Kommentti: Huuhkajat ovat luoneet vaatimustason, jossa tämä ei enää riitä

Johtoaseman menettäminen asettaa sunnuntain Ukraina-ottelulle valtavan tulospaineen.

Lähtötilanne keskiviikkoiltana käynnistyneisiin MM-karsintoihin oli vähintäänkin erikoinen. MM-kisojen välissä olevia EM-kisoja ei ole vieläkään pelattu, stadionit humisevat tyhjyyttään meillä ja muualla sekä karsintojen palkintona on kisapaikka Qatarissa, jonne mahdollinen matkustaminen tulee monilla aiheuttamaan puntaroimista henkilökohtaisen intohimon ja arvomaailman välillä.

Usein on puhuttu ”kaikkien aikojen karsinnoista”. Nyt tämä pitää tietyllä tapaa täysin paikassa, sillä käynnissä ovat taatusti kaikkien aikojen absurdeimmat karsinnat.

Havaintoja

Ensimmäinen vartti oli Huuhkajilta kerrassaan erinomainen. Heti ottelun toisella minuutilla Teemu Pukki irtaantui bosnialaispuolustukselta, mutta Sinisa Sanicanin maalinedustan siivoaminen säästi vieraat takaiskulta. Hetkeä myöhemmin Onni Valakari vapautti Pukin uudelleen irti samaisen vasemman kaistan kautta, mutta Bosnia & Hertsegovinan maalivahti Ibrahim Sehic onnistui peittämään kotkalaisen lähentelyn.

Suomen ylivoimaisesti vaikein jakso ottelussa ajoittui puolestaan toisen jakson alkuun. Päävalmentaja Markku Kanerva vaihtoi taktisesta syystä edukseen esiintyneen Onni Valakarin tauolla Rasmus Schülleriin, jolla oli alkuun suuria vaikeuksia päästä peliin sisään. Kun avausjakson lopulla varoituksen saanut Glen Kamara joutui samaan aikaan tiputtamaan aavistuksen aggressiivisuuttaan, oli lopputulos painajaismaista seurattavaa. Suomi menetti keskikentän, sortui helppoihin virheisiin ja jätti vastustajalle auttamattoman paljon tilaa.

Toisen jakson karmea alku kostautui lopulta maalin muodossa, kun pallo vietiin yhteentoista metriin käsivirheen jälkeen. Jesse Joronen sai itsensä Miralem Pjanicin rankkarin eteen, mutta bosnialainen jatkoi paluupallon sisään. 0–1.

Pjanicin osuman jälkeen nähtiin jälleen riveluutiota. Päät eivät jääneet painuksiin vaan Suomi tuli Teemu Pukin maaleilla rinnalle ja ohi. Suomalaisen maajoukkuejalkapalloilijan muodonmuutos muutamassa vuodessa on ollut hämmästyttävä, mistä tällä kertaa elävänä esimerkkinä Teemu Pukki, joka ei jäänyt surkuttelemaan menetettyjä paikkojaan, vaan rankaisi seuraavista.

Pukin lisäksi toinen suuri onnistuja löytyi kahdesta takaiskusta huolimatta tolppien välistä. Jesse Joronen osoitti, että suomalainen maalivahtityöskentely on Lukas Hradeckyn takanakin riittävän laadukas tälle tasolle. Joroselle illan ottelu oli hänen uransa yksi tärkeimmistä ja hän venyi paineen alla yhteen uransa parhaista suorituksista.

Tämä olisi pitänyt hoitaa

Kaikesta hyvästä huolimatta 2–2 oli sellainen tulos, että siinä riittää Olympiastadionin rakenteisiin pesineellä Bubi juniori -huuhkajallakin nieltävää. Johdon menettäminen viisi minuuttia ennen loppua, kun saattaa käydä erittäin kalliiksi karsinnan jatkoa ajatellen.

Vielä viisi vuotta sitten olisimme ottaneet tämän tuloksen riemuiten vastaan. Kaikki on yhä lohkossa auki, emmekä hävinneet peliä yhdellä päävastustajistamme. Maajoukkue on kuitenkin omilla suorituksillaan nostanut vaatimustason sekä odotukset sen verran suureksi, että tappioaseman kääntäminen johdoksi ei enää riitä täyttämään vatsaamme, kun johto kerran menetettiin.

On päivän selvää, että hallitseva maailmanmestari Ranska tulee voittamaan lohkon ja etenemään MM-lopputurnaukseen. Kakkospaikasta käyvätkin kisaa Suomen lisäksi juuri Bosnia & Hertsegovina sekä Ukraina. Kazakstanille jää sivustakatsojan rooli.

Lohkon juoni onkin selvä. Kakkospaikka ja lippu jatkokarsintaan ratkotaan Suomen, Bosnia & Hertsegovinan ja Ukrainan keskinäisissä kohtaamisissa. Kaikki pisteet mitä tämä kolmikko ottaa Ranskalta ovat niitä kuuluisa ”budjetoimattomia pisteitä”. Puolestaan Kazakstanille jätetyt pisteet tulevat käymään auttamattoman kalliiksi.

Illan suuri voittaja olikin Ukraina, joka venyi Pariisissa 1–1-tasapeliin. Sunnuntaina Suomi kohtaa vieraskentällä juuri Ukrainan, jolle avautuu tämän tuloksen myötä erinomainen mahdollisuus irtiottoon taistelussa kakkospaikasta. Johdon valuminen jättää Kanervan miehistölle nyt myös tulospaineen Kiovaan. Jos kahdesta ensimmäisestä pelistä pistepussissa on vain yksi täplä, on asetelma tukala heti alkuunsa.