Katsaus suomalaispelaajiin Englannissa – miten kausi on sujunut?

Jalkapallokentillä alkaa uusi luku, kun syyskausi on saatu pakettiin, ja katseet käännetään kohti aina yhtä mielenkiintoista kevätkautta. Kausi on ylittänyt puolen välin ja sekä suomalaismies- että suomalaisnaispelaajat ovat Englannissa edustettuna sankoin joukoin.

Tällä kaudella suomalaispelaajia Englannin nurmilla on kunnioitettavat 15 pelaajaa. Miehissä pelaajia löytyy yhteensä 12, jokaiselta ylimmältä viideltä sarjatasolta. Naisten puolella pelaajia on kolme, jotka kaikki pelaavat korkeinta sarjatasoa.

Seuraavaksi pureudutaan tarkemmin suomalaisten alkukauden otteisiin Englannissa.

Teemu Pukki, Norwich City

Ylivoimainen Mestaruussarjan voitto lupaili hyvää Norwichin tämän kauden säilymismahdollisuuksille. Teemu Pukin Norwich aloitti kautensa tappiosta toiseen ja ainoastaan kotkalainen heilutteli maaliverkkoja Kanarianlinnuille. Putoaminen näytti melko varmalta jo hyvissä ajoin.

Daniel Farken potkut tulivat ensimmäisen voitetun ottelun jälkeen ja pikaisesti korvaaja löytyi Dean Smithistä. Smith on kuitenkin hieman yllättäen käynnistänyt Norwichin säilymisjunan sekä nostanut ensimmäistä kertaa tällä kaudella joukkueen putoamisviivan yläpuolelle.

Pukin maalivainu on ollut hieman hukassa, mutta Norwichin huonosta syyskaudesta ei ole Pukkia syyttäminen. Emi Buendian jättämä aukko heijastuu Pukin tarjoiluun. Kesän hankinnat, Milot Raschica etunenässä, eivät ole pystyneet Buendian kaltaisiin urotekoihin.

Pukki tekee paljon töitä ja hänen työmoraalinsa on vertaansa vailla. Tarjoilua KTP:n kasvatti kuitenkin tarvitsee lisää, jotta maalimäärää saadaan nostettua tämänhetkisestä viidestä kaksinumeroisiin. Pukki on pelaamissaan 21 Valioliigan ottelussa antanut myös yhden syötön. Englannin Cupeissa Pukki on esiintynyt kahdesti antaen yhden syötön.

Kevätkausi on Norwichille säilymisen kannalta elintärkeä. Alempana olevilla joukkueilla on vähemmän pelejä pelattuna, joten jokaisesta pisteestä on Norwichin tapeltava.

Marcus Forss, Brentford (lainalla Hull Cityssä)

Viime kaudella nousun Valioliigaan ratkaissut Marcus Forss on toinen suomalainen Englannin Valioliigassa. Upean syyskauden pelannut Brentford majailee vasten kaikkien odotusten Valioliigan alemmassa keskikastissa. Brentford oli ennen kautta ehkä suurin putoamiskandidaatti, mutta 23 ottelun jälkeen seura on vahvasti sarjataulukon 14.

Forss on päästetty irti Valioliigassa seitsemän kertaa, joissa on syntynyt yksi maaliin johtanut syöttö. Turkulainen on ollut avauskokoonpanossa kerran häviössä Burnleyä vastaan. Onnistumiset ovat kuitenkin tapahtuneet Englannin liigacupissa, jossa Marcus Forss jakaa maalipörssin ensimmäisen sijan viidellä maalillaan. Forss on antanut viiden maalin lisäksi myös yhden maalisyötön pelaamissaan neljässä ottelussa.

Suomalaispelaajan alkukauden paras ottelu oli juuri liigacupissa, jossa hän tykitti peräti neljä maalia Oldhamin verkkoon. Hän on myös viimeistellyt yhdessä pelaamassaan FA cupin ottelussa maalin Port Valea vastaan.

Forssin nimi pyöri useissa huhuissa tammikuun siirtoikkunan aikana ja hänen odotettiin siirtyvän lainalle johonkin Mestaruussarjan joukkueeseen. Esimerkiksi West Bromwich Albion, Fulham ja Sheffield United osoittivat kiinnostusta Ruskon Pallon kasvattia kohtaan tammikuussa. Lopulta Hull City nappasi Forssin loppukauden mittaisella lainasopimuksella riveihinsä.

Aapo Halme, Barnsley

Vaikea on adjektiivi, joka kuvaa hyvin Aapo Halmeen kulunutta vuotta. Loukkaantumisten siivittelemä viime kausi päättyi pettymykseen, kun Swansea voitti nousukarsinnassa Barnsleyn ja suuntasi Wembleylle taistelemaan noususta. Oman mausteensa soppaan lisäsi myös valmentajanvaihdos.

Kausi alkoi Barnsleylla heikosti. Uusi valmentaja ei pystynyt samaan kuin edelliskauden sankari Ismael. Halme kerrytti alkukaudesta tililleen yhteensä viisi Mestaruussarjan ottelua, joista ei irronnut yhtään voittoa. Halme pelasi myös yhden liigacupin ottelun, jonka Barnsley hävisi Boltonille.

Syyskuussa Halme loukkaantui jälleen, eikä Hongan kasvattia ole kokoonpanossa tämän jälkeen näkynyt. Etelä-Yorkshiressa ovi on käynyt tiheään tahtiin, sillä seurassa nähtiin toinen valmentajanvaihdos puoleen vuoteen. Kevätkaudella selviää saako Halme vastuuta uuden valmentajansa alaisuudessa parannuttuaan loukkaantumisesta.

Jaakko Oksanen, Brentford

Suomalaislupausta kutsui kauden alussa lainapesti Skotlannin Mestaruussarjan Mortoniin. Laina kesti vain tammikuuhun saakka, eli Oksanen pääsi hetkeksi kokeilemaan kynsiään Skotlannin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla, joka on verrattavissa edelliskauden Ykkösliigan lainajaksoon. Alkukaudella Oksanen oli esiintynyt muutamassa ottelussa Brentford B:n riveissä.

Skotlannissa Oksanen paransi otteitaan peli peliltä ja otteluita kertyi yhteensä 13, joissa 21-vuotias saalisti kaksi maalisyöttöä. Tammikuussa Oksanen palasi takaisin Brentfordiin, jossa hän kerryttää otteluita alkukauden tapaan Brentfordin B -joukkueessa.

Helmikuussa joukkue suuntaa Oksasen johdolla Portugaliin Atlantic cupiin, jossa vastaan asettuu islantilainen Breidablik, tanskalainen Brondby IF ja Halmstads BK Ruotsista.

Anssi Jaakkola, Bristol Rovers

Viime kausi päättyi Jaakkolan kannalta karvaimmalla mahdollisella tavalla, sillä Bristol Rovers putosi Kakkosliigaan. Ykkösmaalivahdin titteliä kantanut Jaakkola sai tämän kauden alla kovan kilpakumppanin, kun James Belshaw hankittiin Harrogate Townista kirittämään Jaakkolaa.

Kokenut 34-vuotias Jaakkola aloitti tämän kauden ykkösmaalivahtina pelatessaan kauden kaksi ensimmäistä ottelua. Kuitenkin uran aikana loukkaantumisilla kiusattu Jaakkola joutui taas sairastuvalle, kun vanha akilesjännevamma alkoi jälleen piinaamaan.

Loukkaantumisen ei pitänyt olla erityisen vakava, mutta loppujen lopuksi koko syyskausi meni Jaakkolalla loukkaantuneena. Vasta joulun alla FC-88:n kasvatti palasi harjoituksiin ja tammikuun puolessa välissä mies oli ensimmäistä kertaa Roversin kokoonpanossa sitten elokuun. Kevätkausi Jaakkolalla menee taistellessa ykkösmaalivahdin paikka takaisin itselleen.

Viljami Sinisalo, Aston Villa

Viime kaudella Ayrissa pelatun huippukauden jälkeen useat Euroopan huippuseurat olivat kiinnostuneita värväämään Sinisalon itselleen. Esimerkiksi Bayern Munchen, RB Leipzig sekä Celtic kerrottiin olevan suomalaistalentin perässä. Huhut saivat lopun viime kesänä, jolloin Sinisalo kirjoitti Aston Villan kanssa kesään 2023 ulottuvan jatkosopimuksen.

Tämä kausi on Sinisalolla mennyt Aston Villan alle 23-vuotiaiden joukkueen kanssa sekä Sinisalo alkaa olla jo tuttu näky Aston Villan edustuksen penkillä. Otteluita on kertynyt alle 23-vuotiaiden joukkueesa vain kolme. Pelaamissaan otteluissa (U23-kakkostasolla) maaleja on päästetty kolme ja nolla on pysynyt kerran. Aston Villan alle 23-vuotiaiden joukkue taistelee noususta ylempään lohkoon (Valioliiga 2), kun tämänhetkinen sijoitus on viides.

Lainapesti tammikuun siirtoikkunan lopussa olisi voinut olla mahdollinen ratkaisu, sillä otteluita oli kertynyt alkukaudesta Sinisalolle vain kolme. Aston Villan hankkiessa Robin Olsenin lainalle loppukaudeksi Steven Gerrard päätyi kuitenkin lähettämään kokeneemman Jed Steerin lainalle Lutoniin.

Niko Hämäläinen, QPR

Viime elokuussa Huuhkajat-puolustaja Niko Hämäläistä kutsui Los Angelesin lämpö, kun Queens Park Rangers ja Los Angeles Galaxy sopivat MLS-kauden loppuun kattavasta lainasiirrosta. Edelliskautena Hämäläinen oli ”Ärrien” vakiopelaajia, mutta siitä huolimatta lainasiirto synnyinmaahan kutsui.

Kesken kauden LA Galaxyn kelkkaan hypännyt Hämäläinen pelasi Yhdysvalloissa yhteensä neljätoista ottelua, joista mies avasi kahta vaille kaikki. LA Galaxy sijoittui sarjassa kahdeksanneksi. Joukkue jäi maalieron perusteella ulos MLS:n pudotuspeleistä.

Lainalta paluun jälkeen Hämäläinen on pelannut QPR:n alle 23-vuotiaiden joukkueessa kaksi ottelua. Molemmissa otteluissa Hämäläinen oli avauksessa ja molemmista otteluista tuloksena oli tappio.

Tammikuun siirtoikkunan aikana vasemman laitapakin tontilla viihtyvää Hämäläistä vahvimmin vietiin Ruotsiin ja Djurgårdenin riveihin. Hämäläisen lisäksi ruotsalaisjoukkueen huhuissa pyöri Ruotsin maajoukkuepuolustaja Pierre Bengtsson, johon valinta lopulta osui.

Hämäläinen siis näillä näkymin jatkaa QPR:n vahvuudessa Lontoossa, jossa kevätkauden tavoitteena on auttaa vahvassa lennossa olevia Ärriä taistelussa sarjanoususta. 

Alex Bradley, Yeovil Town

Keskikentällä viihtyvä Alex Bradley on ainoa suomalainen Kansallisliigassa. Useiden lainapestien jälkeen koti löytyi lounaisenglannista Yeovilista, jossa Worcesterissä syntynyt Bradley on pelannut viime kaudesta lähtien. West Bromwichin junioripolun kolunnut 23-vuotias on edustanut Suomea alle 16-, 17- sekä 19-vuotiaiden maajoukkueissa.

Viime kaudella Bradley vietti suurimman osan kaudestaan avauskokoonpanossa ja vastuuta tuli hienosti. Tällä kaudella Bradley on joutunut vaihtopelaajan rooliin, kun Yeovilin 23 Kansallisliigan ottelusta mies on esiintynyt vain yhdessätoista, joista kaikissa hän on tullut vaihdosta sisään. Kauden suurimmat minuutit Bradley on kellottanut Doveria vastaan, jolloin hän pelasi 16 minuuttia 5–0-voitossa. FA Cupissa peliaikaa on suomalaiselle irronnut kahdessa pelissä vain 24 minuuttia.

Tällä kaudella Bradley on saanut vastuuta 12 ottelussa vain 84 minuutin verran, joka puhuu puolestaan. Yeovil on Kansallisliigassa sijalla 11, kun joukkue on pelannut 23 ottelua.

Will Jääskeläinen, Crewe Alexandra

Maalivahtilegenda Jussi Jääskeläisen poika, Will Jääskeläinen seuraa isänsä jalanjälkiä Englannissa. Usean lainapestin jälkeen Jääskeläinen onnistui murtautumaan Ykkösliigan Crewe Alexandran ykkösmaalivahdiksi kaksi kautta sitten. Tällä kaudella vastuu on jaettu kokeneen Dave Richardsin kanssa kuta kuinkin tasan.

Alkukausi osoittautui Crewelle vaikeaksi, jolloin 23-vuotias Jääskeläinen pelasi suurimman osan otteluista. Boltonissa syntynyt suomalainen on Ykkösliigan 12 ottelussa päästänyt 25 maalia ja nolla on pysynyt ainoastaan kerran. Cupeissa otteet ovat olleet parempia, kun viidessä ottelussa maaleja selän taakse on mennyt seitsemän ja nollapelejä tilillä on kolme.

Nyt ykkösmaalivahdin valtikka näyttää siirtyneen Richardsille. Crewe taistelee sarjapaikastaan, sillä joukkue on Ykkösliigassa kolmanneksi viimeinen ja eroa säilyjään on kertynyt 27 ottelun jälkeen jo seitsemän pistettä.

Terry Ablade, AFC Wimbledon

Fulhamin omistuksessa oleva salamannopea Terry Ablade siirtyi tammikuussa lainalle Ykkösliigan AFC Wimbledoniin. Alkukaudella Fulhamin alle 23-vuotiaiden joukkueessa Ablade mätti kahdeksan maalia ja syötti yhden vain yhdessätoista ottelussa. Alle 23-vuotiaiden Valioliigan lohko 2:sta johtava Fulham menetti ison palasen hyökkäyspelistään lainatessaan ghanalaissyntyisen kärjen Ykkösliigaan.

Hyvät otteet herättivät Wimbledonin kiinnostuksen ja hyökkääjää kaipaava Wimbledon kiinnitti suomalaispelaajan nopeasti tammikuun siirtoikkunan alussa. Kevätkaudella Abladen rooli on luultavasti kasvamassa Wimbledonin myytyä ykköshyökkääjänsä Ollie Palmerin Wrexhamiin.

Ablade on esiintynyt Wimbledonin paidassa neljässä ottelussa, joista kolmessa hän on tullut vaihdosta sisään. Avauskokoonpanoon Ablade murtautui viimeisimmässä ottelussa Shewsburya vastaan. Ennen tätä päävalmentaja Mark Robinson oli antanut vain 41 minuuttia peliaikaa suomalaisnuorukaiselle.

Jimi Tauriainen, Chelsea

Laitahyökkääjän ja kymppipaikan tonteilla viihtyvä Jimi Tauriainen oli kesällä 2020 monen suurseuran kiikarissa. Muun muassa Juventus ja Chelsea olivat huippulupauksen kintereillä. FC Wildin kasvatti lopulta valitsi Länsi-Lontoon ja Chelsean.

Viime kausi oli Tauriaiselle loistava, kun 12 ottelussa nuorukainen viimeisteli neljä maalia ja syötti yhden. Samalla kaavalla Tauriainen aloitti kauden 2021/22, kun ensimmäisessä kahdessa ottelussa Tauriainen pelasi molemmissa, joissa toisessa viimeisteli maalin. Kuitenkin 2021 syyskuussa Tauriainen loukkaantui, eikä ole palannut loukkaantumisestaan.

Tomas Galvez, Manchester City

Juuri 17 vuotta täyttänyt vasenlaitapuolustaja on yksi suomalaisjalkapallon jalokiviä. Lontoossa syntynyt Manchester Cityn akatemiassa operoiva nuorukainen on käynyt läpi Watfordin juniorikoulun, josta matka jatkui Cityyn kesällä 2021. Kiinnostusta löytyi muun muassa myös Liverpoolista, Chelseasta ja Arsenalista, mutta Manchester City oli Galvezin valinta.

Tämä kausi on sekä Galvezin että Cityn osalta sujunut oikein mallikkaasti. 13 ottelun jälkeen Cityn alle 18-vuotiaiden joukkue on jaetulla piikkipaikalla omassa pohjoisen Valioliigan lohkossaan. Alle 18-vuotiaiden Valioliigassa otteluita Galvez on pelannut 11, joissa hän on antanut kaksi maaliin johtanutta syöttöä. Cupissa Galvez on esiintynyt kolmessa ottelussa.

Galvez on edustanut Suomea alle 15-vuotiaiden sekä alle 17-vuotiaiden maajoukkueissa. Vasenjalkaista Galvezia pidetään todella lupaavana laitapuolustajana koko Englannissa. Hän on pelaaja, joka voisi jo tulevina vuosina murtautua Suomen A-maajoukkueeseen, jos valitsee Suomen maajoukkueen Englannin sijaan.

Lucas Bergström, Chelsea

Vasta 19-vuotias Bergström on yksi lupaavimmista suomalaisista maalivahdeista. Chelsean organisaatiossa pelaava 205-senttinen maalivahti on pelannut tällä kaudella Chelsean alle 23-vuotiaiden joukkueessa Valioliiga 2:ssa. PIF:n kasvatti on ollut myös Chelsean edustusjoukkueen vaihtopenkillä Mestarien liigan ottelussa Zenitiä vastaan.

Chelsean alle 23-vuotiaiden joukkueen alkukausi on mennyt alle odotusten, viime kausina joukkue on totuttu näkemään kärkikahinoissa, mutta tällä kaudella joukkueen sijoitus seitsemäntoista ottelun jälkeen on vasta kolmastoista, vain kolme pistettä sarjajumbo Derbystä. Nollapelejä Bergström on pitänyt yhden voitossa Derbyä vastaan.

Seuraava askel ulottuvan Bergströmin uralla on lainasiirto, jonka kautta nuorukainen saisi kerrytettyä tärkeitä miesten pelejä vyölleen. Kohde luultavimmin tulee löytymään Britteinsaarten rajojen sisältä alasarjoista.

Emma Koivisto, Brighton & Hove Albion

Laitapuolustajan tontilla viihtyvä 27-vuotias Emma Koivisto on kuulunut Brighton & Hove Albionin tärkeimpiin pelaajiin alkukaudesta. Savannan Pallon kasvatti on ollut avauskokoonpanossa kaikissa 13:ssa Brightonin alkukauden otteluissa sekä esiintynyt myös viidessä cupin ottelussa.

Hyvää alkukautta pelaava suomalainen on ollut FotMob-sivuston mukaan Brightonin neljänneksi paras pelaaja alkukauden perusteella arvosanalla 6.78.

Lupaavan alkukauden jälkeen Brighton on lujittunut keskikastiin sijalle kahdeksan. Viimeisistä seitsemästä ottelusta joukkue on saalistanut vain yhden pisteen. Joukkueen ongelmaksi on alkukaudesta muodostunut maalinteko. Brighton on tehnyt tasan maalin per ottelu, kun maaleja on 13 ottelussa syntynyt 13. Näistä viisi mätettiin sarjajumboa, Birminghamia, vastaan kauden toisessa ottelussa.

Helmareiden vakiopelaajiin kuuluva Koivisto on heiluttanut tällä kaudella maaliverkkoa jo kahdesti, joista tuorein osuma sarjakärkeä Arsenalia vastaan.

Tinja-Riikka Korpela, Tottenham Hotspur

Helmareiden ykkösmaalivahti, 35-vuotias Tinja-Riikka Korpela, siirtyi täksi kaudeksi englantilaisjättiin Tottenhamiin Evertonista. Kokenut kassari on pelannut tällä kaudella seitsemässä Superliigan ottelussa sekä kolmessa Liigacupin pelissä. Näissä nolla on pysynyt viisi kertaa.

Puolustuspää on ollut ehkä Tottenhamin suurin vahvuus, kun joukkue on päästänyt vain 11 maalia, joka on sarjan kolmanneksi vähiten. FotMob on antanut Korpelalle alkukaudesta arvosanaksi keskimäärin 6.49.

Syyskauden jälkeen Tottenham majailee sijalla neljä, joten taistelu Mestarien liigan paikoista on kovaa. Eroa sarjaa johtavaan Arsenaliin on kertynyt jo kahdeksan pistettä. Puolestaan toisena oleva Chelsea on neljän pisteen päässä ja kolmantena olevaan Manchester Unitediin eroa on kolme pistettä.

Naisten Superliigan ensimmäiseksi sijoittunut joukkue pääsee suoraan Mestarien liigan lohkovaiheeseen. Toiseksi ja kolmanneksi sijoittuneet joutuvat taistella paikoista karsintojen kautta, joten panosta riittää varmasti kauden loppuun saakka.

Eveliina Summanen, Tottenham Hotspur

Tammikuussa ruotsalaisesta Kristianstads DFF:stä puolitoistavuotisella sopimuksella Tottenhamiin siirtyvä Summanen lähtee toteuttamaan unelmaansa Britteinsaarille. 23-vuotias PEPO:n kasvatti siirtyy Tinja-Riikka Korpelan seurakaveriksi Pohjois-Lontooseen taistelemaan Mestarien liigan paikoista.

Työnteostaan ja hyvästä tekniikasta tunnettu Helmareiden keskikenttäpelaaja tuo Tottenhamin keskikentälle varmasti lisää vaihtoehtoja ja tehokkuutta. Tottenham on heiluttanut maaliverkkoja vain 13 kertaa 12 ottelussa, joten Summanen on hyvä lisäys tuomaan tehoja pohjoislontoolaisten maaliahdinkoon.