Futiskesä kääntyy kohti syksyä

“Vaikka tänään on perjantai, emme ole vielä lomalla.”

Kesä on ollut pitkä, ja jatkuu yhä vaikkakin päivä jo lyhenee. Mestarien liigan finaalista asti on pallo pyörinyt niin Veikkausliiga-kentillä, Venäjällä, harjoitusotteluissa rapakon takana kuin Hopun tekonurmella juhannusklassikossakin.

Venäjän MM-kisoja tuli katseltua niin kotisohvalla televisiosta, veneessä kännykästä kuin juhannuskekkereissä screeniltäkin. Tunnelmani MM-kisojen alkaessa olivat hieman kummalliset, sillä suuri suosikkini Hollanti ei ollut mukana ollenkaan ja seuraavatkin symppaamani maat putosivat pois ennen ratkaisupelejä. Yritin kuitenkin nauttia täysin rinnoin otteluista ja kyllä kisat paljon hienoja hetkiä jälleen tarjosikin.

Monelle upealle pelaajalle nämä olivat viimeiset kisat, kun taas toisaalta monelle nuorelle tähdelle nämä olivat vasta ensimmäisiä näytönpaikkoja isommille futisyleisöille.

Oman näkemykseni mukaan parempi joukkue voitti kaikissa ratkaisevissa peleissä, ja lopulta myös mestaruus meni ansaitusti Ranskalle. Yleisradiota täytyy vielä kiittää mahtavasta työstä MM-kisojen välittämisessä suomalaisiin koteihin.

Alle 19-vuotiaiden EM-kisat jäivät itseltäni hieman vähemmälle seurannalle. MM-kisojen jälkeen kun tuli ähky futiksesta ylipäätään. Suomen peleistä katsoin vain viimeisen, Portugalia vastaan pelatun ottelun, joka olikin selvästi kotijoukkueen kisojen heikoin esitys. Vaikka takkiin tuli, esitteli tuokin ottelu taitavaa uutta sukupolvea. Etenkin Timo Stavitski ja Saku Ylätupa herättelevät toivoa tulevaisuuden pallotaitavista Huuhkajista.

Suomalaisjoukkueista HJK:lla on vielä edessään Eurooppa-liigan karsintoja, kun muilla joukkueilla eurotaival nousi pystyyn jo aiemmin kesällä.

Kesällä käyvät myös ovet moneen suuntaan. Siirtomarkkinat ovat tarjonneet viihdettä futisfaneille ilman otteluitakin. Cristiano Ronaldo siirtyi Juventukseen, Alisson Becker Liverpooliin ja Gianluigi Buffon PSG:hen. Siirtomarkkinoilla piisaa vielä odotettavaa, ja nähtäväksi jää muun muassa kuka korvaa “Rollen” Real Madridissa.

Kohtahan ne sitten jälleen käynnistyvät, isot euroliigat. Lukas Hradecky veskaroi Leverkusenissa, Barcelona pelaa ilman Andrés Iniestaa, Liverpool on vahva haastajaehdokas Valioliigan mestaruuteen, Neymar ja Mbappé jäivät Pariisiin ja Juventus lähtee hallitsemaan Italiaa ilman Buffonia, mutta silti ylivoimaisena suosikkina jälleen.

Televisiointioikeuksissa tapahtuneiden muutosten vuoksi tänä syksynä täytyy ostaa tavallista enemmän kanavapaketteja. Mestarien liiga ja La Liga näkyvät C Moren kautta, kun taas Valioliiga, Bundesliiga, Ligue 1, ja Nations League näkyvät Viaplayn kautta.

Minulle on vielä hieman epäselvää, näyttääkö Yle mitään jalkapalloa tulevalla kaudella. Toinen epäselvä asia on vielä Serie A:n näkyminen.

Pelejä tulee joka tapauksessa katsottua taas niin paljon, että rahoilleen saa vastinetta aivan varmasti!