Kolumni: Tätä kaikkea on jalkapallo

Kuva: Abigail Keenan

Hei, rakkaat jalkapallon ystävät. Eritoten te, joille jalkapallo joukkueeseen katsomatta on elämänilo ja intohimo. Tekijä, joka määrittää vapaapäivät, muokkaa kalenterin, päivärytmin, on määrittävä puheenaihe muiden lajin ystävien keskuudessa ja saa niskakarvat pystyyn.

Nuo niskakarvat nousevat niin katsoessa oman suosikkijoukkueen edesottamuksia kuin vanhojen klassikko-otteluiden äärellä, ne nousevat arvokisojen alkaessa mahtavien avajaisseremonioiden hetkellä ja ne nousevat katsoessa maailman parhaiden maalintekijöiden mitellessä maailman parhaimmistoa vastaan.

Sinä. Juuri sinä olet valittu. Olet yksi kuningaslajin seuraajista. Meitä on tällä maapallolla miljardeja ikään, sukupuoleen, kansallisuuteen, uskontoon tai kulttuurin katsomatta. Tämän lajin erityinen luonne yhdistää näiden sanomattomien muurien läpi ihmisiä Oseaniasta Alaskaan ja saa ihmiset tuntemaan. Iloa, surua, epätoivoa, toivoa, onnistumista, uskoa tulevaan, ja eritoten yhteenkuuluvuutta.

Tuo yhdistävä tekijä on rakkaus ja intohimo lajiin, joka nykymuodossaan syntyi Britannian sumuisilla nummilla 1800-luvun puolivälissä. Tuolloin yliopistomittelöissä urheilijat aloittivat pelaamaan palloa nurmikentillä kahteen maaliin tietämättä, millaisen kautta historian kulkevan ilmiön samalla aloittavat.

Jalkapalloa pelataan ja seurataan lähes kaikissa maailman maissa ja sillä on kaikista maailman urheilulajeista eniten seuraajia ja harrastajia tilastollisesti tutkittuna. Suurimmat jalkapallo-ottelut ovat oikeutetusti MM-kisojen joka neljäs vuosi pelattava finaaliottelu sekä Mestarien liigan finaali, jossa sarjojen sekä kansallisten liigojen tauottua kilpailevat maailman parhaimmat pelaajat maailman parhaissa joukkueissa.

Kaikki tämä yhdistettynä kulttuuriin, jonka jalkapallo luo ympärilleen, on epäilemättä yksi suurimmista identiteettiä luovista asioista, jonka ihminen voi itselleen omaksua. Sunnuntaisarjojen ystäväpiireistä, jotka elävät omaa kulttuuriaan ympäri maailman, suuriin kannattajakansoihin, jotka seuraavat, tukevat ja rakastavat suosikkiseurojaan, jotka ovat rakentaneet infrastruktuurin ja elävät kuin suuryritykset tai valtiot.

Kaikki rakastavat omaa joukkuettaan ja ihailevat suorituksia sekä trillerinomaisiin jännitysnäytelmiin kääntyviä otteluita, joissa huippuunsa viritetyt ammattipelaajat taistelevat viimeiseen hikipisaraan parhaimmuudesta. Tätä kaikkea tarjoaa meille laji, joka ihmiskunnan historiassa hakee vertaistaan ja saa meidät kaikki edelleen keskustelemaan asiat halki, käymään jälkipelejä, tuntemaan, ja ennen kaikkea innostumaan.

Kaiken tämän muistaessa on oltava valmis hyväksymään, että niin monta kuin maailmaan mahtuu jalkapallon ystävää, mahtuu myös mielipidettä. Jalkapallon identiteettiin ei kuulu väkivalta, rasismi, vihapuhe, politiikka eikä minkäänlainen toisia halventava toiminta.

Lajin kattojärjestöjen tehdessä työtä kohti tasa-arvoisempaa maailmaa, on jokaisen hyvä muistaa tehdä oma osansa jalkapallon lähestyttävyyden edistämiseksi. Tämänkaltainen laji on odottava myös seuraajiltaan tasoa. Tämä laji on jalkapallo.