Jonnet ei muista – karikatyyrit koristivat jalkapalloaiheista uutisointia vielä 1960-luvun lopulla

Vanhoja lehtiä selatessa huomaa helposti asian, jollaista ei enää tänä päivänä lehdissä näe. Urheilijoista on julkaistu karikatyyrejä, eli piirrettyjä pelaajakuvia. Kuvissa on usein myös muita todella hienoa yksityiskohtia, kuten seuran logot tai pallon liike kuvattuna. Näitä piirustuksia näkyi aina 60-luvun lopulle, jolloin ilmeisesti alkanut valokuvien dominointi tappoi tämän hienon taiteenlajin.

Kun katsoo nykyistä korkealaatuisten kuvien kyllästämää mediamaailmaa, osaa vastaaville piirretyille taideteoksille antaa arvon ja tekijöille kunnioituksen. Näitä sopisi näkevän nykypäivänäkin lehdissä. Ohessa hieman otantaa miltä Helsingin Sanomien jalkapallo-otteluiden ennakot ovat näyttäneet kuvituksen osalta. Ehkäpä joku innokas piirtäjä saa tästä kipinän karanteenissa ollessaan?

Veijo Valtonen, Valkeakosken Haka (1964).

Esko Heltola, HIFK (1964).

KTP:n Kalervo Paananen Suomen paidassa (1965).

Kokkolalaiskolmikko Arvo Lamberg (vas), Mauri Andersson ja Kari Lemponen haastoivat maajoukkueen Lehdistön paidassa (1965).

Ernst “Erkkuli” Grönlund pelasi HIFK:ssa vuosina 1931–41.

TuTon Tapio Penttilä pelasi Suomen nuorten maajoukkueessa 1964. Penttilä oli kova luu myös pöytätenniksessä ja edusti Suomea viisi kertaa MM-kisoissa.

Hannu Kankkonen HJK (1964).

HIFK:n maalivahti Anders Westerholm (1964).

Kesäkuussa -64 odotettiin kovasti kahden entisen HIFK-seurakaverin, HJK:n Stig Holmqvistin (vas) ja Reippaan Matti Haahdin kohtaamista.

Arto Tolsa, KTP (1964).

Suomi ja Saksa kohtasivat 1921 Helsingissä ja silloin vastakkain olivat Suomen Eino “M-o-n-i” Soinio ja Saksan Sepp Herberger. Ottelu päättyi tuolloin 3–3-tasapeliin.  Kaverukset olivat stadikalla myös 1964, tällä kertaa Länsi-Saksa otti 1–4-voiton. Soinio toimi HS:n urheilutoimittajana, kun taas Herberger oli joukkueensa päävalmentaja. 

Tampereen Palloilijoiden Matti Mäkelä oli mukana kohtaamassa Länsi-Saksa 1964.

Näillä miehillä yritettiin Belgian kaatamista vuonna 1968. Vasemmalta Semi Nuoranen, Arto Tolsa, Raimo Toivanen ja Tommy Lindholm. Suomi hävisi 2–1.

Kotkan Jäntevän 21-vuotias Sauli Pietiläinen kävi armeijasta käsin kaatamassa Norjan stadikalla 4–1 vuoden 1961 maaottelussa.

Kuva kertonee kaiken oleellisen Neuvostoliiton maajoukkuevahti Lev Jashinin torjuntataidoista.

Igor Netto kipparoi Neuvostoliiton Euroopan mestariksi vuonna 1960.

Viime syksynä kuollut Lahden Reippaan Pertti Mäkipää valittiin Suomen maajoukkueeseen ensimmäistä kertaa vuonna 1962.

Hangö IK:n Tör Österlund (1962).

Suomen maajoukkue kävi vuonna 1953 Neuvostoliitossa kiertueella, ja pelasi ensimmäistä kertaa iltavalaistuksessa. Tässä HS:n pilapiirtäjä/urheilutoimittaja Arvo “Tiikeri” Tigerstedtin piirros ottelusta.

Tiikeri käsitteli urheilua laajalla rintamalla, kuten tässä vuoden 1933 piirustuksesta näkee.

Kuvat: Helsingin Sanomat