Huuhkajat maailmalla: katsaus Puolan liigan neljään suomalaiseen Mateusz Dubiczenkon johdolla

Heinäkuun viidestoista päivä käynnistynyt Puolan pääsarja, Ekstraklasa, on jälleen suomalaisittain mielenkiintoinen. Sarjassa pelaavat Warta Poznanin Robert Ivanov & Niilo Mäenpää, Gornik Zabrzen Richard Jensen ja Cracovian Benjamin Källman. Tiedustelin Puolan futista, mutta myös intohimoisesti Suomi-futista, seuraavalta Mateusz Dubiczeńkolta asetelmia alkaneelle kaudelle.

Robert Ivanov (Warta Poznan)

Millainen rooli Ivanovilla on?

– Ivanovin tärkeyttä nuoren päävalmentajan, Dawid Szulczekin, miehistössä ei voi olla korostamatta. Warta prässää kovaa ja korkealta, ja kun heillä on pallo, on Ivanovilla tärkeä rooli pelinavausvaiheessa.

Miten viime kausi sujui?

– Viime kausi oli todella vaikea ja joukkue vaihtoi valmentajaa kesken kauden. Valmentajasta riippumatta Ivanov suoritti tasaisen varmasti ja vaikka joukkueen sijoitus oli lopulta yhdestoista, oli Wartan puolustus Ivanovin johdolla sarjan parhaimmistoa. Ylöspäin Ivanovista oli uhkaa (1 maali ja kaksi maaliin johtanutta syöttöä) sekä pääpelissä, mutta ajoittain jopa kauempaa lähteneiden laukausten myötä.

Millainen Ivanovin arvostus on, kun mietitään koko sarjaa eikä vain Wartaa?

– Superlatiivit meinaavat ajoittain loppua Ivanovin kohdalla. Paulus Arajuuri juhli Puolassa mestaruutta, mutta Joona Toivion alavireinen reissu jätti tiettyjä ennakkoluuloja sarjan seuraajille suomalaistoppareista. Ivanovin hienot otteet ovat kuitenkin kohentaneet jälleen suomalaisten osakkeita. Robert Ivanov voidaan ehdottomasti lukea sarjan parhaiden toppareiden joukkoon.

Ovatko nämä hienot otteet nostaneet siirtohuhuja?

– Kyllä. Viimeisimpänä Ivanovia on viety Legia Varsovaan, mutta myös muut seurat olivat Puolassa kesällä kiinnostuneita. Legia myi topparina pelanneen Mateusz Wieteskan Ranskaan ja Ivanovin nimi nousi esiin korvaajana. Huhuja oli noin 300 000€ siirtosummasta. Legia hankki kuitenkin Rafal Augustyniakin, joka pystyy pelaamaan keskikentän lisäksi topparina, joten keskustelu Ivanovin siirrosta on hiljentynyt.

Mitä Wartalta voi odottaa tällä kaudella?

– Wartan kohdalla kannattaa kiinnittää huomiota sarjan nuorimpaan päävalmentajaan, 32-vuotiaaseen Dawid Szulczekiin. Häntä pidetään yhtenä Ekstraklasan lupaavimpana valmentajana. Szulczekilla on visio ja pelitapa, jota ajetaab sisään ja Warta ei kumartele isommillensa, vaan toteuttaa tätä rohkeasti. Ongelma tuntuu olevan suht kapea miehistö, joka kaipaisi vahvistuksia. Todennäköisesti Warta taistelee jälleen sarjapaikastaan.

Niilo Mäenpää (Warta Poznan)

Millainen rooli Mäenpäällä on?

– Mäenpään roolia keskikentän keskustassa on vaikea arvioida suoraan. Loukkaantumiset ja lepuutukset ovat tuoneet avauksen paikkoja, mutta yhtä lailla Mäenpää on aloittanut otteluita vaihtopelaajana. Hyvä pelaaja rotaatiossa, mutta matkaa vielä joukkueen tärkeimpien pelaajien joukkoon. Monikäyttöinen pelaaja, ei missään nimessä pettymys.

Onko kuulunut siirtohuhuja?

– Mäenpään kohdalla ei ole kuulunut mitään. Sopimus ulottuu kesään 2024 asti.

Richard Jensen (Górnik Zabrze)

Millainen rooli Jensenillä on?

– Richard Jensen hankittiin Zabrzeen avauksen toppariksi. Joukkue menetti viime kauden miehistöstään kaksi tärkeää puolustajaa ja siirtoikkunassa oli pakko löytää korvaajia. Jensenin alkua vaikeutti myöhään toteutunut siirto ja lyhyeksi jäänyt valmistautuminen joukkueen mukana. Jensenin ensimmäisessä ottelussa tämä ei näkynyt kuitenkaan lainkaan. Vierasvoitto, nollapeli ja valinta kierroksen joukkueeseen! Kannattajien palaute oli myös erittäin positiivista.

Mitä Górnik Zabrzelta voi odottaa tällä kaudella?

– Tätä on vaikea ennustaa. Seuraikoni, Jan Urban, vapautettiin päävalmentajan pallilta kesällä kuukausi ennen kauden alkua. Lopulta nuori, Puolassa syntynyt, Bartosch Gaul tuli Saksasta joukkueen peräsimeen. Ennen Jensenin hankintaa puolustuspään puutteet vaikuttivat katastrofaalisilta, mutta Richardin hankkiminen rauhoitti osittain tilannetta. 37-vuotiaan Lukas Podolskin ympärille kasattu ryhmä koostuu myös monista nuorista pelaajista, ja onnistuessaan he taistelevat sarjan paremman puoliskon sijoituksista.

Benjamin Källman (Cracovia)

Millainen rooli maalitilinsä avanneella Källmanilla on?

– Benjamin Källman ajetaan todennäköisesti hitaasti sisään joukkueeseen. Cracovialla ei ole ns. tähtihyökkääjää, mutta vuoden nuorempi Patryk Makuch saa ainakin aluksi isommat minuutit. Makuch viimeisteli 14 maalia ja antoi 7 maaliin johtanutta syöttöä viime kaudella Puolan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla.

Källmanin Ekstraklasa-uran ensimmäinen maali nosti kuitenkin miehen osakkeita välittömästi.

– Ottelun jälkeen valmentaja kehui uskovansa Källmaniin ja myös odottavansa tältä paljon. On mahdollista myös että Cracovia pelaisi kahden kärjen taktiikalla, ja se lisäisi Källmanin minuutteja.

Mitä Cracovialta voi odottaa tällä kaudella?

– On tullut aika, jolloin Cracovian joukkuetta rakennetaan maltilla ja järjellä. Kokenut valmentaja, merkittävä määrä nuoria pelaajia ja mielenkiintoisia, harkittuja vahvistuksia ulkomailta. Cracovian tähtipelaajan, Pelle van Amersfoortin, korvaaminen on hankalaa, mutta joukkue on kenties hieman yhtenäisempi ilman ison valokeilan tähtiä. Cracovian pitäisi sijoittua taulukon paremmalle puolelle ja jos kaikki menee nappiin, taistelee se europaikoista.

Minne menet Ekstraklasa?

Europeleissä kerätään maapisteitä ja UEFAlla on olemassa maapisteranking, joka vaikuttavat eurokilpailuihin osallistumisiin. Korkeimmalla rankingissa olevat saavat suoraan lohkovaiheen paikkoja ja pääsevät aloittamaan karsinnoissa pidemmältä. Vastaavasti toisessa päässä olevilla on kivisempi tie eurokilpailuihin. Puolan sijoitus on ollut kahdenkymmenen parhaan joukossa vielä muutama vuosi takaperin, mutta sijoitus on ollut laskemaan päin ja tällä hetkellä se on 28. (Suomi 36.).

Eurooppa-liigassa menestystä ei ole tullut ja edellisen kerran puolalaisjoukkue oli Mestarien liigan lohkovaiheessa kaudella 2016/17 (Legia Varsova). Tällä kaudella vielä Lech Poznanilla ja Raków Częstochowalla on mahdollisuus edetä Konferenssiliigan lohkovaiheeseen, kun kaksi muuta puolalaisjoukkuetta on jo pudonnut europeleistä.

Onko Puolassa tapahtunut jotain erityistä vai mistä laskeva trendi johtuu?

– Puolalaisjoukkueiden pärjääminen on klassikkoaihe maamme mediassa. Mitään yksittäistä selitystä tai ratkaisua ei ole, mutta tietyt aiheet nousevat esiin. Tuntuu etteivät karsintakierroksille osallistuvat joukkueet halua ottaa taloudellisia riskejä vahvistaakseen miehistöään. Ekstraklasassa läpilyöneitä pelaajia myydään ja korvaaja on saattanut olla kuukausia pelaamatta. Kun tällaista pelaajaa pitäisi sitten tuoda joukkueeseen sisään ja rakentaa, niin kärsivällisyys tai sopimus saattaakin jo päättyä. Vähän kuten Suomessa, eikö?

– Ekstraklasa näkyy ja kuuluu erinomaisesti, joten sen suhteen sarjassa ei ole  moitittavaa. Parannettavaa löytyy kuitenkin joukkueiden rakentamisesta ja seuraorganisaatioista. Positiivisena esimerkkinä mainitsen Rakowin, joka palasi kaudelle 2019-20 pääsarjatasolle reilun kahdenkymmenen vuoden tauon jälkeen. Tuon jälkeen seura on voittanut Puolan cupin kahdesti ja sijoittunut sarjassa toiseksi kaksi kertaa putkeen. Sama manageri on ollut siellä vuodesta 2016 lähtien, jolloin joukkue oli vielä kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla. Järkevästi ja pitkäjänteisesti rakennettu projekti, joita toivon näkeväni enemmän.