FK Zenitiä suomalaisittain

Alle neljän tunnin junamatkan päässä Helsingistä sijaitsee viiden miljoonan ihmisen metropoli. Pietari on yksi ensi kesän MM-kisojen isäntäkaupungeista, mutta jalkapallon ystäville se on vuosi vuodelta esillä kaupungin ylpeyden FK Zenitin ansiosta.

Suomessa Zenitiä ja venäläistä jalkapalloa seurataan tiiviisti pienissä piireissä. Halusimme kartoittaa aihetta syvällisemmin, ja päädyimme haastattelemaan Zenitin virallisen suomenkielisen Twitter-tilin ja blogin toista ylläpitäjää, Antonia.

Yhteistyö sattuman kauppaa

Suomalainen Zenit-yhteistyö alkoi tasan vuosi sitten, kun Zenit-kannattaja Joni otti Antoniin yhteyttä. Anton oli ollut aktiivinen FutisForum2-keskustelupalstalla, jonne hän kirjoitti ottelukohtaisia ketjuja ja piti Zenit-keskustelua yllä.

Antonia oli alkanut kyllästyttää, ja homma oli ruvennut maistumaan puurolta. Tällöin Joni tuli kuvioihin mukaan ja otti yhteyttä sekä kannusti Antonia jatkamaan.

– Koko tämä virallinen kuvio toteutui Jonin ansiosta. Ihmeellistä, koska minä olen meistä se Pietarista lähtöisin oleva ja venäjää puhuva kaveri, Anton toteaa.

– Suomessa on takuuvarmasti valtava määrä Zenit-kannattajia, koska suurin osa venäläisistä maahanmuuttajista on kotoisin Pietarista ja futis on heidän ykköslajinsa.

Järjestäytynyttä kannattajayhdistystä ei Zenitillä Suomessa ole, mutta Antonin ja Jonin toiminta edesauttaa sen syntymistä ja tekee Zenitistä tunnetumman myös koto-Suomessa.

Venäjän liigaa ei ole Suomesta käsin helpoin seurata. Eurooppa-liiga ja UCL-pelit näkyvät, jos joukkueet niissä pelaavat, mutta entä tavalliset sarjapelit?

– Veikkaus-TV näyttää osan Zenitin otteluista maksutta, ja tosiaan Mestarien liigan ja Eurooppa-liigan otteluita näkee eri palveluntarjoajien kautta myös Suomessa. Zenitin otteluihin tarjoamme suomenkielisen seurannan Twitterissä, ja pyrin myös tekemään otteluennakoita YouTubeen.

Eurofutista Pietarissa

FK Zenit on ollut tuttu näky eurooppalaisessa huippufutiksessa viime vuosina, ja maan ykköslaji ja kaupungin ykkösseura näkyvät vahvasti myös katukuvassa.

– Futis ja Zenit näkyy kaupunkilaisten kasvoissa. Kun pietarilaiset voittavat, kaikki ovat hyvällä tuulella, Anton sanoo.

Pietari on hänen mukaansa sikäli erikoinen suurkaupunki, että kaupungissa on vain yksi iso seura, jonka mukana kaupunki elää. Tarkka silmä näkee jatkuvasti kaupunkikuvassa Zenitin huiveja, autotarroja, lippiksiä ja seuran värejä.

– Kun käyn Moskovassa, ihmettelen, että siellä ei juuri näy paikallisjoukkueiden symboliikkaa. Myöskään fanituotekauppoja ei tahdo löytyä muualta kuin stadioneilta, Anton hämmästelee.

Jalkapallo on Venäjällä kovassa nosteessa kesällä pelattavien MM-kisojen myötä. Onko Pietarissa havaittavissa samaa vai haastaako SKA Zenitin kiinnostavuudessa?

– Jalkapallo on ilman muuta ykköslaji Pietarissakin, vaikka jääkiekkojoukkue SKA on suosittu ja muodikas ilmiö. Kun 20 vuotta sitten kysyttiin SKA:sta, ei se juurikaan ketään kiinnostanut, kun taas Zenitin rooli on ollut hallitseva aina, Anton muistelee.

Pietari tarjoaa matkakohteena paljon muutakin kuin jalkapalloa. Millaisista vinkeistä matkaa suunnittelevan kannattaa ottaa vaari?

– Pietari on lähin suurkaupunki, jossa kaikki on täysin erilaista. Se on kuin musiikki, johon uppoudut ja annat sen viedä. Toiset pitävät kappaleesta ja toiset eivät. Isot puistot kesän helteillä, kuten Krestovski-saari (Ristisaari) ja sen pohjoispuolella oleva Jelagininsaari – niissä vasta on tunnelmaa.

Etelä-Suomessa asuville Allegro on kätevä, mutta Pietariin uskaltaa lähteä myös omalla autolla. Antonin mukaan Pietarin liikennettä kauhistellaan monesti syyttä. Mies sai oman ajokorttinsa 20-vuotiaana ja lähti saman tien Pietariin, jossa hän käy autolla yhä tasaisin väliajoin. Ruuhkien välttämiseksi on olemassa useampi ilmaisia sovelluksia ja illemmalla pahimmat ruuhkat jo helpottavat.

– Sanoisin, että on ajonautinto, kun ajat illalla Pietarin pääkadulla Nevskillä tai menet Suomenlahden yli aurinkoisena päivänä.

Viisumi on matkustajalle pakollinen. Jos uskoo tekevänsä vuoden aikana useamman matkan Venäjälle, kannattaa ostaa esimerkiksi vuoden mittainen viisumi. Kertaviisumin hinta voi olla peräti 80 euron luokkaa, mutta vuoden viisumin saa jo noin 120 eurolla.

Majoittumisesta Antonilta tulee vastaus kuin apteekin hyllyltä.

– Uskaltakaa varata myös edullisimpia hotelleja! Niitä löytyy kaikkialta kaupungista, ja hinnat eivät ole rasite kenenkään lompakolle. 20€/yö kahden hengen huoneesta on se mihin kannattaa tähdätä, jos majoituksessa haluaa säästää. Huoneissa on suihku, wc ja langaton nettiyhteys, ja mikä parasta, keskustan hienot paikat ovat kävelymatkan päässä.

Mestaruus matkalla Moskovaan

Zenitin edellisestä mestaruudesta on vierähtänyt kolme vuotta. Europaikka on tältäkin kaudelta jo varma, mutta mestaruus ratkotaan moskovalaisten kesken. Lokomotiv on sarjan kärjessä vahvin mestarisuosikki, mutta miksi Zenit ei pysynyt mestaruustaistossa mukana?

– Täksi kaudeksi Zenit on uudistanut täysin. Uusi valmentaja, uusi kokoonpano ja uusi stadion, Anton luettelee.

– Nuoria ja taitavia argentiinalaispelaajia tuli useampi, ja kausi on mennyt seuratessaan heidän kehitystä. Alussa meni hyvin, mutta sitten käytiin pohjalla. Vielä on hieman valoa tunnelin päässä, vaikka Lokomotiv todennäköisesti vie mestaruuden.

Sebastián Driussi, Leandro Paredes, Emanuel Mammana ja Emiliano Rigoni ovat kiinnostavia pelaajia ja mahdollisesti tulevia Argentiinan maajoukkueen vakionimiä.

– Minun veikkaukseni kärkiviisikosta on seuraavanlainen: Lokomotiv, Spartak, Zenit, Krasnodar, CSKA. Harvinaisen jännittäväksi menee. Liiga on loppusuoralla, eikä silti mikään ole vielä täysin selvää. Tätä on Venäjän liiga!