Huuhkajat maailmalla: Väyrynen, Lam ja Väisänen Alankomaihin

Suomalaisia pelaa jatkuvasti kotimaatansa kirkkaammissakin parrasvaloissa. Kuka lyö itsensä läpi? Kuka palaa maitojunalla takaisin kotiin? Byyri seuraa suomalaisten otteita viikoittain ja raportoi mielenkiintoisimmat tapahtumat muille kannattajille.

Siirtoja Hollantiin…

Kolme suomalaispelaajaa vaihtoi viime viikolla osoitteensa puukenkämaahan.

Thomas Lam palaa PEC Zwolleen, jossa Lam löi läpi aikuisten tasolla vuosina 2014–2016 pelaamalla yhteensä 64 ottelua Zwolle-paidassa. Viimeiset pari vuotta Nottingham Forestissa voidaan tuomita uran kannalta harha-askeleeksi, mutta nyt uudet tuulet puhaltavat. Lam pääsi heti sunnuntaina Groningenia vastaan avaukseen, ja Zwolle voitti 0-1.

Tim Väyrynen siirtyy puolestaan divariin Roda JC:hen. Uudessa joukkueessaan Väyrynen on nyt Richard Jensenin joukkuetoveri. Ainoa alusta asti varteen otettava kilpailija Väyryselle on Ba-Muaka Simakala, 21-vuotias lupaus, jonka näytöt aikuisten tasolla rajoittuvat toistaiseksi 19 Saksan Regionalliga-maaliin. Siirrolta on siis lupa odottaa paljon!

Leo Väisäsen uusi osoite on divarin FC Den Bosch. Myöskään Väisäsellä ei ole aivan liikaa kilpailijoita – topparinvastuuta ovat kuluvan kauden jokaisessa ottelussa toistaiseksi kantaneet 21-vuotias Stefan Velkov (94 ottelua Slavia Sofian paidassa) ja 20-vuotias Sam Kersten (45 ottelua Den Boschin paidassa). Lähtökohtaisesti Väisänen saattaa aloittaa kolmostopparina, mutta näytönpaikkojakin lienee tulossa.

…Ja siirtoja Kroatiaan & Kreikkaan

Timo Stavitski siirtyi vuosi sitten täysin yllättäen Ranskan liigan Caeniin, jossa vastuuta riitti ja maalejakin syntyi alussa erinomaisesti. Sittemmin, osittain loukkaantumisen takia, hype on hieman laantunut, ja niinpä Stavitskille on päätetty löytää lainaseura. Sellaiseksi valikoitui Kroatian liigan NK Osijek. Joukkue on aloittanut kautensa erinomaisesti ja 6 ottelusta on tullut yhteensä 13 pistettä – mestaruuskamppailuun Osijekin ei silti odoteta yltävän.

Jusif Ali, 18-vuotias Ilveksen ja nuorisomaajoukkueiden laiturilahjakkuus puolestaan siirtyy suurseura Dinamo Zagrebiin. Kyseessä on lainasopimus, jossa kroatialaisilla on osto-optio. Oletettavasti Ali aloittaa pelinsä seuran huipputasoisessa akatemiassa, josta on vuosien varrella pulpahdellut jopa Luka Modricin ja Mateo Kovacicin kaltaisia tähtiä.

Roope Riskin uusi seura on Kreikan divarin Kissamikos. Kreetan saarella, Hanian lomakohteessa lienee mukavaa ja aurinkoista.

Maaleja ja Eurooppa-liigaa

Tutut nimet onnistuivat maalinteossa: Petteri Forsell ja Joni Kauko (1:40) ovat ties kuinka monetta viikkoa liekeissä. Edellä mainittu ei syystä tai toisesta mahtunut Rive Kanervan Nations League -Huuhkajiin. Maalitilinsä avasivat uusissa seuroissaan puolestaan Dundeen Benjamin Källman sekä Tromson Onni Valakari.

Eurooppa-liigan lohkovaihepaikat ratkottiin viime viikolla, ja Jesse Joronen torjui toistamiseen nollapelin Serie A -seura Atalantaa vastaan. Esitys oli upea kuten pilkkutorjuntakin. Suurelta osin huipputasoisen veskarinsa ansiosta FC Kööpenhamina pelaa UEL-lohkovaihetta kaudella 2018-2019. Myöhemmin viikolla Joronen piti nollat myös Tanskan liigassa 2-0-voitossa Esbjergiä vastaan.

Suomalaispelaajat UEL:ssä:

Lohko A: Bayer Leverkusen (Lukas Hradecky, Joel Pohjanpalo)

Lohko C: FC Kööpenhamina (Jesse Joronen)

Lohko G: Spartak Moskova (Roman Eremenko)

Lohko I: Genk (Jere Uronen), Malmö FF (Walter Viitala)

Lohko L: BATE Borisov (Jasse Tuominen)