Jensenillä ja Väyrysellä hienot puitteet Kerkradessa

Kirjoittaja on Fussball-Ranskalaiset -blogia ylläpitävä Keski-Euroopassa asuva savolainen, jota kiehtoo futiskulttuuri.

Maaottelutaon aikana ehdin Saksassa pelattavien otteluiden lisäksi käydä myös naapurimaassa. Alankomaiden ykkösliiga, Eredivisie, oli tauolla, joten tarkastelussa oli pykälää alempi sarjataso, Eerste Divisie. Valintaani helpotti se, että Roda JC on uusi ”suomalaisseura” tulppaanimaassa. Suomalaispelaajien edesottamukset lisäävät aina mielenkiintoa stadionbongaukseen.

Roda JC Kerkrade sijaitsee Limburgin osavaltiossa Kerkrade-nimisessä kaupungissa, jonne matka Düssedorfista kestää tunnin autolla. Kaupunki sijaitsee aivan Saksan rajalla ja oli aikanaan osa Herzogenrathin kaupunkia. Yhteensä näissä kahdessa, nykyisin jaetussa, kaupungissa on noin 100 000 asukasta.

Roda pelasi pitkään Eredivisiessä, mutta tippui viime kauden pääteeksi karsinnoissa Eersteen. Seuran parasta aikaa taisi olla vuosituhannen vaihteen molemmin puolin, jolloin se pääsi muutaman otteeseen eurokentille asti ja uusi stadion valmistui.

Rodan Parkstad Limburg Stadion avattiin vuonna 2000 ja se vetää 19 979 katsojaa. Vuodesta 2015 stadionilla on ollut alustana keinonurmi. Lauantai-illan ottelussa Roda JC – NEC Nijmegen oli ainoastaan 8500 katsojaa, jota selittää osin ottelun myöhäinen alkamisaika – 20:45.

Fanimyymälä stadionin pääkatsomossa täytti kaikki odotukset. Paitoja, huiveja ja muuta rekvisiittaa oli tuttuun tapaan myynnissä. Parasta olivat kuitenkin muistot menneisyydestä, ja etenkin seuran euro-ottelut oli hienosti muistettu.

Stadionin länsipäädyn alla on Dick Nanningan käytävä. Tämä seuralegendan mukaan nimetty länsipääty esittelee hienosti seurahistoriaa. Dick pelasi pitkään Rodassa ja oli myös maajoukkueen mukana vuoden 1978 MM-kisoissa. Pääty toimii samalla ultrien kotina, ja jos tie vie Rodan peliä katsomaan, niin hommaa ihmeessä matsilippu länsipäätyyn.

Tällainen muistojen vaaliminen tuo luonnetta paikkaan. Stadion ei ole silloin pelkkä stadion, vaan se on koti. Fani ja pelaaja tietää heti, minkä asian parissa ovat.

Roda pääsi ensimmäisen kerran Eurooppaan hollantilaisvalmentaja Huub Stevensin johdolla. Huub jatkoi Rodasta pitkälle kierrokselle Saksaan ja Eurooppaan. Huubin nimi putkahteli siellä täällä esille reissun aikana, sillä Rodan kaltaisen pikkuseuran vieminen eurokentille on kunnioitettava saavutus. Schalkessa Huub on edelleen legendan statuksella, sillä hänen johdolla Schalke 04 voitti UEFA-cupin.

Seinälle on ikuistettu Rodan euro-ottelut.

Seurahistorian merkittävin voitto oli erittäin hienosti esillä.

Myös seuran suurimmat voitot olivat kunniagalleriassa esillä, sillä Roda voitti Alankomaiden cupin (KNVB Beker) kahteen kertaan: 1996/1997 ja 1999/2000.

Porvoolainen puolustaja Richard Jensen siirtyi täksi kaudeksi Rodaan FC Twentestä. Alankomaissa Richard on pelannut jo tovin, siirryttyään vuonna 2012 Twenten junioriakatemiaan HJK:n junioreista. Huonoksi onnekseni Richard oli tällä kertaa kipparoimassa Suomen U21-joukkueetta Tanskassa.

Tim Väyrynen siirtyi puolestaan elokuun lopussa Hansa Rostockista Rodaan. Tim on pitkään kiertänyt Saksaa (BVB, Viktoria Köln, Dynamo Dresden), joten Roda onkin miehen ensimmäinen seura Alankomaissa. Ottelu oli myös Timin debyytti uudessa seurassa. On mielenkiintoista nähdä, löytyykö vuonna 2014 Hongassa Veikkausliigan maalikuninkuuden voittaneelle vihdoin seura, jossa hyökkääjäkolossi lyö isosti läpi. Tim tuli kentälle tunnin pelin jälkeen, pelasi pirteästi ja sai muutaman hyvän maalipaikan, mutta avausmaali Rodan paidassa jäi vielä tekemättä.

[pullquote]Rodassa on pelannut aikanaan myös minulle täysin tuntematon suomalainen maalivahti Petteri Korkala. Petteri pelasi myös Saksan puolella rajaa Alemannia Aachenissa 2. Bundesliigaa.[/pullquote]

Näin hienon stadionin sekä varsin iloisen ja maalirikkaan pelin. Vieraat olivat lopulta vahvempia lukemin 2-3, vaikka Roda ottelua vielä vartti ennen loppua johtikin. Suomalaisilla on Rodassa hienot puitteet, ja toivottavasti he saisivatkin myös pelata mahdollisimman paljon. Roda JC on perinteinen pääsarjaseura ja nappisuorituksella suomalaiset pääsisivät nauttimaan Hollannin liigan peleistä ensi kaudella.