Lappeenrannan Castilla on jätkäporukan itselleen perustama seura – tukea on tullut yrityksiltä ja kannattajilta

Lappeerantalaiset nuoret perustivat oman seuran kaveriporukkapohjalta. Toiminta on laajentunut, ja Vitoseen ei ensi kaudella lähdetä pelleilemään.

Palataan ajassa kesään 2014. Lappeenrannassa Ammattikoulun tekonurmikentällä oli pelit pystyssä. 13–14-vuotiaat pojat pelasivat kaveriporukoissaan omassa kesäsarjassaan. Castilla oli yksi näistä muutamista joukkueista.

Peliasuina toimivat Valintatalon muovikassit, joiden pohja oli leikattu auki. Mikä tärkeintä, kaikilla oli hauskaa.

Viisi vuotta myöhemmin Lappeenrannan Castillan toiminta on laajentunut huomattavasti, mutta hauskaa on kyllä yhä, jopa enemmän.

“Meidän ollessa lukion ensimmäisellä luokalla saatiin jätkien kanssa idea laittaa Castilla uudelleen pystyyn”, toteaa Elmo Scharin, Castillan nykyinen toiminnanjohtaja ja yksi alkuperäisjäsenistä.

Ensimmäisen kauden eli kesän 2018 joukkue pelasi Lappeenrannan Puulaaki-sarjassa täysin samalla joukkueella kuin vuonna 2014. Joukkue koostui yhä samoista jalkapalloilijoista, ja lätkä- sekä salibandypelaajista, joille futis toimi hauskana kesälajina. Puulaakissa matka päättyi välieriin, joissa Castilla kaatui viimeisen minuutin maalilla lopulta sarjan voittaneelle joukkueelle.

Tulos ei miellyttänyt, vaikka joukkueessa jalkapallotaustaisia ei ollutkaan kuin kaksi, kun taas vastustajilla lähes koko rosterit. Castillaa kuitenkin innosti sen pikkuhiljaa saavuttama fanijoukko, Castilla-yhteisö, joksi seura haluaa heitä kutsuttavan. Puulaakin välierässä Castillan omia kannattajia oli lähes 150.

Vitoseen ei lähdetä pelleilemään

Tähän Castilla ei kuitenkaan tyytynyt.

“Tuli sitä joskus vitsailtua, että Castillasta tehtäisiin oikea seura ja lähettäisiin pelaamaan ihan tosissaan”, naurahtaa Karri Ellonen, yksi joukkueen jalkapallotaustaisista pelaajista ja nykyinen urheilutoimenjohtaja.

Sen Castilla sitten teki. Syksyllä 2018 nämä lukion toisen vuoden opiskelijat taklasivat Suomen byrokratiahelvettiä ja Lappeenrannan Castilla ry:stä tuli virallinen jalkapalloseura.

“No kyllähän se aika hienolta tuntui”, kuvailee Eemil Pessi tilannetta, jossa hän näki oma seuran ensimmäistä kertaa Palloliiton seurarekisterissä.

Kaakkois-Suomen Vitoseen Castilla ei lähde enää samalla joukkueella kuin edellisinä vuosina. Seuraan perustettiin uusi edustusjoukkue, jossa pelaa vain jalkapallotaustaisia pelaajia. Joukkue rakentui vanhoista pelikavereista.

Castilla ei lähde Vitoseen pelleilemään, vaan tavoittelemaan heti menestystä. Siihen pitäisi joukkueen tason riittää. Joukkueesta löytyy kokemusta Kakkosesta ja junnumaajoukkueista. Joukkueen pelaajiston ikä vaihtelee 17 ja 26 vuoden välillä, joten joukkueesta pitäisi löytyä nopeutta ja pelaajien omien sanojen mukaan myös taitoa.

“Ei tajunnut, että tämä veisi näin paljon aikaa”

“Tosissaan mutta ei tosisesti” kuvaa hyvin joukkueen menestystavoitteita; menestyä halutaan, mutta hauskuuden rajoissa. Valmentajaa joukkueella ei ole, vaan pelaajien keskenään äänestämä kapteenisto hoitaa peluutuksen. Edustusjoukkueesta huolimatta edellisen kesän sama joukkue jatkaa kesällä myös Puulaaki-sarjassa, joten seuralla on kaksi joukkuetta kaudelle 2019.

Seura on saanut hyvin tukijoita. Alueen yrityksiä kannustaa yhteistyöhön nuorten yrittelijäisyys. Siitä huolimatta, että seuraa pyörittää 7 hengen kaveriporukka, on hommaa riittänyt ja tulee myös riittämään.

“Ei alkuvaiheissa tajunnut, että tämä veisi näin paljon aikaa. Onneksi tämä homma on hauskaa, siksi tätä jaksaa ja haluaakin tehdä” , Scharin kommentoi.

Seuran hallituksen jäsenistä vain yksi pelaa edustusjoukkueessa. Muista suurin osa pelaa jääkiekkoa SaiPassa B-junioreissa SM-tasolla.

T-paitoja meni lähes 150 kappaletta

Castilla haluaa olla näkyvä sosiaalisessa mediassa. Seura päivittää aktiivisesti toiminnastaan tileilleen (Instagram, Facebook, Twitter), ja seuraajamäärät ovat huimassa nousussa. Lisäksi sosiaalinen media on joukkueen tärkein yhteistyöväline yritysten kanssa.

Yhteisö on sana, jota Castilla haluaa korostaa. Seurassa jäseniä on noin 30, mutta faneja ja tukijoita moninkertaisesti. Castilla myi talvella omia t-paitojaan, joita meni lähes 150, siitä huolimatta, että seura ei ole yhtään virallista ottelua pelannut. Tästä suunta on vain ylöspäin.

Instagram: @lprcastilla

Facebook: Lappeenrannan Castilla

Twitter: @lprcastilla