Janne Saksela palasi tosipeleihin vuoden tauon jälkeen

Janne Saksela ehti pelata debyyttikeväänsä aikana viisi ottelua Eredevisiessä, mutta seuraavan kesän polvivamma vesitti totaalisesti laitapakin kauden 2017–2018. Nyt helsinkiläinen on kunnossa ja valmis raivaamaan tiensä takaisin Sparta Rotterdamin edustusjoukkueeseen.

Huuhkajistakin tutun Sakselan pitkä odotus päättyi toissa viikonloppuna miehen pelatessa ensimmäisen puoliajan Spartan reservijoukkueen riveissä. HFC kaatui kotikentällä luvuin 6-1, kun 18-vuotias turkkilaislupaus Ibrahim Dervisoglu kuritti vieraita peräti viidellä maalilla.

Edelliset peliminuutit virallisissa otteluissa Saksela uurasti lähes päivälleen vuotta aiemmin, toukokuussa 2017. Polven eturistisidevamma tapahtui heinäkuussa alasarjajoukkue SSS Klaaswaalia vastaan pelatussa harjoitusottelussa.

– Kuntoutus on sujunut hyvin, eikä missään vaiheessa ole tullut mitään takapakkia. Leikkauksen jälkeen lähdimme liikkeelle siitä, että polvi olisi täysin kunnossa yhdeksän kuukauden jälkeen. Kaikki on mennyt aikataulujen mukaan, Saksela kertoo.

Laitapuolustajana viihtyvä Saksela käytti aikaansa hyödyksi ja suoritti kuntoutuksensa aikana muun muassa Aalto-yliopiston kauppakorkeakouluopintoja.

Janne Saksela pääsi taas irti rotterdamilaisseuran reservijoukkueen riveissä lauantaina 5. toukokuuta. Kuva: Carla Vos/Cor Vos © 2018

Paluu tosipeleihin maistui silti erinomaiselta.

– Kausi on ollut aika raskas, ja olin odottanut ensimmäistä peliä kauan. Ottelun alla jännitti aika paljon, mutta alkulämmöissä tuli hyvä fiilis, ja pystyin nauttimaan siitä, että olin takaisin pelikentillä.

Kulunut vuosi on ollut raskas myös Spartalle: edustusjoukkue siirtyi kesken kauden Dick Advocaatin komentoon, kun muun muassa Hollannin maajoukkuetta valmentanut konkari palkattiin seuraan joulun tienoilla. Alex Pastoor sai tehdä 70-vuotiaalle Advocaatille tilaa viiden perättäisen tappion jälkeen.

Saksela ei ole juuri päässyt keskustelemaan Advocaatin kanssa kahden kesken, mutta on saanut valmentajavelhosta hyvän vaikutelman.

– Hänestä huokuu kokemus. Hän on vahva ja karismaattinen persoona, joka puhuu todella suoraan, eikä kiertele. Rehellinen sekä reilu tapa toimii, ja hän on saanut jengiimme hyvää puhtia. Tuloksemme ovat olleet talvitauon jälkeen vaihtelevia, mutta olemme pelanneet hyvin.

Sarjapaikka ratkeaa ensi sunnuntaina

Sparta pelastui suoralta putoamiselta voitettuaan viimeisistä yhdeksästä ottelustaan neljä. Eredivisien ”suomalaisjoukkue” FC Twente jäi sarjan hännille ja eroa Spartaan oli lopulta kolme pistettä. Spartalla on tekemistä erityisesti puolustamisessa, sillä rotterdamilaisryhmä päästi sarjan joukkueista selkeästi eniten maaleja.

Ensimmäinen karsintavastus FC Dordrecht pääsi playoffeihin surkeasta loppukaudestaan huolimatta. Perinneseura voitti sarjan kolmannen kvartaalin ja varmisti siten paikkansa karsinnoissa, vaikka sijoittui lopulta sarjassa sijalle 13.

Sparta haki Doordrechtin vieraana 1–2-voiton viime torstaina ja venyi sunnuntaina 2–2-tasapeliin kotona. Joukkue jatkoi täten karsinnan viimeiseen vaiheeseen yhteismaalein 4–3.

– Putoamiskarsinnat eivät ole mitään kivoja pelejä. Paineet ovat kovat. Joukkueessamme on kuitenkin hyvä tunnelma. Sekä joukkue että monet yksilöt ovat esiintyneet vahvasti keväällä. Uskon, että säilymme, Saksela pohtii.

Ura jatkunee Spartassa

Seuraavaksi Spartaa vastaan asettuu FC Emmen. Otteluparin voittaja pelaa pääsarjassa kaudella 2018–2019.

Saksela kertoo seuraavansa karsintaottelut katsomosta. Hän hakee viimeisien pelien aikana minuutteja reservijoukkueen riveissä. Maan kolmannella sarjatasolla pelaava Jong Sparta Rotterdam majailee sarjan keskikastissa vailla suurempaa pelkoa putoamisesta.

Kävi karsinnoissa miten vain, Sakselan ura jatkunee Spartassa. Sopimus pitää hänet seurassa vielä ensi kauden ajan, vaikka hän toteaakin, että kesän siirtoikkunassa voi tapahtua mitä vain.