Kakkosen B-lohko etenee SalPan tahtiin

Kakkosen sarjakausi saavutti viime viikonloppuna puolivälin. Byyri käy läpi lohko kerrallaan, missä mennään kussakin lohkossa. Jatkamme B-lohkon katsauksella.

Kolmen kauppa

Sarjakärjessä majailee yhdentoista pelatun ottelun jälkeen vähemmän yllättäen SalPa. Salolaiset ovat olleet odotetun vahva läpi sesongin, ja toistaiseksi kauden ainoa tappio tuli toukokuun puolivälissä KäPan vieraana. Tämän jälkeen Joutsenlauma on liitänyt vakuuttavassa kahdeksan ottelun tappiottomassa putkessa. Viimeisin ottelun päättyi murskaavaan 0-7-voittoon FC Espoon vieraana.

Jalkaa ei voi kuitenkaan Salossa kaasulta nostaa tai selkää suoristaa. MuSa Porista ja GrIFK Kauniaisista vaanivat näet vain pisteen päässä.*

Musan Salaman pitkän ajan sääennuste näytti vielä talvella synkkää kesää, mutta joukkue on saanut nauttia aurinkoisesta alkukesästä – porilaiset ovat jälleen mukana B-lohkon kärkikamppailussa. Se on kärsinyt sarjan avauspuolikkaalla tasan kaksi tappiota ja nämä ovat tulleet päävastustajille SalPalle ja GrIFK:lle. Tämä on osa-alue, jossa riittää parannettavaa syyskierroksella.

MuSan kauden ehdoton tähtihetki tähän mennessä oli kesäkuun alussa otettu selkeä 3-0-voitto paikallisvastustaja Jazzista ennätysyleisön edessä.

Täksi kaudeksi Kakkoseen tippunut GrIFK on myös vahvasti mukana kärkitohinoissa. Pysyäkseen siellä, viime viikonlopun kaltaisia yllätystappiota (tappio HIFK:n kakkosjoukkueelle) ei parane kärsiä.

*HJS – GrIFK -ottelu uusitaan, ja joukkueilla on siis yksi ottelu vähemmän pelattuna. GrIFK:n ero kärkeen on neljä pistettä.

Erottuva keskikasti

Isoa sivellintä käyttäen, voidaan viisi joukkuetta jo nyt piirtää B-lohkon keskikastiin. Jazz kyttää viisi pistettä paikallisvastustajaansa ja GrIFK:ta perässä, pelin tosin vähemmän pelanneena. Kaiken mennessä loppukaudesta nappiin, sillä on yhä olemassa edellytykset nousta mukaan hämmentämään nousutaistelua.

Kuva – Mikko Jokela

Pisteen päässä Jazzista on Honka Akatemia. Espoolaiset ovat ottaneet muutaman runsaslukuisen voiton, joten maalisuhde näyttää varsin hyvältä. Tyypillisen kakkosjoukkueen tapaan Honka Akatemia nauliintuu lopulliseen muotoonsa vasta elokuun puolella, kun pelaajaliikenne menee päättyy.

Kaarinan Pojat ja FC Espoo seuraavat Hongan perässä. Sarjanousija KaaPon peleistä on päässyt suurempikin suomifutista seuraava yleisö nauttimaan EOM-TV:n kotiottelulähetysten ansiosta.

FC Espoolta olisi voinut perustellustikin odottaa hieman parempaa sijoitusta tässä vaiheessa kautta. Joukkueen kompastuskiveksi on muodostumassa heikko vieraspelaaminen. Pistepussia vieraskentällä kartutettiin ensi kertaa vasta viime viikolla!

Huomionarvoista espoolaisten kauden avauspuolikkaasta on myös tasapelien puuttuminen, joka kertoo omaa kieltään suoritusten ailahtelevuudesta.

Kaksi pistettä KaaPon ja Espoon perästä löytyy pelin enemmän pelannut HIFK:n kakkosjoukkue, jonka voinee ottaa myös mukaan keskikastin joukkueisiin. HIFK:n viimeaikaiset otteet ovat vaikuttaneet, mutta avausvoittoa saatiin odottaa peräti toukokuun lopulle asti.

Juhannusviikolta alkaen joukkue on kuitenkin napsinut neljä pistettä SalPalta ja GrIFK:lta, joka povaa parempaa huomista.

Vain yksi säilyy neljästä säilyy

Neljä joukkuetta näyttäisi tällä hetkellä kisaavan viimeisestä, kaudelle 2019 Kakkoseen oikeuttavasta sarjapaikasta. KäPa, Kiffen, BK-46 ja HJS.

KäPa makaa tällä hetkellä tippumisviivan yläpuolella. Yhdestätoista ottelusta on kertynyt yhtä monta pistettä. Alkukausi oli vaikeahko, mutta viimeisestä neljästä ottelusta on nyt tarttunut matkaan seitsemän pistettä. Tämän pistekeskiarvon säilyttämällä, ei KäPalla ole hädän päivää.

Viime kaudella KäPan alku oli vahva ja joukkue jopa johti B-lohkoa heinäkuussa. Tänä vuonna KäPan täytyisi pelata kauden jälkimmäisellä puoliskolla vahvasti, jotta sarjapaikka varmistuisi.

Kiffen joutui viime kaudella pelaamaan pitkälle syksyyn asti sarjapaikastaan ja kaikki ennusmerkit viittaavaat samankaltaiseen syksyyn. Joukkueen ongelmat voi tiivistää yhteen sanaan, joka on ”maalinteko”.  Helsinkiläiset ovat tehneet alle puoli maalia per ottelu, mikä on kaikkien kolmen lohkon pienin lukema!

Karjaalla kesän tiedettiin olevan haasteellinen, mutta näin suuret ongelmat ovat yllättäneet pessimistisimmätkin BK-46:n kannattajat. Koko kaudella joukkue on saavuttanut kaksi voittoa ja pisteitä on kertynyt yhteensä yhdeksän.

Tuoreen päävalmentajan Babatunde Wusun palli on monen silmissä heilunut, mutta ainakin toistaiseksi karjaalaisten seurajohto on kuuluttanut tukeaan hänelle. Osa BK-46:n kannattajista tuntuu jopa toivovan seuran tippumista Kolmoseen, ja perustuksien siellä uudelleen kuntoon laittamista.

Kuva – Patric Westerlund

Peränpitäjänä on HJS Akatemia, joka on voittanut kauden aikana karjaalaisten tavoin vain kaksi ottelua. Tasapelien puuttuessa pisteitä on kasassa ainoastaan kuusi. Loppukaudesta voi ennustaa vaikeaa, mutta kotimaisen jalkapallon kannalta olisi toivottavaa, että lääkkeet säilymiseen löytyvät – Hämeenlinnan kokoiselle paikkakunnalle soisi jatkossakin joukkueen liiton sarjoihin.