Legendaariset ottelut: Ajaxin Mestarien liigan kausi 94–95

Koronakriisin vaikutusten laantuessa koko yhteiskunta alkaa pikkuhiljaa siirtyä kohti normaalia elämää. Jalkapallo ei tärkeänä osana yhteiskuntaa ole poikkeus. Kansallinen Liiga ja Kakkonen alkavat jo tällä viikolla., Suomen Cup 16.6., Ykkönen 27.6. ja Veikkausliigakin 1.7. Kun suomalainen jalkapallo alkaa taas palata tositoimiin, ajattelin, että olisi aika sukeltaa yhteen suomalaisen jalkapallohistorian tärkeimmistä tapahtumista.

Olennainen osa suomalaista jalkapallokulttuuria

Tiedän, tiedän. Olen mielivaltaisesti laajentanut Legendaariset ottelut -konseptin käsitettä ja johtanut teitä harhaan. Pyydän tätä lipsahdusta anteeksi. Kun kuitenkin Suomesta käsin historian legendaarisimpia jalkapallo-otteluita tarkastellaan, on mielestäni vuoden 1995 Mestarien liigan finaali yksi olennaisimmista. Itse finaalia ei valitettavasti maksuttomilta palveluntarjoajilta netistä löydy. Sen sijaan Ajaxin tuon mestaruuden 20-vuotisjuhlan kunniaksi teettämä dokumentti on vapaasti kaikkien katsottavissa.

Lentävä lähtö ja ylivertainen lahtelainen

Ajaxin 90-luvun puolivälin lähinnä omista kasvateista kasattu joukkue on muodostunut yhdeksi eurooppalaisen jalkapallohistorian legendaarisimmista.

Kokematon nippu aloitti Mestarien liigan taipaleensa kotiottelulla AC Milania vastaan. Tunnelma Amsterdamin olympiastadionilla oli myrskyisä kuin rakentaen pohjan koko tulevalle kaudelle. Edelliskevään mestarit olivat saapuneet Italiasta vasta samana päivänä, varmoina voitostaan. Kaikkien yllätykseksi se oli kuitenkin Ajax, joka otti pelin kontrolliinsa.

Nuori joukkue dominoi palloa ja purjehti 2–0-shokkivoittoon Ronald de Boerin ja Jari Litmasen maaleilla. Joukkuetta valmentanut Louis van Gaal nostaa juuri tuon Milan-voiton merkittäväksi virstanpylvääksi joukkueen itseluottamuksen rakentumisen kannalta.

Seuraavana edessä oli Ateenan tulinen pätsi, jossa Ajax oli pitkään pinteessä raivoisan kotiyleisön edessä. Vasta Litin helpottava tasoitus Frank de Boerin pitkästä syötöstä vapautti hollantilaisten pelin, ja lopulta lahtelainen pelasti vieraille täyden pistepotin alustamalla mahtavasti Patrick Kluivertin 2–1-voittomaalin. 

Frank de Boer kommentoi jälkeenpäin, että hänen onnekseen Ajax korvasi Italiaan lähteneen Dennis Bergkampin juuri Litmasella – topparin kun ei tarvinnut muuttaa omaa peliään yhtään, sillä Litillä oli ainoana pelaajana Bergkampin veroinen kyky kontrolloida miehen pitkiä, alakerrasta lähteviä syöttöjä.

Milan kaatui toistamiseen

Lohkovaiheen kolmas koitos oli edessä Wienissä, tulevan kevään finaalistadionilla, Salzburgia vastaan. Selvästä hallinnasta huolimatta amsterdamilaiset eivät saaneet maalia, ja kotiin oli palattava maaliton tasapeli takataskussa.

Kotona identtinen kaava jatkui. Ajax dominoi suvereenisti, mutta ei saanut lukuisista paikoistaan sisään. Ja kuin isäntien tuskaa korostaakseen Salzburg siirtyi ottelussa 1–0-johtoon. Lopulta, lähes ikuisuudelta tuntuneen pyörityksen jälkeen, Ajax tuli tasoihin Litmasen äärimmäisen helpottavalla maalilla, ja sai pidettyä tappiosarakkeensa nollassa.

Seuraavaksi olikin todellisen kiirastulen aika, kun nuori joukkue matkusti Italiaan AC Milanin vieraaksi. Seurat olivat lohkon kärjessä pisteen erolla, ja Milan tarvitsi kipeästi voiton pitääkseen kiinni jatkopaikasta.

Kostoa himoinnut I Rossoneri aloitti ottelun terävästi, mutta jälleen se oli Ajax, joka iski ensin. Vain pari minuuttia oli ehditty pelata, kun Litti karkasi läpiajoon – ja läpiajosta Kuningas ei erehdy. Ajax pelasi Italiassa kenties kauden parhaan pelinsä, ja voitti ottelun lopulta 2–0. Tuon voiton myötä hollantilaiset varmistivat lohkovoiton, vaikka päätöskierros oli vielä pelaamatta.

Päätöskierroksella joukkue pelasi kotonaan AEK Ateenaa vastaan paineettomasti, ottaen turvallisen 2–0-voiton lohkon päättymisen kunniaksi.

Yksi eurooppalaisen jalkapallon historiallisia koitoksia

Kokematon hollantilaisnippu sai tulikasteensa pudotuspelien maailmaan vasta itsenäistyneessä Kroatiassa, kun vastaan asettui Hajduk Split. Ensimmäinen osaottelu päättyi maalittomaan, mutta kotonaan Ajax osoitti suuruutensa. Litti asetti alkutahdit syöttämällä Nwankwo Kanun 1–0-maalin, minkä jälkeen Frank de Boer iski kahdesti, ensin kulmapotkusta ja sitten upealla vaparilla.

Välierässä vastaan asettui todellinen eurooppalainen jätti, kun Ajax sai vastaansa IFK Göteborgin pudottaneen Bayern Münchenin. Vaikka joukkueiden ensimmäinen kohtaaminen oli äärimmäisen vauhdikasta jalkapalloa, jäivät joukkueet silti Saksassa maalittomaan tasapeliin.

Amsterdamilaisten itseluottamus oli tässä vaiheessa kautta kasvanut niin suureksi, että pelaajat olivat tyytyväisiä avausotteluun – he tiesivät onnistuvansa maalinteossa kotonaan.

Toinen osaottelu onkin yksi eurooppalaisen jalkapallohistorian merkittävimpiä näytöksiä. Joukkueiden astellessa nurmelle tunnelma Amsterdamin olympiastadionilla oli perustuksia tärisyttävä. Amsterdamilaisyleisö osoitti, että kotikatsomo voi todellakin olla joukkueensa 12. pelaaja.

Ajaxin kollektiivinen prässi oli alusta asti niin kovaa, ettei saksalaisilla ollut tilaa tehdä mitään.

10 minuutin pelin jälkeen Ajax sai hyökkäysalueen prässinsä seurauksena kulmapotkun. Keskitys epäonnistuu, mutta Bayernin puolittaisen purun jälkeen pallo tippuu 18-vuotiaalle Clarence Seedorfille, joka lähettää sen takaisin boksiin.

Frank Rijkaard ei pääse kunnolla palloon, mutta saa pelattua sen kuitenkin Litmaselle, joka lähtee yrittämään saksipotkua. Viime hetkellä Bayernin puolustus pääsee häiritsemään Littiä, ja osuma palloon jää epäpuhtaaksi. Ensimmäisenä irtopallossa on Ronald de Boer, joka saa jatkettua pallon takaisin Litille. Kuningas puskee Ajaxin 1–0-johtoon.

Ajax jatkoi pyöritystään, ja peli tuntui olevan turvallisesti isäntien hallussa. Bayernia ei kuitenkaan syyttä pidetty yhtenä Euroopan parhaista joukkueista. Kesken amsterdamilaisen vyöryn vieraat pääsivät nopeaan vastahyökkäykseen ja tasoittivat pelin.

Rajattomalla itseluottamuksella varustettu kotijoukkue ei kuitenkaan takaiskusta lamaantunut. Hetkeä myöhemmin Marc Overmars pääsi nousemaan pitkin vasenta laitaa ja löysi katseellaan kuudentoista rajalta vapaana olevan suomalaisen. Litti kuitenkin näkee takaraivollaan George Finidin olevan vielä paremmissa asemissa ja päästää pallon puikoistaan nigerialaiselle, joka lataa todellisen Eurosports-maalin yläkulmaan, tästä juttusarjasta tuttuun tapaan.

Ja vain hetki edellisestä, kun Ronald de Boer iskee kulmapotkusta Ajaxin jo kahden maalin johtoon. Takana on aivan mieletön ensimmäinen puoliaika. Kotiyleisö on varma isäntien voitosta ja tunnelma on järisyttävä – eikä ainakaan laannu tauolla stadionin nurmella esitettävän viulukonserton myötä. Ajax ei kuitenkaan ollut vielä sanonut viimeistä sanaansa.

Heti toisen jakson alkajaisiksi Litti ohittaa huikaisevalla ensikosketuksella Bayernin puolustaja ja lataa jo illan toisensa maalin yläkulmaan. Ottelu päättyi lopulta 5–2, vieraiden kaventaessa pilkulta ja Overmarsin tarjoillessa kotiyleisölle henkistä ekstaasia vielä kertaalleen.

Ottelu ei kuitenkaan ollut Ajaxille läpihuutojuttu. Pilkkua edeltäneessä tilanteessa joukkueen kapteeni Danny Blind pelasti pallon kädellään maaliviivalta, muttei koskaan saanut tilanteesta punaista, jonka olisi omienkin sanojensa mukaan ansainnut. Vain hetkeä myöhemmin Edwin van der Sar pelasti läpiajon, joka olisi voinut tuoda Bayernin jo maalin päähän. Bayernin vaarallisuus oli nuorelle joukkueelle kenties se viimeinen terästäytymisruiske, jonka se tarvitsi ennen edessä siintävää finaalia.

Finaalissa vastakkain kokemus ja nuoruus

Finaali oli Ajaxille kauden toinen ottelu Wienissä, ja kolmatta kertaa vastassa oli edellisvuoden mestari AC Milan. Nuori joukkue saapui Itävaltaan täynnä itseluottamusta ja matkan varrella lisääntynyttä nälkää.

Mutta toisin kuin amsterdamilaiset, Milan oli monissa liemissä keitetty nippu ja pelasi jo kolmatta kertaa putkeen Mestarien liigan finaalissa. Se ei todellakaan tulisi päästämään kokematonta joukkuetta helpolla.

Ottelun alussa se olikin Milan, joka sai rakennettua paremmat paikat johto-osuman tekoon. Ajaxin maalilla van der Sar pelasi kuitenkin mahtavaa ottelua, ja piti lukemat tulostaululla nollissa. Vaikka kumpikaan joukkue ei onnistunut maalinteossa, oli ensimmäinen puoliaika yllättävän avointa ja vauhdikkaasti soljuvaa peliä.

Kun kokemusta ja johtajuutta tarvittiin, astui juuri Milanissa kaiken kokenut ja voittanut Rijkaard tauon aikana esiin. Toppari otti nuorten miesten hermot kannettavakseen ja sai rauhoitettua joukkueensa peliä. Toiselle puolikkaalle saapuikin huomattavasti kypsempi Ajax, joka otti pelin lopulta komentoonsa.

Kun varsinaista peliaikaa oli reilu kymppi jäljellä, sattui hollantilaisille pahin mahdollinen. Litti ei pystynyt loukkaantumisen takia jatkamaan, ja van Gaal oli pakotettu vaihtamaan parhaan maalintekijänsä.

Tilalle kirmasi vasta 17-vuotias Patrick Kluivert, jonka Ajax oli joutunut nostamaan junioreistaan kauden alla, kun seuran pitkään tavoittelema 17-vuotias Ronaldo valitsi uudeksi seurakseen PSV Eindhovenin.

Ja kuten draamankaareen kuuluu, oli se juuri Kluivert, jolle Ajaxin modernia historiaa eniten määrittävä hetki putosi.

Unohtumaton voitto

Laitaa pitkin noussut Overmars pelaa pallon boksin rajalle hiipineelle Edgar Davidsille. Nuori hollantilainen jatkaa hyökkäystä tukemaan nousseelle Rijkaardille, joka pääsee täysin merkkaamattomana pelaamaan läpisyötön boksissa kärkkyvälle Kluivertille. Puolustajan ahdistelema Kluivert saa juuri ja juuri ulotettua varpaankärkensä palloon, ja räjäyttää Wieniin saapuneen hollantilaisyleisön.

Loppuvihellyksen tullessa pelaajat sekoavat täysin. Nuori joukkue ei tiedä, miten voittoon tulisi suhtautua. Juhlat Wienissä jatkuvat pitkälle yöhön, mutta todelliset juhlat ovat edessä vasta seuraavana päivänä Hollannissa.

Amsterdamin kadut tuskin pystyisivät kannattelemaan enempää ihmisiä kuin siellä oli toukokuisena päivänä 1995. Välillä vaikutti siltä, että koko Hollanti oli saapunut laulamaan pääkaupunkiin. Amsterdamilaiseen tyyliin joukkue teki kaupunkikierroksensa veneellä kaupungin kanaaleita pitkin, ja jokainen kadunpätkä oli pakattu täyteen juhlivia ihmisiä.

Seuraavalla kaudella nuori joukkue eteni uudestaan finaaliin, mutta joutui pettymään rangaistuspotkukilpailussa kärsittyyn tappioon Juventusta vastaan. Sen jälkeen pelaajat hajosivat hitaasti Euroopan kärkiseuroihin, eikä Ajax ole enää yltänyt samanlaisiin suurtekoihin, jollei vuoden 2019 välieräpaikkaa voida sellaisena pitää.

Vaikka moni pelaajista tuli nostamaan pokaaleja myös myöhemmin urallaan, jäi vähintään yhtä monelle vuoden 1995 Mestarien liigan voitto uran kohokohdaksi. Tuo kokemus tulee aina yhdistämään noita pelaajia.

Ajaxin marssi Europan huipulle käytännössä omista kasvateista rakennetulla joukkueella ravisutti eurooppalaisen jalkapallon valtarakenteita ja jäi elämään historiankirjoihin. Joukkueen avauskokoonpanossa finaalissa oli vain kaksi Hollannin ulkopuolella kasvanutta pelaajaa. Nigerialainen Finidi, sekä joukkueen paras maalintekijä, Hollannissa myyttiseksi hahmoksi kohonnut tummatukkainen mies Lahdesta.

Dokumentti on katsottavissa Ajaxin YouTube-kanavalta.