Haastattelussa urheiluministeri Sampo Terho: ”Jalkapallo-otteluihin voi meillä turvallisesti tulla koko perheen voimin”

Eduskuntavaaleihin valmistautuvaa eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terhoa ei ole liiemmin tentattu jalkapalloaiheisilla kysymyksillä. Byyri tarttui härkää sarvista ja kysyi Terholta muun muassa suomalaisen jalkapallon tulevaisuudesta, kannattajakulttuurista ja huliganismista.

Yhteistyöllä valoisa tulevaisuus

Suomalaisen jalkapallon tulevaisuus on aina vakioaihe kahvipöytäkeskusteluissa laji-ihmisten välillä. Viime talvena keskustelu nostettiin isommalle framille, kun urheiluministeri kutsui koolle asiantuntijaraadin pohtimaan lajin tulevaisuutta. Keskustelusta on pian aikaa jo vuosi, mutta onko mikään muuttunut?

– Olen tyytyväisyydellä pannut merkille sen, että Palloliitossa on Seurojen Palloliitto -strategiaa viety määrätietoisesti eteenpäin ja erityisesti sen, että suomalainen huippujalkapallo sekä miehissä että naisissa on myös ottanut kehitysloikan eurooppalaisella tasolla, Terho toteaa.

Kesästä 2017 asti urheiluministerinä toimineen Terhon mainitsemana kehitysloikkana voidaan pitää menestystä Kansojen liigassa ja nuorten maajoukkueiden pelaamia kovia pelejä arvokisoissa. Loikka on kuitenkin vielä pieni, ja Terho jakaakin Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahden näkemyksen kovimmasta tavoitteesta: miesten A-maajoukkueen on pakko päästä lopputurnaukseen.

– Kyllä, olen samaa mieltä puheenjohtaja Lahden kanssa. Meillä on ollut vuoden 2018 aikana mahdollisuus nähdä tulevaisuuden huippuja täällä Suomessa poikien U19-vuotiaiden EM-lopputurnauksessa Seinäjoella ja Vaasassa. Lisäksi oli hienoa seurata U17-vuotiaiden tyttöjen MM-lopputurnauspelejä Uruguayssa. Näistä kisoista saatu kokemus on varmasti merkittävää ajatellen jopa jo ensi vuonna alkavia EM-karsintoja, Terho arvioi.

– Ja toki Kansojen liigan lohkovoitto miehissä antaa uskoa siihen, että lähivuosina olemme aikuisten arvokisoissa.

Mikä on sitten se seuraava askel, jotta Kansojen liigan tuoma sauma arvokisoihin ei ole vain kertaluontoista herkkua?

– Tämä kaikki vaatii systemaattista tekemistä yhteistyössä seurojen kanssa. Sami Hyypiä Akatemia Eerikkilässä on varmasti yksi iso ja merkittävä nuorten pelaajien valmennusväylä ja apuna seurojen kanssa tehtävässä työssä. Menestyksen myötä yhä useammalle suomalaispelaajalle aukeaa väylä päästä kv-kentille, minkä näen välttämättömyytenä ajatellen seuraavaa askelta kohti arvokisoja. Ja siinäkin erityisesti se, että pelaajamme ovat aloituskokoonpanoissa yhä säännöllisemmin.

Kannattajakulttuuri enimmäkseen positiivista

Jos jalkapallon tulevaisuutta on pohdittu positiivisessa valossa, samaa ei voi sanoa kaikesta kannattajiin liittyvästä pohdinnasta. Poliisihallitus haluaa puuttua jatkossa järeämmin jalkapallohuliganismiin, siirtää otteluita arkipäiville ja kieltää häirikköryhmiä. Ylilyöntejä on ollut, mutta isompaa huligaaniongelmaa ei Terho Suomesta löydä.

– Meillä jalkapallon toimijoiden ja viranomaisten välinen yhteistyö toimii hyvin. Palloliitto ja poliisi ovat tehneet hyvää ja pitkäjänteistä yhteistyötä katsomoturvallisuuden takaamiseksi. Tämä lisäksi liitto ja seurat huolehtivat hyvin kannattajayhteistyöstä. Siten meillä ylilyönnit ja huliganismi ovat onneksi harvinaisia ja keskittyvät lähinnä joihinkin yksilöihin, Terho kuvailee.

– Paikallisin järjestystoimenpitein voidaan ketterästi puuttua satunnaisiin järjestysongelmiin ja estää hulinoijien pääsy katsomoon.

Ottelutapahtumat ovat Suomessa pääosin rauhallisia ja siihen pyritään jatkossakin, yhteistyöllä tietenkin.

– Jalkapallo-otteluihin voi meillä turvallisesti tulla koko perheen voimin, mikä ei valitettavasti ole joissakin muissa maissa mahdollista. Hyvällä urheilun ja viranomaisten yhteistyöllä voidaan turvata tämä jatkossakin. Siihen meitä velvoittaa ja tukee myös kansainvälinen yleissopimus, Euroopan neuvoston katsomoturvallisuussopimus.

Kannattajaryhmistä Suomen Maajoukkueen Kannattajat ry. (SMJK) saa Terholta kiitosta. Parhaimpina päivinään yli 2 500 jäsentä kattanut järjestäytynyt yhdistys on hyvä esimerkki kannatusta edistävästä kulttuurista.

– Näen järjestäytyneen fanikulttuurin positiivisena asiana silloin kun se on järjestetty SMJK:n tavoin. Meidän tulee kaikin tavoin tukea positiivista kannattajakulttuuria.

Futiskulttuurista urheiluministeri pääsi nauttimaan tänäkin vuonna, vaikka mediassa Terho onkin ehkä nostettu enemmän esille jääkiekkojoukkue KalPan kannattajana.

– Seuraan mielenkiinnolla jalkapalloa, erityisesti Huuhkajien otteluita. Oli myös hienoa vierailla syksyllä Kuopiossa KuPSin ottelussa sekä Ykkösessä pelaavan KTP:n ottelussa keväällä Kotkassa Arto Tolsa -areenalla. Siellä oli hyvä tunnelma ja hienoa jalkapallokulttuuria!

 

Artikkelikuva – Laura Kotila, valtioneuvoston kanslia