KPV järjesti jättiyllätyksen Tapiolassa

Yksi Veikkausliiga-kauden toistaiseksi suurimmista yllätyksistä nähtiin maajoukkuetauon alla.

FC Hongalla oli mahdollisuus lähteä tauolle piikki paikalta, voittamalla sunnuntaina kotikentällään sarjajumbo KPV:n. Kokkolalaiset olivat aiemmin viikolla purkaneet päävalmentaja Jarmo Korhosen sopimuksen ja Espoossa peliä johti Niko Kalliokoski.

Vieraat veivät kaikkien hämmästykseksi pisteet mukanaan Kokkolaan 0-1-voitolla. Voitto oli sarjanousijalle kauden ensimmäinen Veikkausliigassa.

Kotijoukkue aloitti ottelun väkevästi ja sillä oli avausminuutilla jo ensimmäinen laadukas maalipaikka. Luis Silva veti maanuoliaisen, joka meni tolppaa hipoen oikealta ohi reilun 20 sekunnin pelin jälkeen. Kaikki enteili espoolaisten suurinumeroista voittoa.

Mutta, kuin salama kirkkaalta taivaalta, KPV iski. Kokkolalaiset eivät olleet käytännössä koskeneet edes palloon, kunnes seitsemän minuuttia täyttyi ja Hongan puolustus nukahti ratkaisevalla hetkellä. Läpisyötön päätteeksi Simo Roiha viimeisteli tyylikkäästi kauden ensimmäisen maalinsa. Timo Rauhala riensi ensimmäisenä onnittelemaan 28-vuotiasta hyökkääjää.

Kokkolalaiset onnistuivat onnistuneesti luomaan ylivoimatilanteita läpi ottelun ja pidettyä samalla muotonsa kasassa. Nämä olivatkin vieraiden voiton avaimia sunnuntai-iltana, yhdistettynä kotijoukkueen heikkoon viimeistelyyn. Tässä KPV:n pihdeissä tila loppuu Gideon Baahilta.

Tiiviistä puolustuspelistä huolimatta Teppo Marttisella piti kiirettä KPV:n maalilla läpi illan Tapiolan urheilupuistossa. Tilastoihin merkattiin kotijoukkueelle 12 maalintekoyritystä.

KPV:n keskikenttäpelaaja Isaac Shaze oli yksi kentän parhaista. Ghanalainen uurasti jälleen kerran laajalla säteellä ja sai pidettyä Hongan tähtipelaajan Borjas Martinin aisoissa. Tämä tosin vaati välillä rajujakin otteita ja Shaze sai katsella tuomari Mohammad Al-Emaran näyttämää keltaista heti toisen jakson alussa.

Vaikka Honka piti palloa, niin sillä oli toisella jaksolla vaikeuksia pystyä luomaan enää yhtä hyviä tilanteita kuin ensimmäisen nelivitosen aikana. Samalla hiekka tiimalasissa alkoi käydä vähiin ja KPV:lle siunaantui jopa paremmat maalipaikat vastaiskujen kautta.

Aivan lopussa Honka pystyi vielä muutaman tilanteen luomaan, mutta viimeistelyt painuivat joko ohi tai olivat löysiä, ja sitä kautta helppoja palloja Teppo Marttiselle poimittavaksi.

Näin Simo Roihan aikainen maali jäi ottelun ainoaksi ja päätösvihellyksen soidessa käynnistyivät villit vierasjuhlat. KPV:n kauden ensimmäistä voittoa oli mukana juhlistamassa parikymmentä Kokkolasta saapunutta kannattajaa.

Valmentajien kommentit

Hongan päävalmentaja Vesa Vasara oli luonnollisesti tappion jälkeen erittäin pettynyt mies.

“Olen pettynyt toisen puoliajan esitykseen. Meillä oli siinä heti alkuun hyviä paikkoja, mutta yksi pieni virhe maksoi tänään paljon”, Vasara totesi mieli maassa.

Vasara näpäytti ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa myös Espoon liikuntaolosuhteista vastaavia henkilöitä.

“Olosuhteista sen verran, että kenttä on epätasainen eikä tue meidän pelitapaa ja kastelujärjestelmäkin on täältä pois”, kuittasi Vasara oman osuutensa päätteeksi.

Vieraiden päävalmentajana toiminut Niko Kalliokoski myönsikin, että KPV:llä oli helppo pelata Espoossa, kun nurmi muistutti paljon heidän omaa heikkokuntoista pelialustaa.

Niko Kalliokoski oli ottelun pöytäkirjassa myös KPV:n joukkueenjohtajana, joten roolia riitti. Hän oli erittäin mielissään kauden ensimmäisen voiton jälkeen.

“On tätä odotettu! Talvi meni meiltä tuloksellisesti paremmin, mutta tämä kauden alku oli meille hankala. Pelattiin pelejä evakossa ja sitten kolme peliä kotona seitsemään päivään. Eniten olen tyytyväinen näiden jätkien puolesta”, Kalliokoski tunnelmoi.

“Valmistaumisessamme painotettiin niitä paikkoja mihin Honka tykkää palloa pelata ja yritettiin sitten iskeä suoraan vastaan”, avasi Kalliokoski sotasuunnitelmaansa, joka toi parhaan mahdollisen palkinnon.

“Maali tuli hyvään paikkaan ja olen tyytyväinen, että Simo sai maalitilinsä auki”, jatkoi Kalliokoski.

Honka lähtee maajoukkuetauolle taulukon sijalta neljä, kaksi pistettä sarjaa johtavan Ilveksen perässä. KPV pysyi sarjassa viimeisenä, mutta nousi voitollaan tasapisteisiin VPS:n kanssa. Hongan seuraava kohtaaminen on todellinen huippuottelu, kun se kohtaa vieraissa HJK:n 19.6. KPV saa puolestaan kolme päivää aikaisemmin kotikentälleen vieraita Turusta.

Kuvat: Arno Hämäläinen