Kakkosen tärpit – viisi pointtia viikonlopun kierrokselta

Byyri ennakoi joka perjantai viittä mielenkiintoista Kakkosen ottelua.


C-lohko: RoPS/2 – JBK 7. syyskuuta 15:00
Sarjakakkonen on ollut kahdessa viime ottelussaan aivan pysäyttämättömässä vireessä, kun vastustajan verkko on heilunut yhteensä 12 kertaa. Maalipörssiä SJK/Akatemian Joonas Lepistön kanssa 19 osumalla johtava Jarkko Luiro teki VPS/Akatemia-voitossa neljä rysää, ja kisa maalikuninkuudesta huipentuu syksyn peleissä. SJK on karannut sarjataulukon kärjessä, mutta voitolla RoPS käytännössä varmistaisi pääsynsä neljän parhaan joukkoon, mikä olisi loistosaavutus nuorelle nousijajoukkueelle.

JBK kärsi heinäkuun lopussa yllätystappion KajHa:lle ja joutui tyytymään viikkoa myöhemmin tasapeliin PK-37:n vieraana, mutta jälki on ollut sittemmin kovaa. Pietarsaarelaiset aiheuttivat SJK/Akatemialle kauden avaustappion, murskasivat VPS/Akatemian ja pari viikkoa sitten kukistivat VIFK:n. 16 maalin Wilterlynd Inalien oli pitkän aikaa hyökkäyspään ainoa todellinen täsmäase, mutta Kevin Larsson on noussut erinomaisen loppukesän ansiosta jo kymmeneen maaliin. Kauden alla JBK:ta veikattiin lohkon häntäpäähän, mutta voitto nostaisi joukkueen jo sarjakakkoseksi – päävalmentaja Jonas Sandlinille ja koko ryhmälle tulee nostaa hattua, kävi loppukaudella miten kävi.

C-lohko: VIFK – Hercules 7. syyskuuta 16:00
Vaasalaisten vaikea kausi lähenee loppuaan, mutta jännitettävää riittänee loppukierroksille asti – etumatkaa kymmenentenä, eli todennäköisesti putoajan paikalla, majailevaan KajHa:an on vain neljä pistettä. KajHa pelaa ensi viikonloppuna PK-37:n isäntänä ja matkaa sitä seuraavaksi sarjajumbo VPS/Akatemian vieraaksi, joten kajaanilaiset voivat erittäin mahdollisesti kerätä nuo pisteet tulevien viikkojen aikana.

VIFK ja Hercules lähtevät otteluun sinänsä erikoisista lähtökohdista, että ne kohtasivat toisensa viime sunnuntaina. Tällöin tuloksena oli 1–1-tasapeli, joka päätti kummankin joukkueen kolmen ottelun tappioputket. VIFK:n kauden paras maalintekijä, kolme osumaa tehnyt puolustaja (!) Merhawi Birhane, otti lisäajalla varoituksen ja kärsii pelikieltoa tärkeässä kohtaamisessa. Oululaisilla on vain pienet mahdollisuudet jatkosarjaan, eikä putoamispeikko vainoa, joten joukkue pääsee otteluun varsin rennoin mielin.

A-lohko: PEPO – VJS 7. syyskuuta 17:00
Kun PEPO murskasi kolme viikkoa sitten FC Viikingit, näytti siltä, että joukkueen sarjapaikka alkaisi olla varma. Kaksi perättäistä tappiota on kuitenkin tuonut putoamispeikon Lappeenrantaan, eikä viivan alle ole kuin viisi pistettä. Loppukauden ohjelma on PEPO:n kannalta varsin haastava, sillä se kohtaa kovavireiset MP:n ja JäPS:n. Tasapeli voisi tyydyttää VJS:aa vastaan, mutta tappio veisi PEPO:n todelliseen ahdinkoon. PEPO julkaisi tällä viikolla sopimuksen liigassakin pelanneen Oskari Kekkosen kanssa, joka on hyvä lisäys joukkueen keskikentälle.

VJS jatkoi lauantaina vahvoja otteitaan kotikentällään kaadettuaan Viikingit. Kun pääkilpailijat MiPK ja Kiffen pelasivat kierroksella tasapelit, ero putoamisviivan yläpuolelle pieneni neljään pisteeseen. VJS on pelannut yhden ottelun mikkeliläisiä ja helsinkiläisiä vähemmän, joten täysi pistepotti lauantailta olisi säilymishaaveiden kannalta todella merkittävä. Vantaalaisten kauden toistaiseksi ainoa vierasvoitto on avauskierrokselta, ja kauden kolmesta viimeisestä vieraspelistä tulisi irrota vähintään yksi voitto.

B-lohko: Ilves/2 – TamU 10. syyskuuta 18:30
Loistokautta pelaava Ilves kärsi viime kierroksella yllättävän tappion Pallo-Iiroille, ja tämä katkaisi sarjanousijan kuuden ottelun voittoputken. Ilves oli viimeksi kesäkuussa tehnyt alle kaksi maalia ottelussa, ja yhteensä joukkue on mättänyt 40 osumaa eli Gnistanin ohella eniten koko lohkossa. Vaikka Jesse Huhtala lainattiin PEPO:on, uusia ratkaisijoita on löytynyt. Kotonaan Ilves on hävinnyt viimeksi toukokuun puolella, ja on suuri ennakkosuosikki derbyssä.

TamU:lle paikallisottelu on käytännössä kauden viimeinen oljenkorsi. Vaikka se voittaisikin, matkaa putoamisviivan päälle olisi seitsemän pistettä, kun otteluita on jäljellä derbyn jälkeen neljä. Asetelmat olisivat hieman toiveikkaammat, mikäli TamU:n kahden maalin ei olisi sulanut viime sunnuntaina FC Jazzin isäntänä. 3–4-tappiosta löytyi jotain hyvääkin – joukkueella oli takanaan neljän ottelun maaliton jakso, joka päättyi komeasti. Etenkin Omar Kharyn maalia kelpaa katsella vielä jälkikäteenkin.

A-lohko: MP – PEPO 12. syyskuuta 18:30
Sarjakärjen yli 400 minuutin pituinen nollapeliputki katkesi Järvenpäässä, josta MP sai tuliaiseksi yhden pisteen. Tasapeli oli joukkueelle jo kauden seitsemäs, mutta etumatka JIPPO:on on yhä kuusi pistettä. Brassikärki Denis loukkaantui JäPS-ottelussa, ja maanmies Lucas dos Santos kärsii vielä torstaina pelikieltoaan, joten viime kauden maalitykki Miikka Oinonen saattaa päästä avaukseen ensi kertaa tällä kaudella.

PEPO lähtee otteluun selvänä haastajana. Joukkueiden edellinen kohtaaminen päättyi mikkeliläisten 4–0-murskavoittoon, kun PEPO romahti toisella jaksolla. Lappeenrantalaiset ovat voittaneet tällä kaudella kolme vieraspeliä, mutta vierasotteluista, jotka se on pelannut top 6 -joukkueita vastaan, se ei ole saanut pistettäkään.