Anssi Jaakkolan loukkaantuminen sekoittaa pakkaa – Hradecký ja Joronen ovat varmoja valintoja EM-kisoihin, mutta kenestä tulee kolmosvahti?

Huuhkajien harjoituspelit alkavat maaliskuun lopussa ja samoin EM-kisoihin lähtevä miehistö alkaa hahmottua. Maalivahtikaksikko on jo pidempään ollut selvillä, mutta loukkaantumiset ovat sekoittaneet pakkaa kolmosvahdin osalta. Erinomaista kautta Englannin ykkösliigan Bristol Roversissa pelannut Anssi Jaakkola loukkasi olkapäänsä uudenvuodenpäivänä ja se jouduttiin leikkaamaan myöhemmin tammikuussa. Viimeisimmät arviot kertovat Jaakkolan palaavaan kokoonpanoon aikaisintaan Ykkösliigan viimeisillä kierroksilla huhtikuun loppupuolella tai toukokuun alussa.

Vaikka todennäköisyydet eivät tarjoa kolmosvahdille isoa roolia EM-kisoissa, niin ei sinne voi myöskään puolikuntoista pelaajaa ottaa. Ketkä voisivat nousta Jaakkolan korvaajaksi, jos mies ei ehdi kuntoutua ajoissa?

Suomalaismaalivahdit 2019/20

Pelaaja Peliminuutit Torjunnat Torjutut pilkut Nollapelit Sarjataso
Lukas Hradecký 2610 90 0/1 8 Bundesliga
Anssi Jaakkola 2262 75 1/4 8 Ykkösliiga
Jesse Joronen 1920 85 1/6 4 Serie A
Will Jääskeläinen 3060 92 2/5 7 Kakkosliiga
Niki Mäenpää 90 2 0/0 0 Mestaruussarja

Taulukkoon on valittu Hradeckyn (Bayer Leverkusen) ja Jorosen (Brescia Calcio) lisäksi kolme realistista valintaa kisakoneeseen, joista Anssi Jaakkola parantelee olkapäävammaansa. Mukana ovat sarja- ja cup-ottelut.

Niki Mäenpää olisi niin seura- kuin maajoukkuekokemuksensa puolesta varma valinta, mutta onko maajoukkueessa kolmisen vuotta sitten lopettanut Mäenpää vielä valmiina palaamaan? Peliminuutteja tällä kaudella Bristol Cityn paidassa ei ole myöskään tullut kuin yhdessä ottelussa – FA Cupissa Shrewsburya vastaan.

Runsaasti pelannut ja kehittynyt vaihtoehto olisi Crewe Alexandrassa pelaava Will Jääskeläinen. Kesällä 22 vuotta täyttävä Jääskeläinen on ollut U21-maajoukkueen ykköstorjuja syksyllä käynnistyneissä EM-karsinnoissa, mutta Huuhkajien peleistä ei ole vielä kokemusta.

Entä vaihtoehdot listan ulkopuolelta saattaa joku kysyä? Seuraavia nimiä Riven listassa voisi olla vaikkapa U21-maajoukkueen Hugo Keto, Allsvenskaniin Mjällbyn kanssa noussut Carljohan Eriksson tai KuPSin Veikkausliigan mestaruuteen auttanut Otso Virtanen.

Kolmosvahdin valinta ja rooli voi kuulostaa vähäpätöiseltä, mutta sillä on myös toisenlainen merkitys. Mäenpäälle kutsu olisi kunnianosoitus ja huomioiminen hienosta urasta, kun taas Jääskeläiselle se voisi tuoda nostetta seuraavaa seurasiirtoa ajatellen. Eikä tarvitse mennä montaa vuotta eteenpäin, kun A-maajoukkuerinkiin toivottavasti nousee pysyvästi seuraava veskarinimi.