas liverpoolilaiset olivat niin suuren nousun edessä, ettei tietä ylös enää näyttänyt olevan.

Kumpikaan kannattajajoukko ei kuitenkaan tiennyt, että tällä radalla toinen kierros olisi vielä ensimmäistä jännittävämpi.

Yksi kaikkien aikojen come backeista

Tauon jälkeen kentälle kuitenkin asteli merkittävästi ärhäkämpi ja tehokkaampi Liverpool. Puoliaika ei ehtinyt vanheta edes kolmea minuuttia ennen kuin Divock Origi kiskaisi isännät maalin päähän ja takaisin taistoon välieräpaikasta. The Reds ei kuitenkaan ottanut ensimmäisestä puoliajasta opikseen, ja lähes heti Origin herätettyä lamaantuneissa Pool-faneissa toivoa, Marco Reus pääsi vaihtamaan taululle lukemat 1–3.

Jo kertaalleen pelastusrenkaaseen ahnain sormin tarttuneet liverpoolilaiset eivät tuntuneet uskovan sen kannattelevan heitä enää uuden aallokon yli, ja paino kaasupolkimen päällä alkoi selvästi hellittää – niin kentällä kuin katsomossakin.

Joskus jalkapallo-ottelut kulminoituvat yhteen pieneen hetkeen. Joskus koko seura tarvitsee yhden pelaajan, yhden maagisen hetken, syväjäästä sulaakseen. Liverpoolille tuon hetken huhtikuisena iltana vuonna 2016 tarjosi Philippe Coutinho. Kun Anfieldilla muut tyytyivät lähinnä odottelemaan kehätuomarin keskeyttävän ottelun, kiskaisi brasilialainen taikuri aivan tyhjästä 2–3-kavennuksen, ja puhalsi uutta ilmaa 40 000 hengen keuhkoihin.  

Tämän jälkeen ottelua pelattiinkin vain yhteen maaliin. Punaisten maalilla Simon Mignolet ei enää palloon koskenut, ja Liverpool-myrsky vain yltyi yltymistään kohti keltamustaa maalia. Kerta toisensa perään vyöryi hyökyaalto kohti Borussia Dortmundin kenttäpäätyä, onnistumatta kuitenkaan keltamustaa aallonmurtajaa horjuttamaan.

Kaikki muuttui, kun majakanvartija unohti yhden kulmapotkun ajaksi lampun pimeäksi. Johtoasemassa olleet saksalaiset nukahtivat täydellisesti, ja Mamadou Sakho kävi tasoittamassa pelin 77. minuutilla. Tasapeli ei Liverpoolille riittäisi, sillä Die Borussen oli edelleen menossa välieriin vierasmaalisäännön perusteella, mutta aikaa oli riittävästi vielä yhteen osumaan. Anfieldin katsomo mylvi, samalla kun saksalaisten kansoittama katsomonosa oli lopultakin hiljentynyt.

Hermot alkoivat kuitenkin kiristää kokematonta englantilaisnippua, eikä Liverpool saanut oikeastaan mitään merkittävää aikaiseksi.

Kunnes lisäajalla puolesta kentästä annettu vapaapotku muutti kaiken.

Todella järkevästi pelattu vapaapotkukuvio jättää ikinuoren James Milnerin vapaaksi päätyviivan tuntumaan. Englantilainen ikiliikkuja saa vaivoin nostettua keskityksen maalille. Pallo tavoittaa analyyttisellä tarkkuudella Dejan Lovrenin pään, ja kroatialainen nikkaa Liverpoolin ensimmäistä kertaa ottelussa johtoon. Fanit riehuvat. Pelaajat riehuvat. Anfield riehuu.

Yksi 2000-luvun come backeista on saavuttanut kliimaksinsa.

Jalkapallokulttuurin syvin olemus

Tässä ottelussa ei ollut kyse vain mahtavasta jalkapallosta ja kahden eurooppalaisen huippujoukkueen iskemisestä yhteen. Kyse oli myös kahden Euroopan parhaimpiin kuuluvan fanilauman kohtaamisesta, keskinäisestä kunnioituksesta ja täten jalkapallokulttuurin syvimmästä olemuksesta.

Taisto viheriöllä tarjosi vauhtia ja jännitystä enemmän kuin kokonainen viikonlopun ottelukierros keskimäärin, ja sen esittämä tunteiden vuoristorata herkistää kannattajia vielä vuosia ottelun jälkeen. Kuitenkin ottelun – joka painui ihmisten mieliin yhtenä vuosikymmenen otteluista – todelliset voittajat olivat kannattajat, jotka osoittivat, mitä saadaan aikaan, kun kaksi jalkapallokulttuuria hengittävää seuraa iskee yhteen.

Ottelu on katsottavissa UEFAtv:stä. Ottelun katsominen vaatii UEFAn käyttäjätilin, mutta rekisteröityminen on täysin maksutonta.