Huuhkajat maailmalla: Mixu Paatelainen ja Mission Impossible?

Suomalaisia pelaa jatkuvasti kotimaatansa kirkkaammissakin parrasvaloissa. Kuka lyö itsensä läpi? Kuka palaa maitojunalla takaisin kotiin? Byyri seuraa suomalaisten otteita viikoittain ja raportoi mielenkiintoisimmat tapahtumat muille kannattajille.

Simon Skrabb

Vasta 23-vuotias Simon Skrabb lähestyy jo sadan Allsvenskan-ottelun rajapyykkiä. Monipuolisesti hyökkäyspäässä viihtyvä Skrabb on aloittanut toisen kautensa IFK Norrköpingissä pelattuaan aiemmin myös Geflessä ja Åtvidabergsissä.

Skrabb pelasi viime kauden lopussa lähes pelkkiä ysikymppisiä, mutta nyt peliaika on ollut hieman tiukemmassa. Kahdeksassa Allsvenskan-ottelussa avauspaikkoja on tullut vain kaksi.

Sunnuntaina ottelussa IFK Göteborgia vastaan Skrabb kuitenkin näytti, kuinka tulosta tehdään vähemmilläkin minuuteilla. Noin puoli tuntia peliaikaa lopusta saanut Skrabb sai ottelun lisäajalla keskityksen maalille. Göteborg-toppari Carl Starfelt ja maalivahti Pontus Dahlberg olivat kevyttä kauraa, ja Skrabb viimeisteli ottelun loppulukemiksi 0-2.

Svenskafans-jalkapallosivustolla Skrabbille annettiin ottelusta arvosana 2, “hyväksytty”. Saatesanat kuuluivat seuraavasti: “Ansaitsee tunnustusta maalistaan ottelun lopussa, siihen asti oli vaikeuksissa Göteborgin kovaa puolustusta vastaan. Pitäisi saada enemmän tilaisuuksia hyökkääjänä, sellaiseksi hänet Jensin [valmentaja Jens Gustafsson] mukaan hankittiin”.

Mixu Paatelainen

Viikon kovimmasta suomalaisuutisesta huhuttiin kyllä etukäteen, mutta aika puskistahan se silti pääsi yllättämään. Ladies and gentlemen, Mika-Matti “Mixu” Paatelainen on Latvian jalkapallomaajoukkueen valmentaja.

Latvia ei kuulu Euroopan kovimpiin futismaihin, ja maajoukkuepelaajat pelaavat pääasiassa kotimaan liigaa, vaikka joukkoon mahtuukin myös Zürichin maalivahti Andris Vanins ja muutama Puolassa vaikuttava pelaaja. Vaikka tehtävä saattaa vaikuttaa mahdottomalta, Mixun ja Latvian tähtäimessä on silti EM-kisapaikka syksyllä pelattavan Nations Leaguen kautta. Latviaa vastaan uuden formaatin alkulohkossa asettuvat Georgia, Andorra ja Kazakstan.

Ensimmäiset maistiaiset Mixun uusista käärmekeitoista – sekä vastaus jo virinneisiin pohdintoihin siitä, viekö Mixu joulukuusen mukanaan Latviaan – saadaan Baltic Cupin harjoitusotteluissa kesäkuussa. Byyri toivottaa Mixulle runsaasti onnea uusiin tehtäviin!

Cup-menestystä

Peräti kolme suomalaista pääsi männäviikolla nauttimaan cup-glooriasta, hieman eri kokoluokissa tosin. Teemu Pukin ja Paulus Arajuuren Brøndby voitti torstaina Tanskan cupin finaalissa Silkeborgin lukemin 3-1. Finaali oli suomalaisjuhlien lisäksi myös melkoista kannattajakulttuurin näytöstä.

Hansa Rostockin Tim Väyrynen sen sijaan on selvästi piristynyt sen jälkeen, kun uutisoitiin, ettei hän jatka enää seurassa. Joukkue pelasi keskiviikkona Mecklenburg-Etu-Pommerin osavaltion paikalliscupin välieräottelun vitostason Torgelower SV Greifia vastaan. Kuvankauniilla Gießerei-Arenalla pelattu ottelu eteni jatkoajalle lukemissa 2-2, mutta ennakkosuosikki Hansa piristyi ja nuiji jatkoajalla peräti viisi maalia, joista Väyrynen viimeisen. Niinpä maanantaina 21.5. luvassa on vielä finaali, jossa vastaan tulee samaisen vitostason FC Mecklenburg Schwerin.