Huuhkajat maailmalla: Lukas Hradecky – kaljaa ja cup-finaaleja

Suomalaisia pelaa jatkuvasti kotimaatansa kirkkaammissakin parrasvaloissa. Kuka lyö itsensä läpi? Kuka palaa maitojunalla takaisin kotiin? Byyri seuraa suomalaisten otteita viikoittain ja raportoi mielenkiintoisimmat tapahtumat muille kannattajille.

Lukas Hradecky

Huuhkajien kiistaton ykkösmaalivahti muistutti viime viikolla jälleen olevansa maailmanluokkaa. Luke pelasi nollapelin ja otti monta loistavaa torjuntaa, kun Eintracht Frankfurt voitti Schalken Saksan cupin välierissä. Esimerkiksi arvostettu Kicker-lehti valitsi Hradeckyn Spieler des Spielsiksi ja antoi täydellisyyttä hipovan arvosanan 1.5.

Eintracht ja Luke kohtaavat 19. toukokuuta finaalissa Bayern Münchenin. Viime vuodesta on varmasti hampaankolossa – tuolloinkin frankfurtilaiset ylsivät finaaliin, mutta Dortmund oli lopulta täpärästi vahvempi.

Ottelun jälkeen Eintracht Frankfurtin urheilujohtaja Fredi Bobic vahvisti Hradeckyn jättävän seuran kauden ja cup-finaalin jälkeen. Iltalehdelle Luke sanoi, että hänellä on uudeksi seuraksi kaksi vaihtoehtoa, joista valita. Myös kriteerit ovat selvillä.

”Kunhan saa hyvää kaljaa, niin se riittää. Mä en tarvi mitään merenrantaa”, Luke totesi Iltalehdelle.

Valmentajakuvioita

Suomalaisvalmentajat eivät (erinomaisesti menestynyttä Tromson Simo Valakaria lukuunottamatta) valitettavasti ole erityisen kovassa huudossa Euroopassa. Uutisia kuullaankin nyt eksoottisemmilta rintamilta.

Viime kaudella JJK:ta valmentanut Juha Pasoja on löytänyt uuden työnantajan. Jyväskylä vaihtuu Ghanaan, runsaan kahden miljoonan asukkaan Accraan ja Dreams FC:hen, jonka päävalmentajana Pasoja nyt aloittaa. Ensimmäinen lehdistötilaisuus seuran päävalmentajana ei ehkä tarjonnut liiaksi informaatiota, mutta mielenkiintoiselta pesti ainakin vaikuttaa. Tsemppiä Ghanaan!

Samoihin aikoihin toisaalla Mixu Paatelainen sai potkut thaimaalaisesta Ubon UMT Unitedista. Mixun valmentamasta 11 ottelusta peräti kahdeksan päätyi tappioon. Joulukuusta ei Thaimaan auringossa sentään nähty, vaan Paatelainen luotti stinttinsä aikana kolmen pelaajan puolustuslinjaan.

Taannoisen Huuhkaja-valmentajan ura ei ole laisinkaan nousukiidossa, ja saapa nähdä, onko Paatelaiselle enää ottajia ainakaan Suomen tai Skotlannin B-tason ulkopuolella.

Kuusi suomalaismaalia!

Viikon ensimmäistä suomalaismaalia ei tarvinnut odottaa kauaa. New York Cityn Alexander Ring iski huikealla laukauksella joukkueensa tasoihin Atlanta Unitedia vastaan. Ring pelaa nimimiesten keskellä: syötön maalin antoi muuan David Villa, kun taas päästävänä osapuolena toimi kaksissa MM-kisoissakin käynyt maalivahtikonkari Brad Guzan.

Seuraavaksi maalinteossa onnistui Levanger FK:n Solomon Duah cup-ottelussa alasarjajoukkuetta vastaan. Lauantaina taannoin HJK:n edustusjoukkueen portteja kolkutellut, mutta sittemmin Ruotsiin lähtenyt Samuel Haglund iski avopaikasta varmasti maalin I-divarissa Oskarshamn AIK:n paidassa. Samana päivänä myös Berat Sadik teki maalin Kyproksen liigassa – kasassa on tältä kaudelta jo 15 osumaa.

Sunnuntain maalintekijät olivatkin tuttuja: Robin Lod osui kauniisti Panioniosta vastaan, ja Teemu Pukki edesauttoi Brøndbyn jo lähellä häämöttävää mestaruutta hienolla sijoituksellaan.