Huuhkajat maailmalla: Teemu Pukin historiallinen temppu, Petteri Forsellin kolme osumaa ja 7 muuta suomalaismaalia

Suomalaisia pelaa jatkuvasti kotimaatansa kirkkaammissakin parrasvaloissa. Kuka lyö itsensä läpi? Kuka palaa maitojunalla takaisin kotiin? Byyri seuraa suomalaisten otteita viikoittain ja raportoi mielenkiintoisimmat tapahtumat muille kannattajille.

Teemu Pukki

Iki-ihana Teemu Pukki onnistui viime viikolla saavutuksessa, joka hakee 2010-luvulla suomalaispelaajia tarkastellessa vertaistaan. Kolmen kauden jälkeen Norfolkin kreivikunnan ylpeys Norwich City FC nousee takaisin Valioliigaan, ja Pukki on ollut yksi joukkueen ehdottomista tähtipelaajista.

Nousu varmistui, kun Norwich pelasi aluksi maanantaina tasapelin Stokea vastaan (luonnollisesti Pukki onnistui maalinteossa, ks. video alta) ja onnistui lauantaina voittamaan Blackburnin.

Pukki johtaa Championshipin maalipörssiä nyt 28 maalilla. Kilpailijoista 25 maalin Tammy Abraham on loukkaantunut, eikä välttämättä tule pelaamaan viimeisellä kierroksella. Neal Maupay, 24 maalin Brentfordin mies tulee sen sijaan pelaamaan vielä kaksi peliä, joista toisen mahdollisesti Boltonin akatemiajoukkuetta vastaan edustusmiesten protestoidessa palkkojaan.

Näin ollen Pukin maalikuninkuus ei ole vielä kirkossa kuulutettu, mutta hyvin todennäköinen kyllä. Lisäksi Pukilla on toki sauma vielä parannella saldoaan, kun Norwich kohtaa kauden viimeisessä ottelussa panoksettoman Aston Villan sunnuntaina 5. toukokuuta kello 14.30.

Petteri Forsell

Puolan liigan Miedz Legnica on armottomassa putoamiskamppailussa, mutta tällä hetkellä seura on säilyjien puolella. Iso kiitos tästä kuuluu yhdelle miehelle – Petteri Forsellille.

Maanantaina kokkolalainen teki joukkueensa kummatkin maalit 2-2-tasapelissä Zaglebie Sosnowiecia vastaan, ja sunnuntaina Forsell teki ratkaisevaksi jääneen osuman 3-2-voitossa Wisla Plockista.

Puolan liigan todennäköistä maalikuningasta, 20 maalia Gornik Zabrzen paidassa paukuttanutta veteraanihyökkääjä Igor Anguloa Forsell saa tuskin kiinni, mutta maalipörssin kakkossijaan on kaikki mahdollisuudet. Kautta on jäljellä neljä ottelua ,ja Miedz Legnica on neljä pistettä putoamisviivan yläpuolella. Jännäksi menee!

Muut maalintekijät

Pysytellään Puolassa – suomalaismaali nähtiin nimittäin myös mestaruustaistossa. Kärkikaksikko Lechia Gdansk ja Legia Varsova kohtasivat, ja Kasper Hämäläinen teki jääkiekkokielellä tehot 1+1. Vieraskannattajat huutomyrskyyn siivittänyt maali syntyi huippulupaus Sebastian Szymaskin esityöstä. Legia johtaa voiton jälkeen nyt sarjaa kolmen pisteen erolla Lechiaan.

Venäjällä Rostovin Roman Eremenko onnistui jälleen. Anzhi Makhachkalan Roland Gigolaev puski irtopallon suoraan Eremenkolle, jonka laukaus puhui, ja maalivahti oli voimaton. Ylänurkkapommi varmisti europaikoista kilpailevalle Rostoville tasapelipisteen,

Ilonaiheita riitti myös Pohjosmaissa. Tanskassa Benjamin Källman teki Vendsyssel-lainansa toisen maalin (ajassa 2:30) islantilaisen Jon Thorsteinssonin vapaapotkusta. Tanskan divarissa Thistedin Sakari Tukiainen puolestaan varmisti viime hetkien voittomaalilla voiton Lyngbystä ja piti näin omalta osaltaan Thistediä mukana putoamistaistelussa. Maalitilastossa Tukiainen on neljäntenä heti Emil Nielsenin, Ronnie Schwartzin ja Martin Kochin jälkeen.

Norjassa Onni Valakari onnistui Tromsøn paidassa komealla laukauksella maalinteossa Mjøndalenia vastaan. Valakari on pelannut kauden viidessä pelissä täydet minuutit, mikä ei ole 19-vuotiaalle miehelle Norjan liigassa lainkaan hassummin – vaikka valmentajana onkin oma isä.

Ruotsissa Simon Skrabb teki maalin pitkän kuvion päätteeksi Norrköpingille ottelussa Tukholman suurseura Djurgårdenia vieraana. Ratkaisevan syötön antoi juniorilupaus Sead Haksabanovic, jonka hassunhauska nimi kannattanee pistää muistiin.

Eikä sovi unohtaa Viroa! Mikkeliläinen Akim Saarinen osui Tammekalle heittopussijoukkue Tallinna Kalevia vastaan. Noin 200 katsojan ottelussa Kalevin penkillä istui sattumoisin myös suomalainen, pääasiassa Kakkosta BK-46:ssa ja Gnistanissa höntsännyt Bangaly Kouyate.