Legendaariset ottelut: kun Kylian Mbappé valloitti maailman

Kuva: Антон Зайцев

Kesäkuussa 2018 Kylian Mbappé oli jo jalkapallomaailman suurin teinisensaatio ja futisnörttien hehkuttama Lionel Messin ja Cristiano Ronaldon manttelinperijä. 19-vuotiaalla oli takanaan kaksi täyttä kautta aikuisten tasolla, joista ensimmäisellä hän oli mukana johdattamassa AS Monacoa poikkeukselliseen Ranskan liigan voittoon ja Mestarien liigan välieriin, päättäen kauden seuran toiseksi parhaana maalintekijänä.

Nappikautta seurasi siirto PSG:n riveihin jalkapallohistorian toiseksi kalleimpana pelaajana, missä nuorukainen päätti kautensa toista kertaa peräkkäin Ranskan mestarina.

Suurelle yleisölle Ranskan liiga on kuitenkin melko tuntematonta maaperää, eikä moni jalkapalloa seuraava ollut omin silmin saanut ihmetellä Mbappén taitoja muutamaa satunnaista Mestarien liigan ottelua lukuun ottamatta.

Se kaikki kuitenkin muuttui kesän 2018 MM-kisojen aikana, kun nuorukainen räjäytti itsensä koko maailman tietoon. Teinisensaation esityksistä mieleenpainuvin oli kiihkeä neljännesvälierä Argentiinaa vastaan.

Erilaiset lähtökohdat

Ranska oli aloittanut turnauksen mestarisuosikille sopivin elein, varmistamalla jatkopaikan lohkostaan jo ennen päätöskierrosta, ja saapui otteluun selvänä ennakkosuosikkina. Argentiina sen sijaan oli pelannut koko siihen astisen turnauksen järkyttävän huonoa jalkapalloa, selviten vain täpärästi lohkostaan jatkoon. Jorge Sampaoli oli menettänyt asemansa pukuhuoneessa, ja lahjakkaan joukkueen peli koostui lähinnä siitä, että pallo toimitettiin Messille ja toivottiin ihmettä. 

Jostain La Albiceleste kuitenkin kaivoi ensimmäiseen pudotuspeliotteluun turnauksen parhaan esityksensä, jolla se sai Ranskan huojumaan köysistä tukea hakien. Mbappéa vastaan sekään ei kuitenkaan riittänyt.

Estas al horno

Kazan Arena tervehtii Volga-joen varrelle saapuneita 45 000 katsojaa täydellisellä jalkapallosäällä. Iranilainen Alireza Faghani viheltää pelin käyntiin, ja varovaisten ensiminuuttien jälkeen yleisö saa heti osoituksen Kylian Mbappén vaarallisuudesta.

Kello kertoo kahdeksasta pelatusta minuutista, kun nuori ranskalainen irtoaa Argentiinan puolustukselta naurettavan helposti ja ohittaa yksin kolme pelaajaa. Eteneminen saadaan pysäytettyä vain sääntöjen vastaisin ottein, ja seuranneesta vapaapotkusta Antoine Griezmann kohahduttaa täyttä stadionia ensimmäistä kertaa kiskaisten pallon ylärimaan.

Hetkeä myöhemmin Mbappé päättää haastaakin kerralla koko Argentiinan joukkueen.

Pallo haltuun omalla kenttäpuoliskolla ja kiihdytys, joka jättää kolme vastustajaa täysin telineisiin, ohi alimpana olevasta Marcos Rojosta silkalla nopeudella ja argentiinalaisen pakottaminen rikkeeseen omalla kuudentoista-alueellaan.

Tätä erikoistilannetta Griezmann ei enää tyri. Peli on 1–0 Ranskalle.

Vain reilut viisi minuuttia edellisestä ja Paul Pogba lähettää pitkän avauksen omalta alueeltaan. Mbappé voittaa juoksukilvassa koko puolustuksen, vaikka lähtee kymmenen metrin takamatkalta, ja jälleen argentiinalaiset joutuvat rikkomaan nuorukaista aivan rangaistusalueen reunalla.

Vajaan puolen tunnin kohdalla myös Griezmann alkaa päästä peliin mukaan ja väläyttelee omaa osaamistaan. Argentiina puolestaan pääsee ensimmäistä kertaa lähentelemään Hugo Llorisin vartioimaa maalia, mutta ei saa mitään vaarallista aikaiseksi.

Sen jälkeen ei hetkeen tapahdu mitään. Pallonhallinta on lähes 70 % Argentiinalla, mutta joukkueen kollektiivinen pelaaminen on niin onnetonta, etteivät he osaa sitä hyödyntää. Ranska hidastaa peliä tarkoituksella, pitää välit tiiviinä eikä prässää ylhäältä käytännössä ollenkaan, koska tietää, ettei Argentiinan puolustuksella ole kykyä avata peliä. Jopa vapaaehtoisesti uusintaa katsovana huomasin huomioni lipuvan kohti puhelimen näyttöä.

Mutta malttakaa. Parempaa on tulossa.

Kisojen upein maali ja Kylian-show

40 minuutin jälkeen Argentiinan Ángel Di María löytyy kentältä ensimmäistä kertaa, ja mies antaa Ranskan puolustukselle heti syyn katsoa peiliin siitä hyvästä, että jättää yhdelle pelin parhaista vasemmista jaloista niin paljon tilaa. Pallo 30 metristä yläkulmaan ja tauolle siirrytään tasatilanteessa.

Heti toisen puoliskon alussa Di María jatkaa kentän kuninkaana. Mies vie Ranskan puolustusta kuin litran mittaa ja ansaitsee vapaapotkun, jonka jälkitilanteesta Messi ohjaa sokkokeskityksen Ranskan boksiin. Maalin edestä löytyy Gabriel Mercado, joka on onnekas kuin mehiläisfarmilla talviuniltaan heräävä otso. Mies yrittää välttää osumasta palloon, muttei onnistu yrityksessään ja ohjaakin sen tyhjään maaliin. Vastoin kaikkia pelitapahtumia Argentiina on siirtynyt ottelussa 2–1-johtoon.

Seuraa ottelun toinen suvantovaihe, kun seuraavaan varttiin kumpikaan joukkue ei saa pelistä otetta. Sitten kuin vuohen vetämillä vankkureilla taivaasta saapuukin hetki, joka määrittelee ottelua kenties merkittävämmin kuin Mbappén urotyöt.

Les Bleusin laitapuolustaja Lucas Hernández nousee vasemmalta laidalta ja lähettää päätyviivalta epätoivoisen keskityksen. Pallo pomppii koko rangaistualueen läpi aina boksin ristikkäiseen kulmaan asti, missä se kohtaa Benjamin Pavardin oikean jalan, joka lähettää volleysta kenties kisojen hienoimman maalin. Bonjour mes amis! Riikinkukko kiekuu taas.

Vain hetki edellisestä ja on jälleen Kylian Mbappén aika astua näyttämölle. Hernándezin keskitystä seuranneen kimmokkeen jälkeen nuorukainen irtoaa kahden metrin matkalla kolme metriä Argentiinan puolustukselta ja viimeistelee Franco Armanin haparoidessa tyhjää.

Tuskin viittä minuuttia on kulunut Mbappén johto-osumasta, kun Les Bleusin vertikaalinen tiki-taka tuottaa jälleen tulosta. Pallo saadaan muutamalla syötöllä pelattua omalta alueelta täyteen vauhtiin kohti vastustajan puolustuslinjaa, ja Olivier Giroud vapauttaa oikealta laidalta kiihdyttävän Mbappén, joka viimeistelee illan toisensa.

Tärkeä osa MM-kisojen mytologiaa

Ranskan 4–2-osuman jälkeen peli ottaakin tutun käänteen. Les Bleus antaa Argentiinan pitää palloa, mutta puolustaa tiiviinä ryhmänä, eivätkä eteläamerikkalaiset saa tehtyä pallolla taikojaan.

Noin viisi minuuttia ennen täyttää aikaa piilossa pysytellyt Messi löytää lopulta taikasauvansa. Ensin mies irtautuu Ranskan puolustukselta taitavasti, muttei ehdi saada laukausta aikaan. Hetkeä myöhemmin Leo vapauttaa vaihdosta tulleen Sergio Agüeron loistavalla syötöllä, mutta Samuel Umtiti ehtii ratkaisevasti tämän vedon eteen.

Lisäajalla Messi lopulta onnistuu, kun kymppipaidan keskitys löytää Agüeron pään ja Argentiina nousee maalin päähän. La Albiceleste on kuitenkin auttamattomasti myöhässä. Jalkapallotrilleri on jo saanut täyttymyksensä.

Vaikka ottelussa oli omat suvantovaiheensa, jotka saivat ihmettelemään, miksi oikein olin tämän ottelun katsottavaksi valinnut, tarjoaa se kokonaisuudessaan lähes kaiken, mitä jalkapallo-ottelu voi tarjota. Kylian Mbappén räjähtävyyttä ei voi kuin ihailla, ja Di Marían sekä Pavardin maalit ovat jalkapallokauneutta parhaimmillaan.

Ranskan ja Argentiinan neljännesvälierä kuuluu olennaisena osana 2018 MM-kisojen tarinaa. Vaikka La Albiceleste tekikin pelistä tiukan, läpi ottelun oli selkeä tunne siitä, että Les Bleus on joukkueista selvästi kyvykkäämpi. Ranskalla tuntuikin koko kisojen ajan olevan yksi lisävaihde varastossa, ja se teki aina vain juuri sen, mitä voittoon tarvittiin. Väitän, että tämä ottelu antoi joukkueelle sen lisäboostin, jonka se tarvitsi marssiakseen lopulta mestaruuteen asti.

Ottelu on nähtävissä FIFAtv:n YouTube-kanavalta.