Kommentti: VAR voisi ottaa mallia muista lajeista

Video assistant referee eli VAR on herättänyt paljon huomiota tällä kaudella. Valioliigaan VAR saapui vasta tälle kaudelle, mutta esimerkiksi Saksan ja Italian pääsarjoissa VAR otettiin käyttöön jo vuonna 2017. Saksassa VAR toimii huomattavasti jouhevammin kuin Englannissa. Saksassa tilanteita tarkastellaan ja kysellään VAR-huoneesta Kölnistä vähemmän kuin Englannissa. Valioliigassa tilanteiden tarkastelussa kestää huomattavasti pidempään, eivätkä päätuomarit käy katsomassa tilanteita.

Videotarkastusten ongelma on, että niillä pyritään välttämään jokainen virhe, joka saattaisi pelkällä ihmissilmällä tapahtua. Jalkapallossa on vuosien varrella tapahtunut paljon virheitä tuomareiden, valmentajien, pelaajien ja katsojien toimesta. Mielestäni on väärin, että tuomareilta otetaan vastuu pois. He eivät uskalla tai saa liputtaa tiukoissa paitsiotilanteissa, vaan odottavat korvanappiin tietoa siitä, oliko tilanne paitsio. Näitä tapahtuu, vaikka jopa katsoja näkisi tilanteen olleen selvästi paitsio. Tuomareille pitäisi mielestäni antaa enemmän vastuuta.

Tenniksessä on todettu erittäin hyväksi jo kauan käytössä ollut Hawkeye-teknologia, jonka avulla tarkistetaan oliko pallo sisällä vai ulkona (kuten jalkapallossakin). Hävitystä haasteesta pelaaja menettää yhden haaston. Jääkiekossa on tullut tutuksi valmentajien haasto, jonka epäonnistumisesta joukkue saa jäähyn tai menettää aikalisän. Nämä molemmat ovat hyväksi todettuja järjestelmiä, vaikka jääkiekon puolella valmentajien haastot ovat keränneet myös kritiikkiä.

Jalkapallosta voisi ottaa nykymuotoisen VAR-tarkastuksen pois kokonaan ja lisätä valmentajille haaston. Tämä lisäisi tuomareiden vastuuta, pelin jouhevuutta ja katsojaystävällisyyttä. Haasto voisi olla yksi per ottelu tai yksi per puoliaika. Jokaisen valmentajan tulisi kuitenkin kertoa ennen haastoaan, että mitä he haastavat. Haasto tulisi suorittaa vain maaliin tai punaiseen korttiin liittyvissä tilanteissa. Kuitenkin maalien kohdalla niin, että sitä ei olisi enää mahdollisuutta suoranaisesti puolustaa pois. Valmentajan tulisi ilmoittaa, että haastavatko he rikkeen, paitsion vai käsivirheen.

Nykyinen VAR tappaa tunnelmaa, mikä oman joukkueen maalista syntyy. Pelaajat eivät uskalla juhlia maalia ennen VAR-tarkastusta, saati fanit. Nykyistä videotarkastusta pitäisi jotenkin muuttaa ja muutoksen pitäisi olla yhtenäinen kaikissa maissa. Kenties muutos voisi olla jotain, mikä on todettu hyväksi muissa lajeissa.