Kesämuistoja: Juhannusklassikko 2018

Juhannusklassikossa on kyse kahden sastamalalaisen juhannusporukan välisestä jalkapallo-ottelusta. On kesämuistelun aika!

Talvi oli selätetty ja oli aika suunnata katseet kohti koittanutta kesää. Ikuiset kilpakumppanit, Märhäryhmä ja Fc Peltikilta, mittelisivät jälleen voimiaan jalkapallomaailman helmessä, Juhannusklassikossa.

Copat plankkiin

Kylmän talven aikana kuntoa oltiin pidetty yllä jääkiekon, koripallon ja sulkapallon muodossa. Päivänvalon lisäännyttyä kaivettiin esille lenkkikenkiä ja ennen kaikkea nappulakenkiä. Pelimiehet plankkasivat innoissaan Copa Mundialejaan, sillä tämän tulevan yksittäisen ottelun merkitys oli kaikilla tiedossa: voittaja nauttisi suurta ja syvää kunnioitusta seuraavan vuoden verran.

Kesällä, valtaväestön vahdatessa MM-kisoja, eksperttien katse kohdistui Hopun jalkapallopyhätön vihreälle veralle. Tänä vuonna legendaarisen “Pojan” eli Botnanpaskoman eli pokaalin lisäksi kilpailtaisiin mahdollisesti tapahtumajärjestäjän sponsoroimasta kertalahjotteisesta Jaloviina-pullosta.

Vapaita agentteja ja vanhoja mestareita

Koko kevään auki pysynyt siirtoikkuna antoi mahdollisuuden herkullisille spekulaatioille. Siirtohuhuissa oltiin pyöritelty jo koviakin nimiä. Suurimman mediahuomion varasti kuitenkin Märhäryhmän legendaarinen maaliruisku Kalermo “Lasijani” Huntelaar. Kalermon läsnäolo “Märhän” avaavassa kokoonpanossa olisi “Ryhmälle” elämän ja kuoleman kysymys. Myös Märhäryhmän takavuosien kohuhankinta, maalivahtilegenda Vammalan van der Sar oli tärkeää saada rauhoittamaan joukkueen tukkihumalaista alakertaa.

Fc Peltikilta eli myös epävarmoja aikoja kokoonpanonsa kanssa, mutta toisaalta pelipaikoista käytiin seuran sisällä myös kovaa kilpailua. Kaikki halusivat ratkaista voiton omilleen. Peltikillan rosterin peruspalikoita, toppari Pinbecker Linbadia ja ysipaikan Läski-Ronaldoa, tuuraamaan oli hankittu Platini ja Kopinho. Peltikillan sairastuvalta kymppipaita Pomiel Messi oli selättänyt terveysongelmansa kovalla vauhdilla ja alkoikin olla valmis kantamaan joukkuettaan kohti pokaalinryöstöä.

Juhannusklassikko on perinteisesti ottelu, jossa taktiikkataulut saavat suosiolla jäädä kirjahyllyyn, koska usein ottelun ratkaisee oikea tahtotila ja jumalaton voitonhimo. Märhäryhmän suunnaton voima vastaan Peltikillan ylivoimainen taito.

Let’s get ready to rumble

Uusia huippunimiä päästiin ihastelemaan siis vuoden 2018 klassikossa, mutta vanhojen kettujen merkitystä ei todellakaan voinut aliarvioida. Märhäryhmä oli vienyt edellisenä vuonna pokaalin mestaruussaunaansa erittäin dramaattisten vaiheiden jälkeen. Tuo äärimmäisen tasainen ottelu eteni aina poikkeuksellisen heikkotasoiseen pilkkukisaan asti, jossa Märhäryhmä otti voiton väkisin.

Uusi juhannus, uusi Juhannusklassikko. Pystyisikö Märhäryhmä puolustamaan voittoaan, vai olisiko Peltikillan nälkä heille liikaa? Tämän maailman kauneimman ottelun arvon kannalta toivottiin, että valtaosa pelaajista saataisiin ylipäätään hengissä kentälle. Yhteisö oli myös rukoillut jalkapallojumalia, että tiukkana mutta reiluna tunnettu päätuomari Erkkinen olisi jälleen jakamassa tuomioitaan. Ottelua edeltävänä yönä WhatsApp huusi hoosiannaa, kun kaljanjuomisvideot ja äänitetyt pilkkalaulut vaihtoivat omistajiaan. Jännitystä oli ilmassa, kohta rysähtäisi.

Jääkiekkolukemat ja saippuaoopperaa

“Kaarlsperit” kylmälaukuissaan ottelun tähdet olivat pikkuhiljaa saapuneet Hopulle. Paikalle oli saapunut myös merkittävää jalkapallomediaa ja yleisöä. Aurinko paistoi taivaalla vankkumattomasti, vaikka pientä sateen uhkaakin oltiin lupailtu. Lähestyttiin järjestyksessään viidettä Juhannusklassikkoa ja päätuomari Erkkisen suorittamaa alkuvihellystä.

Kuten mainittua, Fc Peltikilta oli saanut uusina joukkoihinsa kovafysiikkaisen toppari Platinin sekä vielä polvileikkauksesta toipuvan Kopinhon. Paremmassa terveystilanteessa ollut Märhäryhmä oli saanut jalkeille koko lailla parhaan aloituskuusikkonsa. 6 vs. 6 -ottelussa pelattiin kaksi 22 minuutin jaksoa, joiden välissä ja osin aikanakin juotiin keskikaljaa.

Peltikilta antoi myrskyvaroituksen jo ensimmäisen jakson aikana. Platinin ja Pomiel Messin aivot tavoittivat saman aaltopituuden ja tauolle siirryttiin 3-0-lukemissa kaksikon vastattua kaikista maaleista.  Ottelu eteni hyvin fyysisissä merkeissä, ja tuomari joutuikin jakamaan kolme varoitusta Märhäryhmälle. Kovasta taistelusta huolimatta tunnelma oli Hopun tekonurmikentällä hyvin välitön, ja paikalle eksynyt yleisömerikin tuntui viihtyvän.

Toisella jaksolla maalien makuun Peltikillalta pääsivät myös kapteeni Pirlu ja joukkueen oma leijonanharjas Slerba Puyol. Ottelu oli mennyt jo jääkiekkolukemiin 6-0, kunnes lisäajan viimeisellä minuutilla Märhäryhmälle tuomittiin vapaapotku. Hyvänolon tunne oli hiipinyt Peltikillan paitaan, ja Jarmoulenkon & Huntelaarin juonima Märhäryhmän vapaapotkukuvio kavensi lopputulokseksi 6-1.

Peltikilta pääsi silti vuoden tauon jälkeen nostamaan Botnanpaskomaa. Odotettu Jaloviina-pullo oli vaihtunut halpaan skumppaan, jota Märhäryhmän tappiosta katkeroitunut kapteeni yritti myös varastaa. Kilpailudelegaatio nimesi ottelun parhaaksi pelaajaksi hattutempun tehneen Pomiel Messin, joka sai palkinnoksi huurteisen Tyrvään Portterin. Sade odotti kohteliaasti ottelutapahtuman päätökseen asti, jonka jälkeen alkoi laskeutua voimalla kohti tekonurmea.

Peltikilta otti komealla voitollaan niskalenkin Märhäryhmästä mestaruustaulukossa. Mestaruusottelun jatkoilla koettiin kuitenkin vielä saippuaoopperamaisia juonenkäänteitä. Peltikillan keskikentän tuore dynamo Kopinho oli ajautunut juhannusjuhlissa veljeilemään märhäläisten kanssa. Näillä jatkoilla Kopinho oli hävinnyt mölkkykisassa, jossa panoksena oli joukkueen vaihtaminen.

Peltikillan jäsenet vastaanottivat surun murtamina viestin heidän uuden hankintansa loikkaamisesta vihollisleiriin. Tuomaria siis totisesti tarvitaan ensi kesänäkin, kun nämä suomalaisen juhannuksen Barca ja Real palaavat pallon muotoiselle törmäyskurssille.