Huuhkajat maailmalla: Suomalainen huippulupaus Ryan Sessegnonin jalanjäljillä

Suomalaisia pelaa jatkuvasti kotimaatansa kirkkaammissakin parrasvaloissa. Kuka lyö itsensä läpi? Kuka palaa maitojunalla takaisin kotiin? Byyri seuraa suomalaisten otteita viikoittain ja raportoi mielenkiintoisimmat tapahtumat muille kannattajille.

Terry Ablade

Muun muassa AC Oulussa ja KuPSissa pelanneen, nyt FC Jazzia valmentavan ghanalaisen Seth Abladen poika Terry on 17-vuotias – ja pelaajana ikäisekseen suhteellisen kokenut. CV:ssä on jo parikymmentä ottelua Kakkosta sekä sama määrä pelejä Suomen nuorisomaajoukkueissa.

Tämän kauden Ablade on täten pelannut U18-Valioliigassa, jossa tuulennopea hyökkääjä on vakuuttanut. Lauantaina ottelussa Norwichia vastaan Ablade tuli sisään puoliajalla, ja kappas kummaa, hyökkääjä pamautti kauden kuudennen maalinsa.

Kilpailu englantilaisakatemioissa on tajuttoman kovaa, joten erittäin lupaavan Abladen kehitystä on syytä seurata mielenkiinnolla. Näin tekee myös Fulhamin U18-valmentaja Colin Omogbehin, joka on aiemmin valmentanut muun muassa Fulhamin akatemiasta jo Valioliigan nuorisoeliittiin noussutta Ryan Sessegnonia. Kenties Ablade voisi seurata Sessegnonin jalanjälkiä?

Richard Jensen & Tim Väyrynen

Suomalaiset pelasivat Euroopan huipputason junioreita vastaan myös perjantaina, kun Hollannin divarissa Roda JC kohtasi PSV Eindhovenin U21-joukkueen.

Puoliajalla vaihdosta toppariksi tullut Richard Jensen oli isossa roolissa: Jensen tasoitti ottelun lisäajalla loppulukemiksi 2-2. Jensen oli joukkueen avauskokoonpanossa joulukuiseen polvivammaansa asti, ja on nyt palannut joukkueen kokoonpanoon – oletettavasti pysyvämminkin.

Hyökkääjä Tim Väyrynen sen sijaan pysyy yhä varjojen mailla. Peliaikaa siunaantui ottelussa kaksi minuuttia, mikä on kurja lisäys koko kauden 214 minuuttiin ja nollaan maaliin sarjassa. Moni ei yllättyisi, jos kesän lähestyessä Väyrynen palaisi Veikkausliigaan; esimerkiksi HJK voisi olla kiinnostunut miehen palveluksesta, mikäli palkkapyyntö ei huimaa päätä.

Simon Skrabb

Lopuksi Ruotsiin, jossa kautta käynnistellään Svenska Cupenin voimin. Suomalaismaalintekijä saatiin liigajoukkue IFK Norrköpingin ja kolmostason Assyriska Turabdinin kohdatessa.

Asialla oli tietysti Simon Skrabb, joka viimeisteli maalin Ruotsin maajoukkuepelaaja Alexander Franssonin hienosta esityöstä. Norrköping voitti ottelun lopulta 0-2.

Svenskafans-sivustolla Skrabbin suoritus arvioitiin 4:n arvoiseksi asteikolla 1-5; “Juoksee ja juoksee. Luo hyvin tilaa, löytää paikkoja linjan takaa ja on maalin edessä vahva. Simon Skrabb on mielestäni aliarvostettu, ja aivan kuten monta kertaa aiemminkin, hän teki jälleen maalin.”