Huuhkajat maailmalla: Ylätuvan unelma-alku

Suomalaisia pelaa alkaneella kaudella yli 15 maassa edustaen yli 30 eri seuraa. Osa heistä on entisiä Huuhkajia, osa tulevia. Kuka lyö itsensä läpi? Kuka palaa maitojunalla takaisin kotiin? Byyri seuraa suomalaisten otteita viikoittain ja raportoi mielenkiintoisimmat tapahtumat muille kannattajille.

Jussi Jääskeläinen

42-vuotias mikkeliläinen sähköasentaja ilmoitti kesäkuun alussa lopettavansa mittavan pelaajauransa. Viimeisimmät vuodet Wigania edustanut maalivahti loi maajoukkueen ohella maineensa Valioliigassakin pelanneessa Bolton Wanderersissa. Miehestä puhuttiin jo eläköityneenä, kunnes elokuussa kuului kummia Intiasta saakka. Jääskeläinen oli tehnyt yhden kauden mittaisen sopimuksen Intian Superliigan mestarijoukkueen, Atletico Kolkatan, kanssa!

Intian Superliigassa pelaa ainoastaan kymmenen joukkuetta, ja kausi kestää vain viisi kuukautta marraskuusta maaliskuun loppuun. Ulkomaalaispelaajien tienestit ovat kovalla tasolla, ja esimerkiksi Jääskeläisen seurakaveriksi siirtyneen irkkulegenda Robbie Keanen uskotaan tienaavan Intiassa yli £50,000 viikossa. Teddy Sheringhamin luotsaamassa poppoossa Jässille tarjoutuu mahdollisuus kiinnostaviin otteluihin eksoottisessa liigassa.

 

Kuva: Andrea Sartorati

 

Eero Markkanen

Viime vuodet Eurooppaa kiertänyt Heero näytti löytävän jo pysyvän kodin Tukholman liepeiltä AIK:sta, johon hän palasi parin vuoden harharetken jälkeen. Allsvenskan-kausi alkoi keväällä vaisusti, vaikka peliaikaa suomalaisjätille siunaantui kiitettävästi. Koko joukkueen meno oli vaikeaa, ja niinpä Markkasenkin maalisaldo liigassa jäi vain kahteen osumaan ennen siirtymistä lainalle intohimoisista faneista tunnettuun Dynamo Dresdeniin Saksan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle.

Markkanen on AIK:ssa ollut kulttipelaajan maineessa ja ilman tekoja ei Heero-lempinimeäkään ole ansaittu. Meno on ollut kuitenkin harmittavan ailahtelevaista, eikä maajoukkuemaaleista tarvitse edes puhua; eipä niistä toki olisi mitään puhuttavaakaan, koska saldo näyttää edelleen pyöreää nollaa. Erzin avut ovat hyökkäyspäässä muualla kuin kliinisenä viimeistelijänä ja viime aikoina on tullut näyttöjä pikemminkin hyvästä tuesta puolustussuuntaan.

Kauden alussa Markkaselle on kertynyt vain jämäminuutteja ilman tilastomerkintöjä, ja perjantaina 8. syyskuuta Greuther Fürthia vastaan pelatussa ottelussa Erzi istui koko pelin penkillä. Aika näyttää, kuinka peli lähtee lopulta kulkemaan entisen DDR:n suuruuden riveissä.

 

Robert Taylor

Tammikuussa Arabiemiirikuntien lämmössä Huuhkaja-debyyttinsä tehnyt englantilais-suomalainen Taylor päätyi sattumusten kautta pelaamaan JJK:hon ja Veikkausliigaan useammaksi vuodeksi. Muistan itse, kuinka teini-ikäisen pallotaiturin sopimuksesta Kettupaitoihin kohistiin jonkin verran. Robert oli tuolloin vasta 13-vuotias ja päätyikin muutaman vuoden jälkeen Lincoln Cityn organisaatioon. Vakuuttavat peliesitykset toivat kutsun lontoolaiseen Barnetiin, ja ilman joukkueen tippumista Englannin kakkosliigasta ei Tayloria olisi välttämättä Suomen kentillä hetkeen nähty.

Kovapotkuisena pelaajana tutuksi tullut Taylor siirtyi Jyväskylästä Rovaniemelle ja sieltä matka jatkui kesällä Ruotsin suurseuroihin lukeutuvan AIK:n riveihin. Toistaiseksi peliaika on ollut vähäistä – kaksi ottelua liigassa, toinen vaihdosta sisään – mutta sopimus on kestoltaan peräti kolmen ja puolen vuoden mittainen. Henkilökohtaisesti olen aina ihaillut muulinpotkun omaavia pelaajia ja näkisinkin Taylorin mielelläni Huuhkajissa tulevaisuudessakin.

Sunnuntaina 10. syyskuuta pelatussa Tukholman derbyssä Hammarby – AIK Taylor todisti upeita tifoja ja ruotsalaista derbykulttuuria valitettavasti vain vaihtopenkiltä. Keltamustien maalin iski Taylorin ikätoveri, keskikenttämies Kristoffer Olsson.

 

Saku Ylätupa

Ylätupa on hyökkäävä keskikenttäpelaaja, joka iski jo 16-vuotiaana Klubi 04:lle viisi maalia miesten peleissä kakkosdivarissa. Vuotta vanhempana verkot pöllysivät yksitoista kertaa. Maalit johtivat Ylätuvan HJK:n edustusjoukkueen rinkiin ja tämän vuoden alussa Rovaniemen Palloseuraan lainalle.

Juha Malisen ja rovaniemeläisyleisön vakuuttanut Ylätupa oli koko kevään RoPS:n parhaimpia pelaajia, joka nopeudellaan, röyhkeydellään ja henkilökohtaisella taitotasollaan ilahdutti Veikkausliigaa seuranneita katsojia. Unelmasiirto Ajaxiin viime heinäkuussa toi minun ja varmasti monen muunkin kannattajan mieleen kaksi sanaa – ”déjà vu”.

Saku Ylätuvalla on kaikki edellytykset kehittyä ja nousta Suomen maajoukkueen avainpelaajaksi. Hän olisi mahdollisesti juuri se puuttuva pala Huuhkajien palapelistä, joka mahdollistaisi maajoukkueen nousun uudelle tasolle. Sivuhuomiona sanottakoon, etten ainakaan itse ole vakuuttunut juniorimaajoukkueiden tekemisestä tällä hetkellä muutamia valonpilkahduksia lukuun ottamatta. Maailmalla puhutaan aina uusista messeistä ja ronaldoista, joten miksipä eivät optimistisimmat suomalaiset voisi puhua Ylätuvasta uutena Kuninkaana.

Hollannin valloitus alkoi vähintäänkin erinomaisesti – Ylätupa teki pilkusta maalin ja antoi keskityksen toiseen Ajaxin nuijiessa Volendamin U19-Eredivisiessä lauantaina 9. syyskuuta. Espoolaislähtöinen nuorimies tulee mitä todennäköisimmin pelaamaan kauden aikana myös Ajaxin U21-joukkueessa.

 

Kirjoittaja: Henrik Hyvönen