Jyväskyläläinen Markus ’’MakezCR’’ Moilanen tienaa pelaamalla elantonsa – ja valmistautuu kohtaamaan Suomen paidassa maailman huiput

Kesäkuussa 20 vuotta täyttävän Markus Moilasen nimi nousi viime joulukuussa iltapäivälehtien sivuille miehen voitettua FIFA-videopelin Suomen mestaruuden. Vuodenvaihteen jälkeen Suomen Palloliitto ilmoitti e-jalkapallomaajoukkueen perustamisesta ja Moilasen nimi oli ensimmäisten joukossa maajoukkuekutsun saaneista. Edessä siintää historiallinen FIFA eNations Cup 2019, mutta myös varasuunnitelma löytyy, jos jonain päivänä FIFAn pelaaminen ei enää kannata.

Jalkapallo antanut oppeja virtuaaliviheriöille

Jyväskylässä syntyneen ja koko ikänsä asuneen Markus Moilasen elämään jalkapallo on kuulunut aina. Moilanen pelasi Jyväskylän Nousussa ja JJK:ssa jalkapalloa 14-vuotiaaksi asti, mutta viime vuosina MakezCR:n aika on kulunut FIFA-pelisarjan parissa. Oikealla nurmella vietetyistä vuosista on ollut hyötyä myös virtuaaliviheriöllä.

– Oikean futiksen pelin kulun sekä taktiikoiden ymmärtämisestä on ollut hyötyä, koska FIFA on tehty mukailemaan mahdollisimman paljon oikeaa futista. Taktiikat toimivat jokseenkin samaan tyyliin ja osa pelaajista perehtyykin vastustajien taktiikoihin ja pelityyleihin, vaikka ehdottomasti suurin osa lähtee pelaamaan omilla vahvuuksillaan välittämättä vastustajasta sen suuremmin, Moilanen avaa.

– Hyvät pelaajat pystyvät kuitenkin mukauttamaan pelityyliään vastustajan pelitavan mukaan ja hankkimaan edun sitä kautta, Moilanen jatkaa.

Ensimmäisen kerran Moilanen tutustui FIFA-pelisarjaan pienenä nassikkana vuoden 2005 versiolla, ja vuosien jälkeen peliin laitetut tunnit alkoivat kantaa hedelmää. Mieleen hiipi ajatus siitä, että tämä kortti kannattaa katsoa loppuun asti.

– Tällä hetkellä FIFAn pelaaminen on täysipäiväinen työ. Päivittäiset pelitunnit vaihtelevat paljon ja yleensä tunteja kertyy huomattavasti enemmän viikonloppuisin, koska vain silloin pelataan Weekend Leaguepelimuotoa ja karsintoja. Arkipäivinä tunteja tulee 2-6 per päivä, mutta viikonloppuisin pelin parissa saattaa vierähtää yli kymmenen tuntia päivässä, Moilanen kertoo.

Kovassa nousussa olevassa e-urheilussa FIFA ei kuulu helpoimpiin peleihin ansaita rahaa – ainakaan turnauksia pelaamalla. Siinä missä Dota 2, Counter-Strike: Global Offensive ja League of Legends dominoivat palkintorahojen suuruudessa, löytyy uusin FIFA-peli vasta sijalta 42. Ja vaikka mukaan laskettaisiin pelin aiemmat versiot, ei palkintorahojen määrässä päästäisi edes kymmenen parhaan joukkoon. Moilanen tiedostaa tämänhetkisen tilanteen, mutta on luonut itselleen selkeän varasuunnitelman.

– Jos FIFA-ura ei kanna odotusten mukaisesti, niin lähden opiskelemaan liiketaloutta joko suomeksi tai englanniksi, Moilanen sanoo päättäväisesti.

Hollantilaista Team Bundledia edustavan Moilasen piti aikoinaan luoda tunnus PlayStationille, ja kun Makez oli varattu, lisättiin perään Moilasen suosikkipelaajan, Cristiano Ronaldon, nimikirjaimet – tästä nimi MakezCr. Kuva: Team Bundled

Moilasen unelmajoukkueesta ei suomalaisia löydy, mutta Suomen edustaminen on kunnia-asia

Parhaillaan Moilanen valmistautuu edustamaan Suomea yhdessä Eemeli “Snipguy” Simpasen kanssa Lontoossa ensi viikonloppuna pelattavaan 20 maan kutsuturnaukseen, FIFA eNations Cupiin.

Ensimmäistä kertaa järjestettävässä turnauksessa kisaa Suomen lisäksi 19 muuta maata 100 000 dollarin palkintorahoista sekä EA Sportsin Global Series -pisteistä. Global Series -rankingin parhaat pelaajat pääsevät muun muassa elokuussa järjestettäviin MM-kisoihin muiden palkintojen lisäksi. Valmistautuminen kuulostaa osittain samankaltaiselta kuin futiksenkin puolella.

– Treenileirejä on ollut, ja sitten on treenattu myös keskenään sekä kotoa käsin. Turnauksessa pelataan niin 1v1- kuin myös 2v2 -otteluita, ja Eemelin kanssa panostamme erityisesti 2v2-matseihin, joissa pyrimme haastamaan maailman huiput toden teolla, Moilanen lupaa.

Mutta miksi Suomella, ja muilla mailla, on vain kaksi edustajaa kymmenen tai yhdentoista sijasta? Eikö pelit olisi realistisempia, kun vastassa olisi täysi yksitoistikko?

– Isommat pelaajamäärät loisivat logistisen painajaisen. Satojen pelaajien ja taustajoukkojen lennättäminen paikan päälle turnauksiin olisi iso haaste, vaikka pelit voisivatkin olla täysillä kentällisillä melko hauskoja, Moilanen pohtii.

eNations cupissa pelataan vapaasti luotavilla joukkueilla, jotta lähtökohdat otteluihin olisivat mahdollisimman tasaiset. Moilasen unelmatiimistä ei suomalaisia ainakaan toistaiseksi löydy, mutta Suomen edustaminen on FIFA-taiturille kunnia-asia.

– On suuri kunnia päästä edustamaan Suomea maailmalle ja haastamaan pelin huiput, kuten Englannin, heti alkulohkossa. Vaikka unelmatiimiin tekisi mieli ottaa suomalaisväriä mukaan, pakko se on kuitenkin valita pelissä vahvimmat pelaajat, joita on tottunut käyttämään.

Kävi Lontoossa ja FIFA-uran kannalta lopulta miten päin tahansa, ei Moilanen kadu päivääkään peliin upotettuja tunteja.

– FIFA on antanut vuosien varrella paljon hyviä hetkiä, kavereita ja kontakteja. Englanninkielen taitoni on parantunut roimasti ja ennen kaikkea olen oppinut käsittelemään pettymyksiä paljon paremmin, Moilanen summaa.

Lopuksi on pakko kysyä pari vinkkiä aloittelevalle FIFA-pelaajalle.

– Hyvistä hermoista on yllättävän paljon hyötyä. Alussa olisi hyvä sisäistää pelin mekaniikat (laukominen, syöttäminen, taklaaminen jne.) sekä löytää itselle sopiva taktiikka. Harjoittelemiseen voi käyttää apuna pelistä löytyviä taitopelejä (skill games) sekä treenikenttää (practice arena), Moilanen päättää.

 

Artikkelikuva – Janne Maljanen