Kysymyksiä HIFK:n osakeannista

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

HIFK Fotboll Ab aloitti osakeannin tänään 11. syyskuuta.

Osakeannilla on määrä kerätä 250 000 – 400 000 euroa uutta omaa pääomaa, jolla yhtiön hallituksen mukaan ensinnäkin vahvistetaan seuran heikkoa taloudellista tilannetta ja toiseksi mahdollistetaan mahtipontisen Oma stadion -hankkeen käynnistäminen. Yhden osakkeen hinta on 189,70 euroa, kuten edellisessäkin annissa vajaat kolme vuotta sitten. Uuteen antiin voi osallistua osoitteessa https://omista.hifkfotboll.fi.

Lisämausteena tämänkertaisessa annissa on nimenomaan Oma stadion -hanke, joka käynnistetään osakeanti-esitteen mukaan jo loka-marraskuussa, jos anti saavuttaa 250 000 euron vähimmäismäärän. Oma stadion -hankkeeseen pääsee mukaan merkitsemällä vähintään kymmenen osaketta eli sijoittamalla vähintään 1897 euroa. Anti on käynnissä alustavasti 9. lokakuuta asti, jolloin se joko a) viedään läpi (250 000 euroa täyttyy) b) keskeytetään (rahat palautetaan) tai c) sille annetaan jatkoaikaa.

Osakeanti oli määrä käynnistää jo aiemmin, mutta osakkeenomistajille pidetyssä infotilaisuudessa 31.8. nousseen kriittisen ja kiivaan keskustelun seurauksena antia siirrettiin viikolla eteenpäin. Osakkeenomistajat esittivät huolensa erityisesti siitä, että kaikki laskelmat perustuvat siihen, että HIFK säilyttää paikkansa Veikkausliigassa ja että annin toteutumiseen vaadittava 250 000 euron vähimmäismäärä on hilattu aivan liian korkealle. Tänään julkaistun osakeantiesitteen mukaan nämä seikat ovat yhä osakeannin lähtökohtina.

Suurin kysymys kuitenkin lienee: kuka antiin tällä kertaa osallistuu?

Kolme vuotta sitten Veikkausliigaan nouseva HIFK oli kovassa huudossa ja jokaiselle HIFK-fanille tarjottiin ainutkertaiselta vaikuttava mahdollisuus päästä lempijoukkueensa omistajaksi. Suurin osa viime antiin osallistuneesta yli 700 tukijasta ostikin ainoastaan yhden osakkeen. Harva yhden osakkeen omistaja tuskin ostaa enää toista osaketta hyväntekeväisyysmielessä.

Kuka on valmis ostamaan Ykköseen tippumassa olevan joukkueen osakkeen? Saako Oma stadion -hanke varakkaat yksityissijoittajat liikkeelle?

Kausi on ollut meille HIFK-faneille todella raskas. Oma Stadion -hanke pitäisi käynnistää samaan aikaan, kun luvassa näyttää olevan pikemminkin paluu Bollikselle. Salamyhkäinen hanke vaikuttaa tällä hetkellä toimiston haaveilulta – varsinkaan kun mitään konkreettista ei ole vielä tuotu esille.

 

Kirjoittaja: Jetro Valtonen