Hikeä, kamppailua ja krapulaa – tätä on Sunnuntailiiga

Sunnuntailiiga on hieno asia. Mitäpä muutakaan tekisit sunnuntaiaamuisin kuin potisit krapulaa sängyssä? Jalkapallo on paras mahdollinen vaihtoehto.

Olet keskittynyt koko viikon henkisesti tulevan viikonlopun ottelua varten. Olet juossut aamulenkkejä parantaaksesi kuntoasi, käynyt salilla töiden jälkeen vahvistaaksesi lihaksia sekä syönyt oikein. Lauantaiilta saapuu ja huomaat, että kaikki tämä on jälleen unohtunut. Olet humalassa ja lähdössä kavereiden kanssa baariin. Baarin jälkeen poikkeat vielä pikaisesti lähiravintolassa kebabilla tai pizzalla. Aamulla heräät sängystä raskaalla jalalla ja pää kipeänä. Laitat sortsit ja pelipaidan päälle. Olet valmis ottelua varten.

Sunnuntailiiga on termi, jota käytetään Iso-Britanniassa kuvaamaan jalkapallosarjoja, joiden pelipäivä on sunnuntai eikä lauantai kuten normaalisti muissa sarjoissa. Sunnuntailiiga on Iso-Britannian suosituimpia keskustelunaiheita baareissa ja pubeissa. Se pakottaa satojatuhansia eri ikäisiä ihmisiä ylös sängyistään joka sunnuntai taistelemaan rakkaalle jalkapallojoukkueelleen. Se on pelaajille oiva tilaisuus kehittää kykyjään ja hankkia kokemusta ennen siirtymistä paremmalle tasolle lauantaina pelattaviin sarjoihin tai jopa ammattilaiseksi saakka.

Ei mikään Valioliiga

Saavut kentälle, jossa on sateen jäljiltä enemmän koiran ulostetta ja multaa kuin ruohoa. Kuusi joukkueen pelaajaa “lämmittää” maalivahtia potkimalla palloa täydellä voimalla häntä kohti. Toisen kenttäpäädyn maaliverkkoja paikataan juuri jeesusteipillä. Loput pelaajat löytyvät pukuhuoneesta kehuskelemassa varsin värikkääseen sävyyn edellisen illan seuralaisestaan. Olet unohtanut säärisuojasi kotiin. Mietit mielessäsi, että ethän sinä niitä kuitenkaan tarvitse, mutta päädyt kuitenkin taittamaan sanomalehden sukkasi sisälle. Teippaat sukat runsaalla teipillä, laitat kuluneet kenkäsi jalkaan ja lähdet pelaamaan.

Aloituspotku on kello kymmenen. Vartin päästä kentän laidalla aukeavat ensimmäiset kaljatölkit. Puolet joukkueesta on selvästikin juonut liikaa edellisenä iltana ja on selvää, että ottelun jälkeen loputkin suuntaavat yhdessä pubiin muutamalle palauttavalle oluelle. Pelataan nyt ottelu kuitenkin ensin.

Sunnuntailiiga on amatöörisarja, joka ei kuulu Englannin perinteiseen sarjapyramidiin. Sillä on oma erillinen riippumaton sarjasysteemi, jossa voi nousta ja tippua vain liigan sisällä. Vuosien varrella on ollut joitakin erityistapauksia, joissa liigan joukkue on vaihtanut ammattilaissarjaan, jotta nousu on ollut mahdollista.

Joukkueet ovat yleensä kaveri- tai työporukoita, joihin voidaan ottaa ulkopuolisia vahvistuksia samalla tavalla kuin Suomen puulaakissa. Pääsääntöisesti joukkueet eivät ole tekemisissä virallisten seurojen kanssa.

Aina sattuu ja tapahtuu

Jo ensimmäisten spurttien aikana huomaa, että tietylle osalle pelaajista peli on vakavaa. Osa taas yrittää pitää oksennuksen maun pois suupielistä, ja loput miettivät, ketä lyödä kyynärpäällä seuraavassa pääpallossa. Kaikki kuitenkin nauttivat loppujen lopuksi pelistä omalla tavallaan.

Huijaaminen, uhkailu, väkivalta ja muut viehättävät piirteet ovat suhteellisen normaalia toimintaa Sunnuntailiigassa pelatessa. Kuka tahansa pelaajista voi hyvällä omallatunnolla vapauttaa sisäisen luolamiehensä kohdatessa vastustajat, joiden kävellessä vastaan siirtyisi yleensä kadun toiselle puolelle.

On itse asiassa onni, jos joukkue lopettaa pelin täydellä miehityksellä. Joskus haukutaan tuomaria liian rajusti, toisinaan taklaukset myöhästyvät pahasti tai joskus pelin alkaessa ei vain ole tarpeeksi pelaajia, jotka olisivat vaivautuneet paikalle. Ikinä ei voi tietää mitä kentällä tapahtuu.

Just Can’t Get Enough

Vähintään 70-vuotias erotuomari puhaltaa kiihkeän ottelun päättyneeksi. Onnistuitte nousemaan 2-0-tilanteesta tasoihin joukkueen veteraanipelaajan nostalgiaa tihkuvan taukopuheen ansiosta. Hän on ainakin kymmenen vuotta kaikkia muita vanhempi.

Käytte kylmässä suihkussa ja lähdette kohti pubia. Kausi on jälleen ohitse, ja juhlitte kahdeksatta sijaa iltaan saakka kuin mestaruutta.

Jäät kaipaamaan jalkapalloa seuraavaksi kolmeksi kuukaudeksi. Seuraavan kauden alkaessa olet luultavasti jälleen surkeassa kunnossa ja kymmenen kiloa ylipainoinen.

Sunnuntait eivät ole samanlaisia ilman Sunnuntailiigaa.

 

Kirjoittaja: Timo Harvey
Kuva: Timo Harvey

Kuvassa Orpington & Bromley District Football Leaguen tuore mestarijoukkue FC Bickley.