Kommentti: Ateenan illan tärkein asia oli se, että Kanerva sai vastauksia

Huuhkajien historialliset karsinnat päättyivät tappioon Ateenan Olympiastadionilla.

Jesse Jorosen pitkä pallo syvälle Kreikan alueelle. Teemu Pukki tekee juoksun ahdistamaan kreikkalaisten puolustusta ja kapteeni Konstantinos Stafylidis möhlii. Pukki riistää, malttaa katsoa maalivahti Odisseas Vlachodimosin ratkaisun ja PAM! 0-1 ja 600 Ateenaan matkannutta suomalaiskannattajaa sai jälleen kerran viettää Pukkipartya.

Markku Kanerva teki peräti kuusi vaihdosta avauskokoonpanoon perjantai-illan Liechtenstein-ottelusta. Suomalainen jalkapallo oli saavuttanut vain muutamaa päivää aikaisemmin historiansa suurimman voiton ja sitä luonnollisesti juhlittiin asiaankuuluvalla tavalla. Avauksesta oli vaihtunut yli puolet ja seuraavana päivänä suuri kansanjuhla Helsingissä odottamassa. Näistä lähtökohdista Huuhkajien esitys avausjaksolla oli sanalla sanoen jopa mykistävä.

Välit pysyivät pienenä ja palloton pelaaminen oli erittäin kurinalaista. Rajusti uusiksi menneen keskikentän moottorina oli edellisen Kreikka-kamppailun tapaan Glen Kamara. Ensimmäistä kertaa näissä karsinnoissa avauksessa ollut Leo Väisänen johti puolustusta yhdessä veljensä Saulin kanssa kuin olisi pelannut uransa 50. maaottelua. Pallo ei polttanut eikä kiirettä ollut.

Lataus katosi kopissa

Kaikki kääntyi kuitenkin toisella jaksolla. Kreikka tuli kopista ulos sisuuntuneena ja hyödynsi rynnistyksensä myös maalin muodossa. Joni Kaukon pallonmenetyksestä käynnistyi hyökkäys, joka hajotti Suomen pakan ja Petros Mantalos pääsi rikkomaan Jesse Jorosen nollan. Suomen valmennusjohto reagoi vaihtamalla muodostelmaa, mutta kakkosjakso oli Kreikan. Konstantinos Galanopoulos runnoin 2-1 ja homma oli siinä.

Tappio päätti samalla korispekulaation. Suomi on 30.11. suoritettavassa EM-kisojen lohkoarvonnassa neloskorissa. Ateenan illan tärkein asia oli se, että Markku Kanerva yhdessä muun valmennuksen kanssa sai vastauksia. Kokoonpano ei elänyt vain miehistön kautta vaan myös ryhmitykset olivat koko ottelun ajan poikkeavia siitä mihin sapluunaan Huuhkajat olivat tottuneet.

Varsinkin avausjaksosta jäi käteen isosti. Toiselle keskittyminen ei enää kantanut, Kreikalla riitti tilaa missä häärätä ja maalineduspuolustaminen jätti toivomisen varaa. Kreikka-tappion kuuluukin harmittaa, mutta isoa kuvaa se ei saa sumentaa. Suomi on osoittanut koko jalkapalloilevalle Euroopalle, että se kannattaa ottaa tosissaan. Päävalmentaja Markku Kanerva totesikin Viasatin haastattelussa Kreikka-pelin jälkeen, että Huuhkajat on haluttu vastustaja maaliskuun karsintapeleihin. Harjoituspelien vastustajat tullaan varmasti määrittelemään vasta marraskuun viimeisen päivän lohkoarvonnan jälkeen.

Artikkelikuva: Arno Hämäläinen