Kommentti: Sveitsistä kaksi maalia ja isosti informaatiota

Jalkapallon miesten EM-karsintojen ottelussa Suomi - Liechtenstein, Telia 5G Areenalla Helsingissä 15.11.2019

Markku Kanervan Huuhkajat päätti maaliskuun ottelut keskiviikkoiltana St. Gallenissa. Harjoitusottelu piti sisällään tukun onnistumisia, mutta osoitti myös osa-alueen, joissa Suomi ei kestä kierrätystä.

Kahden MM-karsintaottelun jälkeen Huuhkajat lensivät Alppeja valtaamaan. Odotettuun tapaan päävalmentaja Markku Kanerva kierrätti miehistöään FIFA-rankingin sijalta 16 löytyvää maata vastaan. Näin teki Sveitsikin. Omat karsintansa kahdella voitolla aloittaneet isännät jättivät kaksi pelaajaa avaukseen edellisestä ottelusta, täysin saman määrän mitä Suomella pysyi avaus yhdessätoista.

Ominaista Suomen maaliskuun peleille oli terävä alku ja sama trendi jatkui Kybunparkilla. Kaksi peliä penkiltä seurannut Marcus Forss nautti heti kärkeen vapauttavasta syötöstä, mutta niin ikään viime viikon sivusta seurannut Montpellierin maalivahti Jonas Omlin haistoi tilanteen erinomaisesti, ja ennätti palloon ennen Brentfrod-hyökkääjää.

Vahvojen starttien lisäksi maaliskuulta jää käteen ennakkoluulottomuus ja luonteen lujuus mitä Huuhkajista löytyy. Pallo oli odotetusti Sveitsillä ja Mario Gavranovicin avausmaalin jälkeen pessimistisin suomalaiskannattaja kaiveli muistisopukoistaan, että nähdäänköhän tällä kertaa taannoisen Puola-vierailun toisinto. Huoli oli aiheeton, Gdanskin oppirahat kun on maksettu.

Pelaajat ovat yksi toisensa jälkeen toistaneet fraasia, että Suomen paidassa on tällä hetkellä helppo onnistua, ja tämä toden teolla näkyi Gavranovicin häkin jälkeen. Avauskokoonpanoon noussut Joel Pohjanpalo toi Suomen nopeasti takaisin ja pian pisteeltä ohi. ”Jolle” teki siis käytännössä saman tempun kuin Teemu Pukki Olympiastadionilla Bosniaa vastaan viikkoa aikaisemmin.

Leveyttä riittää muualla paitsi puolustuksessa

Sensaatiomainen vierasvoitto syksyllä Pariisista sekä eilinen Sveitsi-ottelu näyttivät sen, että Huuhkajilla on riittävästi leveyttä pelata tuloksesta kaikilla sektoreilla, kun ykkösnyrkki laitetaan katsomoon. Kaikkialla muualla paitsi puolustuksessa. Kun Joona Toivio ja Paulus Arajuuri ovat sivussa, on Huuhkaja haavoittuvainen.

Kaikki Sveitsin maalit tulivat enemmän tai vähemmän kömpelön puolustamisen kautta. Huonoja kosketuksia, annettiin liikaa tilaa tai hävittiin kaksinkamppailuja. Vastaavaa nähtiin karsintaotteluissa vain hetkellisesti Bosnia & Hertsegovinaa vastaan toisen jakson alussa. Nyt huolimattomuus ja sydämen tykytykset olivat vakioita.

Tämä on asia mikä aiheuttaa lähiviikkoina varmasti Markku Kanervalle ja hänen valmennusryhmälleen päänvaivaa kesän valintoja ja pelitapaa miettiessä. Suomi voi tällä hetkellä jättää helpommin avauksen ulkopuolelle Glen Kamaran ja tulikuuman Teemu Pukin kuin kaksikkoa Toivio-Arajuuri. Mitä jos toisen päälle tippuu piano ennen kisoja tai toinen heistä nappaa punaisen kortin Tanskaa vastaan? Tämä on Huuhkaja-valintojen kiinnostavin kysymys.

Iloisempiin asioihin

Ettei mene liigan negatiiviseksi, niin otetaan vielä muutama positiivinen asia reppuun pakattavaksi.

Suomi teki ottelussa kulmapotkusta maalin. Näitä meillä ei ole todellakaan liikaa! Allekirjoittaneen muistisopukoiden mukaan edellisen kerran Huuhkajat olivat pöllyttäneet maaliverkkoa kulmapotkusta tammikuussa 2017, kun Juhani Ojala onnistui Marokkoa vastaan.

Robert Ivanovin heittämistä putkista voisi kirjoittaa jalkapalloeroottisen novellin. Liverpoolin Xherdan Shaqirin ilme oli suomalaisittain illan nautinnollisin hetki. Vuonna 2014 Robert Ivanov pelasi FC Myllypurossa ja Xherdan Shaqiri Bayern Münchenissä. Seitsemän vuotta myöhemmin Kolmosen sekä Bundesliigan pelaaja päätyivät samalle nurmelle ja jälkimmäinen oli se, jota nöyryytettiin. Hetki, kun pallo livahti Shaqirin jalkojen välistä, symboloi sitä pelotonta onnistumisen kulttuuria mikä Huuhkajissa tällä hetkellä on.

Keskiviikkona pelattiin myös karsintapelejä ja Suomi sai sieltä mukaansa oikeastaan parhaat mahdolliset tulokset kakkospaikkaa ajatellen. Bosnia & Hertsegovina jäi ilman pisteitä kotiottelussa Ranskaan vastaan ja Kazakstan antoi ojentavan kätensä Huuhkajille nipistämällä pisteen Kiovasta. Jos ukrainalaisten Pariisista otettu tasapeli vedettiin viemäristä alas Huuhkajien toimesta, niin viimeistään keskiviikko teki Pariisin pisteestä täydellisen merkityksettömän. Pelkästään kotivoitto Kazakstanista, kun olisi nostanut Ukrainan samaan pistemäärään missä he ovat nyt.