Jere Urosen Genkillä erinomainen syksy: ‘’Clement on luonut pelitavan, jossa jokainen pääsee pelaamaan vahvuuksillaan’’

Jere Uronen siirtyi Allsvenskanin Helsingborgiin jo 17-vuotiaana, ja on sittemmin on luonut nousujohteisen uran ulkomailla. Kesällä 24 vuotta täyttänyt TPS:n kasvatti on tällä hetkellä osa päävalmentaja Philippe Clementin luomaa koneistoa, joka takoo tappavan tasaista tulosta niin Belgian liigassa, kuin eurokentilläkin. Genk johtaa sarjaa neljän pisteen turvin ennen Club Brüggea, sille riittää tasapeli Eurooppa-liigan lohkovaiheen päätöskierroksella jatkoon menemiseksi ja Belgian cupissa joukkue eteni eilen puolivälieriin.

Täydellinen rooli

Belgiassa on puhuttu pitkään kolmesta suuresta (De Grote Drie) seurasta. Anderlecht, Club Brügge ja Standard Liège ovat maan menestyneimmät seurat ja yleensä suurimmat suosikit mestaruustaistoon kauden alla. Genk ja K.A.A. Gent ovat haastaneet suurseuroja, napaten kolme mestaruuttakin 2000-luvulla, mutta viime vuosina pokaaleja ei ole tullut. Genk eteni viime kaudella cupin finaaliin, ja nykyvireelle Uronen löytää selvän syyn.

– Olemme pystyneet pitämään saman rungon kasassa aika hyvin jo muutaman kauden ajan. Nyt meillä on todella hyvä joukkue kasassa, ja päävalmentaja on luonut pelitavan, jossa jokainen pääsee pelaamaan vahvuuksillaan.

Huuhkajapuolustajan oma rooli joukkueessa on ollut tuttu, vaikka pieniä muutoksia on pelaamiseen on tullut.

– Vasempana laitapakkina olen pelannut koko kauden. Nyt rooli hyökkäyssuuntaan on ollut vapaampi ja olenkin pyrkinyt nousemaan, kun tilaa on, ja sitä kautta auttamaan joukkuetta myös hyökkäyksissä. Pelaamme tällä hetkellä varsin laadukasta pallonhallintaan perustuvaa futista, mikä tekee hyökkäämisestä pakille paljon helpompaa. Pystynkin pelaamaan juuri sellaista peliä, mistä nautin eniten ja missä olen parhaimmillani. Tällä kaudella pelaamisesta on voinut todellakin nauttia!

Pelaajat tuppaavat nauttimaan eniten paikallispeleistä, ja Ruotsissa pelatessaan Uroselle tulivatkin tutuksi derbyt Malmöa vastaan. Genkin kohdatessa Sint-Truidenin puhutaan Limburgin derbystä, mutta mistään suuresta klassikosta ei ole kuitenkaan kyse. Uronen nimeääkin toisen vastustajan, joka sytyttää jopa paikallispelejä kovemmin.

– Pelit Standard Liegeä vastaan ovat vielä Skånen derbyä astetta kuumemmat, vaikka ne eivät olekaan paikallispelejä. Kaksi isoa seuraa Belgiasta, joille on jostain muodostunut todella tiukka vihasuhde. Pelaajana niitä pelejä kuitenkin aina odottaa ja niissä on todella mukava pelata, Uronen toteaa.

Risuja ja ruusuja sarjajärjestelmälle

Belgian liigassa on pelattu kohta jo kymmenen kauden ajan ylä- ja alaloppusarjat käsittävällä sarjajärjestelmällä. Veikkausliigaan tulossa oleva sarjajärjestelmäuudistus on herättänyt paljon kritiikkiä, joten yli sata ottelua Genkissä tahkonneen Urosen kokemuksia Belgian päästä on pakko kysyä.

– Järjestelmässä on hyvät ja huonot puolensa. On todella kiva pelata huippuotteluita loppukeväästä, kun katsomot ovat täynnä, fiilis katossa ja panokset kovat. Toisaalta, jos ei pääse yläloppusarjaan, niin fiilis melkeinpä katoaa, kun ei ole ’’kivoja’’ pelejä enää tiedossa, Uronen pohtii.

Yksi merkittävin ero Belgiassa Veikkausliigan tulevaan systeemin nähden on pisteiden puolittaminen. Belgian liigassa kuuden parhaan joukkueen pisteet puolitetaan ennen playoff-otteluiden alkua, joka kummastuttaa suomalaispuolustajaa.

– Täällä pisteet puolitetaan ennen yläloppusarjan alkamista, joten sarjan voittanut joukkue voikin pudota jopa mitalien ulkopuolelle kokonaan, kun piste-erot kaventuvat. Jos pitäisi valita, niin suosin kuitenkin perinteisempää sarjajärjestelmää enemmän.

Artikkelikuva – Photo News