Kolmosesta La Ligaan – Ramón Folchin aika PKKU:ssa oli lyhyt, mutta menestyksekäs

Kuva: TE

Keskikenttäpelaaja teki ensiesiintymisensä Espanjan pääsarjassa syyskuun lopussa. Kahdeksan vuotta aiemmin Folch oli nostamassa PKKU:ta Kakkoseen.

Kotimaan alasarjoista on aiemminkin ponnistettu suurempiin ympyröihin, mutta Kolmosesta on pitkä matka La Ligan porteille. Elche CF:n Ramón Folchin tarinasta tekee varsin poikkeuksellisen myös se, että pääsarjadebyytti tuli vasta viikko ennen 31-vuotissyntymäpäivää.

Debyytti SC Eibaria vastaan ei ainakaan vielä avannut Folchille pääsarjauraa, sillä hänet passitettiin pian lainalle toisen sarjatason CD Tenerifeen. LaLiga2 on miehelle hyvin tuttu sarja Elche CF:n, CF Reus Deportiun ja Real Oviedon paidoista, mutta kahdeksan vuotta sitten sarjataso oli aivan toinen.

Pallokerho Keski-Uusimaan valmennuspäällikkö Panu Turpeinen toimi edustusjoukkueen päävalmentajana kaudella 2012, jolloin PKKU nousi Kakkoseen voittaen jokaisen 22 ottelustaan. Folch oli tärkeä osa nousijajoukkuetta, johon hän liittyi kesken kauden. Taustalla oli PKKU:n leiri Kataloniassa, jossa paikallisille tarjottiin mahdollisuutta eksoottiseen seikkailuun.

Ramón Folch toisessa rivissä ensimmäinen oikealta. Kuva: PKKU

– Pelasimme edustuksen kanssa harjoituspelin, jossa meidän puolellamme pelasivat ne paikalliset, jotka olivat kiinnostuneita tulla pyörähtämään Suomeen. Ramón oli yksi heistä, ja sitä kautta hän päätyi kaudeksi meille, Turpeinen kertoo.

– Hän ei ihan ensimmäisenä pistänyt silmään. Hänellä ei ollut mitään poikkeuksellista näkyvää ominaisuutta. Kun hän asettui Suomeen, huomasimme, että kyseessä on kyllä pelimies. Ramónin tekeminen oli todella varmaa ja tasaista, ja hän oli aina oikeassa paikassa oikein päin.

Turpeinen myöntää, ettei olisi kahdeksan vuotta sitten uskonut Folchin mahdollisuuksiin pelata huippusarjoissa. Hän on jälkikäteen jutellut monen PKKU:n silloisen pelaajan kanssa, ja moni näistä on todennut, että kyseessä oli paras pelaaja kenen kanssa he ovat pelanneet.

Folch vs. NJS

Folch ei ole suinkaan ainoa kauden 2012 joukkueen pelaajista, jonka ura on sittemmin lähtenyt nousuun. Juuri sata Veikkausliiga-ottelua vyölleen saanut FC Hongan Lucas Kaufmann sekä Viktoria Berlinissä maaleja mättävä Kimmo Hovi vastasivat nousukaudella lukuisista maaleista.

– He mättivät todella näyttäviä maaleja ja herättivät suurempaa huomiota kuin Ramón, jota peruskatsoja ei välttämättä bongannut kentältä laisinkaan. Hänkin teki maaleja, mutta ne eivät olleet Lucasin ja Kimmon maalien kaltaisia yksilösuorituksia.

Jo mainittujen nimien lisäksi muun muassa Pogoń Szczecinin Santeri Hostikka, FC Lahden Teemu Jäntti ja SJK:n Keaton Isaksson ovat saaneet jalkapallo-oppia PKKU:ssa. Moni nuori pelaaja on siirtynyt Veikkausliiga-joukkueiden organisaatioihin, ja läpimurto saattaa olla vain ajan kysymys – mitä PKKU:ssa tehdään oikein?

– Vaikea kysymys. Ehkä pelaajat ovat saaneet harjoitella ja pelata omilla vahvuuksillaan. Emme ole yrittäneet laittaa heitä mihinkään tiettyyn muottiin, vaan he ovat saaneet toteuttaa itseään jo nuorempana.

Se, että lahjakkaat nuorukaiset pääsevät urallaan eteenpäin, asettaa topparilegenda Rami Hakanpään valmentamalle PKKU:n edustusjoukkueelle omat haasteensa – kun runkopelaajat vaihtavat maisemaa, tarvitaan omista pojista uusia vastuunkantajia. Tällä hetkellä edustus taistelee Kakkosen A-lohkossa putoamista vastaan. 

– Seuraavien pitäisi olla aina riittävän hyviä johtohahmoja Kakkoseen. Se on iso haaste 17-vuotiaille. Tämän kauden mittaan olemme saaneet muutamia vahvistuksia, jotka tuovat tiettyä rauhallisuutta kentälle. Kun vierellä on vähän kokeneempia pelaajia, nuoret pelaajat eivät häkelly miesten peleissä. 

Ramón Folchin videoterveiset PKKU:lle viime keväältä.