Kreikan uudistunut valmennus asettaa Huuhkajille haasteita – Markku Kanerva: ”Onhan se arvailua mitä sieltä tulee”

Suomen A-maajoukkueen lehdistötilaisuus Tampereella Ratinan stadionilla 4.9.2019

Kreikka saapuu Ratinaan uuden päävalmentajan alaisuudessa. Aikaa kääntää karsinnan kurssi on kovin vähän.

Vuoden ilman valmennustehtäviä ollut hollantilainen John van´t Schip on haastavan paikan edessä. Heinäkuussa van´t Schip tarttui tarjoukseen ja hyppäsi Kreikan jalkapallon lippulaivan peräsimeen. Kotitappiot kesäkuussa Armenialle ja Italialle olivat riittävät purkamaan Angelos Anastasiadisin sopimuksen. Anastasiadis ehti olla tehtävässään vuoden verran.

55-vuotias John van´t Schip on kanadalaissyntyinen entinen Hollannin maajoukkueen laituri. Oman peliuransa jälkeen van´t Schip toimi pitkään valmennuspuolella Ajaxin maineikkaassa akatemiassa ja ollut mm. apuvalmentajana Ajaxissa sekä Hollannin maajoukkueessa. Lisäksi hän on valmentanut pitkään Australiassa ja viimeisein pesti on PEC Zwollen penkin päästä.

Kreikan tuoreen päävalmentajan John van´t Schipin debyytti Kreikan peräsimessä tapahtuu uusitulla Ratinan nurmella.

Kreikan EM-karsintaurakka ehti ajautua neljässä ottelussa pahaan pulaan, kun saldona on ainoastaan neljä pistettä. Välimatka toisena olevaan Suomeen ja viimeiseen kisoihin oikeuttavaan paikaan on ehtinyt kasvaa jo viiteen pisteeseen, joten tämän viikon otteluita Suomea sekä Liechtensteinia vastaan voidaan pitää kreikkalaisten kohtalon viikkona. John van´t Schipillä on käytännössä yksi peli aikaa saada metsässä harhaileva ryhmänsä takaisin ladulle ja lykkimään tasatahtiin. Tehtävä on vähintäänkin haastava.

Huuhkajien oma tekeminen korostuu

Kreikan uudistunut valmennus on tehnyt myös Suomen valmistautumisen haastavaksi. John van´t Schipin Kreikasta ei ole kenelläkään mitään kosketusta, ja Huuhkajat saavat tämän ensimmäisenä syliinsä. Päävalmentaja Markku Kanerva myöntääkin, että vastustajaan valmistautuminen on ollut osaltaan valistuneiden arvailujen varassa.

”Tässä on vähän sama lähtökohta kuin viime syksynä Nations Leaguessa Unkaria vastaan, kun vastustaja oli juuri vaihtanut valmentajaa. Tämä on ensimmäinen Kreikan kohtaaminen tällä valmennuksella, ja onhan se arvailua mitä sieltä tulee. Olemme valmistautuneet eri vaihtoehtoihin”, Markku Kanerva kertoo vuorokausi ennen Kreikan kohtaamista.

”On toki tutkittu nauhoilta, miten Zwollessa esimerkiksi erikoistilanteet puolustettiin. Ryhmitykset sieltä ovat sitten enemmänkin muotoutuneet käytettävissä olevaan materiaalin mukaan”, arvelee Kanerva.

Päävalmentaja Kanervan ajatukset olivat haluttua tavaraa torstain lehdistötilaisuudessa.

Oma tekeminen korostuukin Kanervan mukaan tällaisessa tilanteessa.

”Ollaan keskitytty enemmän nyt sitten omaan peliimme. Hyvä puoli on se, että meillä on hyvä tuntuma Kreikkaan viime syksyn pelien kautta”, päävalmentaja Kanerva ynnää.

Kokoonpano elää vielä

Kanervan mukaan huominen kokoonpano on vielä auki lievien kolhujen takia.

”Huomiseen on vielä pari kysymysmerkkiä ilmassa”, Kanerva kommentoi terveystilannetta lyhyesti.

Huuhkajat täydentyi vielä tiistaina FC Interin Niko Markkulalla. Kanerva kertoi, että myös HJK:n Riku Riski oli vaihtoehtona täydennyksen suhteen.

”Niko on pelannut hyvän kauden Interissä. Meillä on lista vaihtoehtoja eri pelipaikoille ja toinen vaihtoehto olisi ollut Riku Riski. Hän ei kuitenkaan olisi ollut aivan sataprosenttisessa pelikunnossa, joten keskusteltuamme HJK:n lääkintätiimiin kanssa päädyimme siihen, että täydensimme joukkuetta Markkulalla. Hän tuo meille hyvän vaihtoehdon laitapelaamiseen”, Kanerva kertoi täydennyksen taustoja.

 

Kuvat: Arno Hämäläinen