Joel Pohjanpalon uudessa seurassa on peräti viisi suomalaista – Käpylän Pallon talenttivalmentaja avaa yhteistyön taustoja

Maajoukkuehyökkääjä Joel Pohjanpalo siirtyi perjantaina 24.1. kakkosbundesliigassa pelaavan Hamburger Sport-Vereinin riveihin loppukauden kattavalla lainasopimuksella. Samana päivänä julkistettiin myös toisen suomalaisen siirto hampurilaisseuraan. Käpylän Pallon 16-vuotias Jesse Kilo tulisi seuraamaan isoveljensä, Juho Kilon, jalanjälkiä Saksaan.

HSV

Saksan toiseksi suurimmasta kaupungista tuleva perinteikäs ja menestynyt HSV on ollut suomalaisnäkökulmasta katsottuna kiinnostava seura menneisyydessä ja tulee olemaan sitä lähitulevaisuudessakin. Kaikkien aikojen ensimmäinen Bundesliigassa pelannut suomalaispelaaja Juhani Peltonen edusti HSV:tä vuosina 1964–1966. Laitahyökkääjänä pelannut Lumijänis-lempinimen saanut Peltonen viimeisteli kuusi maalia 38 ottelussa ennen paluutaan palkkariitojen takia Suomeen.

Tulevina vuosina, jos ja kun HSV nousee takaisin pääsarjatasolle, on mahdollista nähdä seuraava suomalaispelaaja Volksparkstadionin nurmella. Tällä hetkellä kakkosbundesliigan toisena olevalle HSV:lle nopea nousu takaisin on päätavoite ja sitä vauhdittamaan saapui EM-kisoihin valmistautuva Pohjanpalo.

Peliasussaan Hampurin lipun värejä kantava HSV tunnetaan myös lempinimellä Dinosaurus. (Mittelstädt, Rainer)

Dinosaurus-lempinimi juontaa juurensa HSV:n ikuiselta tuntuneeseen pääsarjastatukseen. HSV nimittäin pelasi yhtäjaksoisesti Saksan korkeimmalla tasolla ensimmäisen maailmansodan lopusta lähtien ja Bundesliigassa aina sen perustamisesta (1963) toukokuuhun 2018 asti. Tuona keväänä HSV putosi ensimmäisen kerran historiansa aikana.

Kannattajat eivät ottaneet putoamista kevyesti. Mustat savupatsaat nousivat kentältä kannattajien sinne heittämien soihtujen ja savujen jäljiltä, ja se mikä oli joskus ollut, oli vain savuava raunio enää. Dinosaurus ei noussut tuhkista vielä ensimmäisellä yrittämällä, vaikka se lähellä olikin. HSV jäi viime kaudella neljänneksi, kun kakkosbundesliigasta nousee kaksi suoraan ja kolmanneksi sijoittunut karsii noususta.

Suomalaiset

Joel Pohjanpalo – 25-vuotias Pohjanpalo on kärsinyt loukkaantumisista viimeisten vuosien ajan. Terveenä ollessaan vastuuta ei ole Bayer Leverkusenissa tullut ja niinpä lainasiirto Hampuriin oli odotettu ja fiksu peliliike. Huuhkajien hyökkääjätilanne ei ole sanalla sanoen kovin kummoinen terävimmän kärjen jälkeen, joten Pohjanpalo ei pelaa HSV:ssä paikasta kisakoneessa, vaan ollakseen iskussa EM-kisoissa. Paikka kisakoneessa on jo selviö.

Tobias Fagerström – 19-vuotias hyökkääjä siirtyi HSV:hen karjaalaisesta BK-46:sta vuonna 2016. Poikamaajoukkueissa pelannut Fagerström on ollut vahvassa vireessä HSV:n Regionalligaa pelaavassa kakkosjoukkueessa. 13 ottelussa on syntynyt seitsemän maalia ja kolme maaliin johtanutta syöttöä. Videolla voi ihastella Fagerströmin kahta maalia Holstein Kieliä vastaan.

Anssi Suhonen – 19-vuotias keskikentän keskellä pelaava Suhonen väänsi syksyn U19-Bundesliigan pohjois/koillis -lohkoa (4 maalia & 3 syöttöä). Debyytti miesten peleissä tuli lokakuussa HSV:n kakkosjoukkueen Regionnalligan ottelussa SV Drochtersenia vastaan. Suhonen on päässyt pelaamaan myös parissa edustusjoukkueen harjoitusottelussa; viimeksi pari viikkoa sitten Schalkea vastaan. HSV:n päävalmentaja Dieter Hecking oli erittäin tyytyväinen edustusjoukkueen kanssa harjoitelleeseen Suhoseen.

Juho Kilo – 17-vuotias keskikenttäpelaaja on Suhosen tavoin pelannut U19-sarjaa. Syksyllä suomalaiset miehittivät keskikentän rooleja välillä samaan aikaan, vaikka Kilo vielä useasti vaihdosta tulikin kentälle. Maaleja reilun viidensadan peliminuutin aikana syntyi kaksi, kuten myös maaliin johtaneita syöttöjäkin. Poikamaajoukkueiden vakiokalustoa, kuten muutkin HSV:n nuoret suomalaiset.

Jesse Kilo – 16-vuotias hyökkääjänä sekä keskikenttäpelaajana pelaava Jesse Kilo on HSV:n uusin suomalainen. KäPasta Suhosen ja veljensä tavoin Hampuriin lähtenyt Kilo liittyy aluksi seuran U17-joukkueeseen.

Ilmasilta Käpylästä Hampuriin

HSV:n viidestä suomalaisesta kolme on tullut seuraan Käpylän Pallosta. Kyse ei ole sattumasta, vakuuttaa KäPan U16-U19 -ikäluokkien talenttivalmentaja Marko Honkanen.

– Tämä ei todellakaan ole sattumaa vaan seurausta ja jatkumoa KäPan vuosikausia kestäneestä suunnannäyttäjän roolista suomalaisessa pelaajakehityksessä. KäPan United-polun toiminta täyttää tänä vuonna 15 vuotta ja sen kautta on tullut jo ensimmäiset pelaajat A-maajoukkueeseen asti, Honkanen kertoo.

Yhteistyö HSV:n kanssa syntyi kolmisen vuotta sitten Anssi Suhosen siirron myötä. Siirron yhteydessä seurat solmivat samalla yhteistyösopimuksen, mikä pitää sisällään muun muassa seuravierailuja.

– HSV:n edustajat ovat vierailleet useammin Suomen päässä ja tämä on osoitus heidän aidosta kiinnostuksesta seuran toimintaa ja pelaajia kohtaan. Tälläistä tilannetta harvoin on suomalaisen ja ulkomaalaisen suurseuran tapauksessa, vaikka erilaisia yhteistyösopimuksia on ollut jonkin verran.

Seuraavan vierailun ajankohta on jo tiedossa.

– Maaliskuussa KäPasta lähtee vierailulle seitsemän työntekijää seuraamaan HSV:n toimintaa ja keskustelemaan pelaajakehityksestä, Honkanen paljastaa.

Pienemmästä organisaatiosta maailman mittapuulla todelliseen suurseuraan siirtyvät suomalaiset herättävät mielenkiintoa. Mistään pelaajien tyrkyttämisestä ei ole kuitenkaan kyse.

– Suomalaispelaajien kohdalla aloitteen on aina tehnyt HSV. Suomalaisia ei ole tyrkytetty Saksan päähän, vaan testileireillä käyneet KäPalaiset ovat myös sopimuksen saaneet.

Lopuksi Honkanen avaa vielä pelaajapolkua, joka nyt Jesse Kiloa odottaa ja jota Anssi Suhonen ja Juho Kilo ovat kulkeneet viime vuosina.

– Jesse aloittaa taipaleensa seurassa samanikäisten U16-joukkueessa ja siirtyy kesätauon jälkeen U17-ikäluokkaan. Hänellä on viikoittain useita tunteja Saksan kielen opiskelua ja tämä onkin todella tärkeää, jotta soveltuu paikalliseen kulttuuriin, Honkanen aloittaa ja jatkaa.

– Hampurin ulkopuolelta tulevat pelaajat asuvat seuran harjoituskeskuksessa, joka sijaitsee aivan stadionin vieressä. Siellä heistä pidetään kokonaisvaltaisesti todella hyvää huolta. Neljä muuta suomalaispelaajaa seurassa varmasti helpottavat hänen arkea.

Vastuuta omasta menestymisestä jää myös nuorelle pelaajalle, eikä oikotietä onneen ole.

– Uskon, että ahkeralla treenaamisella Jessellä on edessään lupaava ura jalkapalloilijana, Honkanen päättää.