Huuhkajat maailmalla: Tapaus Roman Eremenko – mitä pitäisi ajatella?

Suomalaisia pelaa jatkuvasti kotimaatansa kirkkaammissakin parrasvaloissa. Kuka lyö itsensä läpi? Kuka palaa maitojunalla takaisin kotiin? Byyri seuraa suomalaisten otteita viikoittain ja raportoi mielenkiintoisimmat tapahtumat muille kannattajille.

Roman Eremenko

Keskikentän tyylikäs taituri sai aikaan erikoisen uutisviikon. MTV Urheilun Timo Innanen skuuppasi tiistaina Roman Eremenkon olevan ensimmäistä kertaa kokaiinikärynsä jälkeen Huuhkajien matkassa Italia- ja Armenia-otteluissa. Seuraavana päivänä julkistetusta nimilistasta Eremenkoa ei kuitenkaan löytynyt – Markku Kanervan mukaan syynä olivat vaivat lonkankoukistajassa.

Eikä siinä mitään, ajatteli moni, kunnes lauantaina mies kirmasi Venäjän liigassa kentälle Rostovin paidassa. Kaiken huipuksi Eremenko iski vielä kaksi komeaa maalia entistä joukkuettansa Rubin Kazania vastaan.

Mitä tästä kaikesta nyt pitäisi ajatella? Sitä pohtivat useat. Ensinnäkin on syytä huomata, että Eremenkon maalit itsessään ovat mahtava asia – suomalainen huipputason pelaaja tekee paluuta kivenkovalle tasolle. Roman Eremenkon magia on jotain, mitä on kuluneella vuosikymmenellä päästy suomifutiksessa näkemään vain ripauksittain.

On kaiketi mahdollista, että Rostovissa seurajoukkueen mukana vain ottelut pelaamalla ja hyvin kevyesti harjoittelemalla lonkankoukistaja saa paremmin lepoa kuin Huuhkajien matkassa intensiivisissä harjoituksissa ja reissatessa. Vaikka selitys kuulostaa hieman falskilta, voisi sen uskoa, jos sen saisi kuulla Eremenkon itsensä suusta. Mies on kuitenkin pitänyt viestintälinjansa – joka on kokaiinikärystä lähtien ollut vain hetkittäin rikkoutunut hiljaisuus – ja se tuntuu Eremenko-fanin näkökulmasta ikävältä, sillä nyt miehen motivaatiosta pelata Huuhkajille voidaan esittää vain hataria arvailuja.

Joni Kauko & Petteri Forsell

Maalinteossa onnistui viime viikolla myös kaksi Huuhkajien matkaan lähtevää keskikenttäpelaajaa. Ensimmäinen heistä on Petteri Forsell, joka iloitteli kaukolaukauksilla peräti kahdesti, ensin torstaina cup-ottelussa divarijoukkuetta vastaan ja sitten sunnuntaina liigassa Piast Gliwicea vastaan. Edellämainitussa Forsell ratkaisi joukkueelleen voiton, joka kantaa Miedz Legnican Puolan cupin välieriin Jagiellonia Bialystokia vastaan.

Tanskassa Esbjergin pikkukaupungissa paikallisylpeys Esbjerg fB oli puolestaan jäämässä Tanskan liigan alaloppusarjaan, kun vielä reilun tunnin pelin jälkeen joukkue oli häviöllä Vejlelle 0-1. Aluksi ukrainalainen Yuriy Yakovenko tasoitti pelin, ja lisäajalla Vejle-maalivahti Thomas Hagelskjær sai tuta karmean kämminsä seuraukset.

Joni Kauko haistoi saumansa, kävi hakemassa pallon ja nikkasi Esbjergin yläloppusarjaan. Helppoa, kun sen osaa.

Muuta mukavaa: Tukiainen, Markkanen, lam

Tanskan divarin Thistedin Sakari Tukiainen oli ilmiliekeissä syksyn, mutta kevään ajan ruuti on ollut märkää. Maaliton jakso päättyi kuitenkin sunnuntaina osumalla Næstvedia vastaan.

Indonesiassa PSM Makassarissa pelaava Eero Markkanen puolestaan jatkoi maalitehtailuaan. Erzi teki joukkueensa neljännen ja viidennen maalin 7-3-voitossa Aasian AFC Cupissa laoslaisesta Lao Toyotasta.

Hollannissa puolustuspäässä kunnostautui tuttu mies, Huuhkajien tällä hetkellä parhaiten pelaava toppari Thomas Lam. Mies on osa PEC Zwollen järkähtämätöntä puolustuslinjaa, ja sunnuntaina Excelsioria vastaan Lamille kertyi jo kauden kahdeksas nollapeli. Useissa otteluissa Lam on muodostanut erinomaisen toppariparin kapteenin, Zwollessa yli 300 ottelua pelanneen Bram van Polenin kanssa; viime peleissä vierellä on peluutettu myös curacaolaista Darryl Lachmania.

Lamin sopimus kattaa ensi kauden, muttei liene täysin mahdotonta, että jokin kiinnostunut seura yrittäisi hankkia Tompan jo sitä ennen. Skoutit ovat varmasti kiinnittäneet huomiota miehen otteisiin – joiden luulisi myös mahdollisesti riittävän jopa syrjäyttämään Sauli Väisäsen Huuhkajien avauksesta topparin paikalta, mikäli Lamia päätettäisiin jälleen sellaisena peluuttaa.