Huuhkajat maailmalla: Suomalaissiirtoja – Eremenko, Markkanen, Hovi, Laaksonen

Suomalaisia pelaa jatkuvasti kotimaatansa kirkkaammissakin parrasvaloissa. Kuka lyö itsensä läpi? Kuka palaa maitojunalla takaisin kotiin? Byyri seuraa suomalaisten otteita viikoittain ja raportoi mielenkiintoisimmat tapahtumat muille kannattajille.

Roman Eremenko

Neljä ottelua. Se jäi Roman Eremenkon saldoksi Spartak Moskovassa ennen loukkaantumista ja hähmäisiä huhuja sopimuskuvioista. Uusi joukkue on kuitenkin löytynyt, eikä maata tai kieltä tarvitse vaihtaa – Eremenkon ura jatkuu FK Rostovissa!

Joukkueen keskikentällä on riittänyt tammikuun siirtoikkunassa vilskettä. Avauksen miehistä Artur Yusupov siirtyi äskettäin Dynamo Moskovaan, ja Ayaz Guliev myytiin miljoonalla Spartak Moskovaan. Eremenkon ohella seuraan puolestaan siirtyi kaksi nuorukaista, Anzhi Makhachkalan Danil Glebov ja Astanan Baktiyor Zaynutdinov. Usein 3-5-2-systeemillä pelaavasta Rostovista Eremenkon paikka löytynee keskikentän kolmikosta, Moldovan maajoukkuepelaaja Alexandru Gatcanin viereltä.

Eero Markkanen

Vuosi 2018 ei ollut Erzille suotuisa – viimeisimpänä stintti Allsvenskanin Dalkurdissa meni reisilleen. Tosiasia oli se, että kookkaalle kärjelle ei ollut liikaa ottajia – huhuissa pyöri lähinnä Englannin nelostason Grismby Town.

Kehnohko ruokakulttuuri ja haisevat pubit saavat kuitenkin odottaa, sillä viime viikolla julkaistiin Markkasen siirto eksoottiseen Indonesiaan PSM Makassariin. Indonesian vanhin ja menestyksekkäin seura sijoittui viime vuonna sarjakakkoseksi. Real Madrid -taustainen Markkanen on itseoikeutetusti joukkueen tähtipelaajia kokeneen Eredivisie-jyrä Wiljan Pluimin ohella.

Kimmo Hovi

Viime kaudella Saksan vitostasolla oivallisesti maaleja paiskonut Kimmo Hovi ei löytänyt maalijyvää samalla tavalla Regionalligan Chemnitzer FC:ssä, joten seura päästi hänet siirtymään ilmaiseksi saman sarjan putoamistaistoon FSV Union Fürstenwaldeen.

Hyvin perinteikäs, aikanaan Dynamo Fürstenwaldena tunnettu seura saavutti kohtuullista menestystä DDR:n kakkostasolla 1980-luvun alussa. Nyt Hovin tehtävänä on auttaa seuraa pitämään sarjapaikkansa Regionalligassa. Esimerkkiä voinee hakea Danny Breitfelderistä, joka iski seuran paidassa viime keväänä 14 pelissä 6 maalia ja pelaa nyt kolmostason Sportfreunde Lottessa.

Johannes Laaksonen

Kaava on tuttu. Joka talvi Veikkausliigasta lähtee ulkomaille, usein Pohjoismaihin, joku sellainen Veikkausliiga-pelaaja, josta on aikanaan povattu tähteä, joka ei ole aivan vastannut odotuksiin, mutta jonka kannattaa siirtyä ulkomaille parhaiden pelivuosien ollessa vielä käsillä. SJK:sta Norjan divarin Sandnes Ulfiin kahden vuoden sopimuksella siirtynyt Johannes Laaksonen on juuri tällainen tapaus.

Samassa seurassa pelaavat jo ennestään toppari Tapio Heikkilä ja maalivahti Saku-Pekka Sahlgren.

– Olen saanut hyviä suosituksia seurasta. Kyseessä on seura, jolla on selkeä suunnitelma tulevalle. Siihen kuuluu muun muassa uusi stadion. Minusta on mielenkiintoista olla osa sitä, Laaksonen miettii seuran tiedotteessa.

Byyri toivottaa onnea Laaksoselle ja myös muille suomalaispelaajille uusissa seuroissaan!