Haka ja KTP mättivät maaleja lumisateessa

Ykkösessä nähtiin torstai-iltana yhdeksän maalin ottelu.

Valkeakoskella oli lupa odottaa viihdyttävää Ykkösen kamppailua, koska molempia joukkueita on ennakkokaavailuissa pidetty kärkipään sijoituksista taistelevina. Kotiyleisö odotti omiensa näkemisen lisäksi Valkeakoskella hyvin pidetyn Kalle Multasen paluuta Tehtaan kentälle, tällä kertaan KTP:n paidassa. Tuskin silti kukaan vielä tässä vaiheessa osannut odottaa nähdyn kaltaista näytelmää.

Maalijuhlat käynnisti FC Hakan ranskalaispuolustaja Samuel Mansour. Mansour nousi kulman jälkitilanteessa korkeimmalle ja puski ottelun avausmaalin 12. minuutin kohdalla. Hieman ennen Mansourin osumaa KTP:n Anton Eerolalla oli jo ehtinyt olla paikka viedä kotkalaiset johtoon.

Ottelu pelattiin hyvin arktisissa olosuhteissa. Ennen peliä Tehtaan kenttää piiskannut vesisade muuttui avausmaalin jälkeen lumisateeksi. Säätilan muutos ei vaikuttanut millään tavalla itse ottelun kulkuun. Haka löysi toistuvasti aukkoja kotkalaisten puolustuksesta, ja rokottikin paikoistaan kovalla prosentilla.

Henri Malundama vei pian jo Hakan kahden maalin johtoon. Malundama oli hetkeä aikaisemmin saanut nauttia Anton Popovitchin ruokinnasta, mutta ei tuolloin ylettynyt palloon ja tilanne kuivui kokoon. Paria minuuttia myöhemmin askelmerkit olivat samassa kuviossa kohdallaan ja tulostaululle käänneltiin numeroiksi 2–0.

Kentällä nähtiin ajoittain myös varsin kovia otteita, mutta ottelu pysyi hyvin tuomari Daniel Enkvistin hanskassa. Muutamat tiukemmat puhuttelut riittivät ja Enkvist kaivoi kortin taskustaan vain kolme kertaa. Tässä keltaista näkee kahden maalin mies Ville-Valtteri Starck, joka on juuri jyrännyt KTP:n Manel Subiratsin.

Ottelu oli kotkalaisille hyvin synkkä. Hakan karattua kolmen maalin johtoon kotkalaiset saivat kuitenkin maalihanansa auki, kun Haka puolusti erikoistilanteen todella löysästi ja Juuso Laitinen pääsi viimeistelemään lähietäisyydeltä KTP:n kauden avausmaalin.

KTP:n paras jakso ottelussa oli kavennusmaalin jälkeen ensimmäisen nelivitosen loppupuolella ja jopa 3–2 roikkui ilmassa. Kotkalaiset pelasivat hyvästä paikasta olleen hyökkäyspään vapaapotkunsa kuitenkin erittäin heikosti ja Haka pääsi iskemään vastaan. Nopean vastaiskun päätteeksi Jacob Bushue viimeisteli ottelun luonteelle hyvin ratkaisevan 4–1-osuman ja antoi maalinsa jälkeen kulmalipulle kyytiä.

Tauon jälkeen ottelun käsikirjoitus ei nähnyt suuria muutoksia, mutta lumisade tosin hellitti hetkeksi. Ottelulle ominaista oli muutamat karmeat maalinedushässäkät. Kuvassa näistä yksi ikuistettuna.

Ottelun ehkä hienoin hetki nähtiin 55. minuutin kohdalla, kun Kalle Multanen nikkasi päällään KTP:n 4-2-kavennuksen. Valkeakoskelaisyleisö antoi entiselle sankarilleen raikuvat aplodit. Huomioitavaa oli myös se, että Valkeakoskella syntynyt Aleksi Pahkasalo syötti kaikki KTP:n kolme maalia.

Kotiyleisöä oli karmeasta säästä huolimatta saapunut Tehtaan kentälle 666 katsojaa. Myös Hakapeliitat löytyivät luonnollisesti omasta katsomonosastaan, vastaten ottelun tunnelmasta.

Lopulliset 6–3-lukemat viimeisteli vaihtomies Aleksi Lehtojuuri pari minuuttia ennen päätösvihellystä. Maali syntyi hyvin pienestä kulmasta surullisen puolustamisen päätteeksi.

Tappio veti mielet kotkalaisleirissä matalaksi. KTP:lle oli edellisen kerran tehty kuusi maalia virallisessa ottelussa lähes päivälleen 11 vuotta sitten. 4.5. 2008 HJK oli parempi Helsingissä lukemin 6–1.

Kotijoukkueen keskuudessa riemu oli puolestaan ylimmillään. Tosissaan nousua hakeva Haka on aloittanut kauden nyt kahdella voitolla. Seuraavaksi valkeakoskelaiset matkustavat Ouluun AC Oulun vieraaksi. Ykkösen todellinen huippukamppailu pelataan ensi viikon lauantaina 11.5.

Ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa Kalle Multanen pyysi anteeksi omiensa esitystä.

“Hävettää ihan helvetisti tämä meidän esitys”.

Hakan päävalmentaja Teemu Tainio puolestaan iloitsi siitä, että kerrankin maalipaikat osattiin myös hyödyntää.

Kuvat: Arno Hämäläinen