Kuvareportaasi: Hylätty Bezigrad Stadium – toiselle häpeäpilkku, futisromantikolle todellinen helmi

Vuonna 2008 hylätty stadion kasvaa heinää vain kolmen kilometrin päässä Ljubljanan ydinkeskustasta.

Olo on kuin pikkupojalla omenavarkaissa, kun kiipeän vankkojen muurien yli. Olin ihastellut Bežigrad Stadiumia parin kuukauden ajan kävellessäni ja pyöräillessäni päivittäin sen ohi. Toisinaan vartijat kävivät katsomassa, ettei paikalla olisi tunkeilijoita, mutta kun toisena pääsiäispäivänä lähimailla ei näkynyt ristin sielua, oli aika tutustua stadioniin tarkemmin.

Muurien sisäpuolelta ei löydy ensimmäistäkään ehjää ikkunaa

Kun näen stadionin koko komeudessaan, tuntuu uskomattomalta, että täällä pelattiin vajaat 17 vuotta sitten EM-jatkokarsintaa. Nyt stadion on päässyt aivan lohduttomaan kuntoon.

Tähtien näyttämö vielä 2000-luvulla

Maankuulun arkkitehti Jože Plečnikin kädenjälki näkyy kauniisti eri puolilla Ljubljanaa, mutta tänä päivänä kaikki hänen suunnittelemistaan rakennuksista eivät miellytä paikallisten silmiä. Bežigrad Stadium oli toki aikanaan hulppea paikka, mutta loputtomista pulloista ja tölkeistä päätellen se tarjoaa enää elämyksiä vain joillekin alkoholin ystäville.

Olimpijan kannattajaryhmä Green Dragonsin graffitit koristavat hallintotilojen seiniä.

Vuonna 1935 valmistunut stadion on nähnyt natsilippujen liehuntaa, muun muassa Metallican ja Iron Maidenin kaltaisia bändejä sekä suuria jalkapallo-otteluita. 1990-luvulla peruskunto alkoi olla todella hälyttävä, mutta konsertit ja pelit jatkuivat, eikä Ljubljanan kaupungin omistamaa stadionia koskaan kunnostettu.

Lukemattomien graffitien aiheet vaihtelivat aina hakaristeistä veganismiin.
Pääsisäänkäynnin lippuluukun toisella puolella on Dunajska cesta, yksi pääkaupungin vilkkaimmista pääteistä.
Saniteettitiloihin sekä pukukoppeihin pääsee tutustumaan myös sisältä, mikäli uskaltaa.

Myös Suomi pelasi kerran Bežigrad Stadiumilla. Richard Möller Nielsenin suojatit päätyivät ystävyysottelussa 1–1-tasapeliin, kun Mixu Paatelainen vastasi vieraiden ainokaisesta keväällä 1999.

Bežigrad Stadiumilla pelattiin EM-karsintoja vielä kesän 2004 kisoihin, ja muun muassa Patrick Vieiran, Zinédine Zidanen sekä Thierry Henryn tähdittämä Ranska vieraili stadionilla tuolloin. Lohkokakkoseksi jäänyt Slovenia oli lähellä päästä kisoihin, mutta naapurimaa Kroatia romutti haaveet jatkokarsinnoissa.

Arvovieraat eivät enää viihtyisi heille suunnitellussa katsomossa.

Viimeiseksi Slovenian A-maajoukkuepeliksi stadionilla jäi ystävyysottelu Serbia & Montenegroa vastaan kesällä 2004. Maaotteluiden jälkeen stadionilla toki palloiltiin vielä: konkurssiin mennyt NK Olimpija Ljubljana (vuosina 2005–2007 nimellä NK Bežigrad ja 2007–2008 NK Olimpija Bežigrad) pelasi Bežigrad Stadiumilla alasarjoja ennen paluutaan maan futishuipulle.

Stadionin pohjoispäädyn VIP-katsomon ovet ovat säpissä.

Nykyään Olimpija, joka johtaa tällä hetkellä keskeytettyä PrvaLigaa, pelaa vuonna 2010 avatulla Stožice Stadiumilla, joka sijaitsee kolmisen kilometrin päässä. Uuden stadionin aikakaudella Olimpija on päässyt juhlimaan kahta liiga- sekä cup-mestaruutta, mutta pääkaupungin hienoimmat jalkapallohetket on eittämättä koettu Bežigradissa.

Stadionin pohjoispuolella on asutuksen lisäksi siirtolapuutarhoja.
NK Olimpija Ljubljanan harjoituskentät sijaitsevat aivan Bežigrad Stadiumin vieressä stadionin itäpuolella.