FC Santa Claus – Donʼt stop believing

Jouluntaika, revontulet, napapiiri, lumi, pakkanen ja joulupukki. Haastattelen FC Santa Clausin ”yleismiestä” Juha Eteläistä, mutta jätetään edellä mainitut teemat suosiolla seuraavalle haastattelijalle, joka on kuulemma Englannista. Hänelle Juha tulee todennäköisesti kertomaan edellä mainituista teemoista hyvin pitkälti samat asiat, mitkä niin monelle muullekkin ulkomaalaismedialle.

Niin kuin vastikään New York Timesille. Niin, juuri se NY Times soitti joulupukin joukkueelle keskelle kaamosta.

Jouluntaika ja Lapin eksotiikka kiinnostavat tähän aikaan vuodesta, ja jalkapallo kiinnostaa läpi vuoden, ympäri maailmaa. FC Santa Clausissa nämä molemmat yhdistyvät niin kauniseen joulupakettiin, että seuralla on ikään kuin kaksi kautta: jalkapallon sarjakausi ja markkinoinnillinen joulukausi.

FC Santa Clausin paketti on kelvannut niin EA Sportsille, Pumalle kuin kiinalaiselle Bewin Sportsille.

Seurasta löytyy todella paljon tietoa internetistä. Erityisesti kun ottaa huomioon, että kyseessä on alemman sarjatason seura. Seuran markkinointiosaamista kehutaan suomenkielisellä sivustolla ja englanninkieliset monisivuiset artikkelit kertovat joulusta, lapista ja joulupukin omasta seurasta.

Yhteen asiaan en kuitenkaan löydä selkeää vastausta, en englanniksi, enkä suomeksi: missä menee FC Santa Claus juuri nyt?

Tämä on se teema, josta haluan Juha Eteläiseltä kysyä tarkemmin.

Fokus naisfutikseen

– Käytännössä vuosi sitten meidän pitkäaikainen miesten edustusjoukkue siirtyi RoPSin alle ja he nousivatkin Kakkoseen. Siinä vaiheessa urheilullisuus FC Santa Clausissa vaihtui ehkä hieman enemmän harrastetyyppiseen pelaamiseen, Eteläinen toteaa.

Tuloksetkin olivat sen mukaiset, kun FC Santa Clausin miesten edustusjoukkue tippui kauden 2018 päätteeksi miesten Neloseen. Kausi oli Pohjois-Suomen Kolmosessa tulosten valossa murheellinen: kaksi voittoa, kaksi tasapeliä ja peräti 16 tappiota. Niin seuraava sarjataso, kuin myös pitkäaikainen yhteistyökumppani on vielä pimennossa.

– Viisivuotinen sponsorointisopimus Bewin Sports & Culturen kanssa loppui viime jouluun, mutta keskusteluyhteys on kuitenkin olemassa, Eteläinen tarkentaa.

Seura hakee selkeästi askelmerkkejä tulevaisuuteen.

– Ehkä me vähän odotetaan nyt, että tulee se sopiva kontakti tai kumppani joka näkee sen arvon eräänlaisesta sissimarkkinoinnista, mitä me heille tuotetaan, Eteläinen kommentoi ja jatkaa:

– Siinä oikeastaan kiteytyy myös meidän tulevaisuuden odote.

Tällainen kommentti kuuloistaisi, minkä tahansa muun suomalaisseuran suusta pähkähullulta. FC Santa Clausin tapauksessa kommentti kuulostaa ennemminkin loogiselta, sillä ovathan kaikki aiemmin mainitut sponsorisopimukset alkaneet nimenomaan sponsoroijan eivätkä seuran aloitteesta.

Millaisen seuran ja joukkueen mahdollinen uusi, Bewin Sportsin kaltainen suuri yhteistyökumppani sitten nykyisestä FC Santa Clausista saisi?

– Tällä hetkellä näyttää siltä, että keskitytään tyttö- ja naisfutikseen. Miesten edustusjoukkueen tilanne ensi kauden suhteen on vielä epävarma, eikä päätöstä nelosen sarjapaikasta tarvitse vielä tässä kohtaa tehdäkkään. Selvää kuitenkin on, että niinkään urheilullisin perustein miesten Neloseen ei tulla lähtemään, Eteläinen kertoo.

Maaliskuuhun mennessä on seurajohdon päätettävä, aikooko FC Santa Claus ilmoittaa miesten edustusjoukkueen Neloseen. Sillä ei suuren kuvan kannalta kuitenkaan ole Eteläisen mukaan juurikaan merkitystä. Menestys miesten tai naisten sarjoissa ei ole se, mitä sponsorit haluavat:

– Jokaiselle sponsorillemme on ollut aivan sama vaikka pelaisimme pubiliigaa. Brändiarvo on se miksi sponsorit ovat tulleet mukaan.

Brändiarvo on vahva ja se tiedetään myös joukkueen toimistolla, jossa samoin tiedostetaan, että se viimeinen potentiaali on kuitenkin vielä ulosmittaamatta seuran brändistä. Sen tehdäkseen tarvitsee seura rohkeutta ja resursseja, jotka toivottavasti löytyvät. FC Santa Clausin tarina on liian arvokas jätettäväksi hyödyntämättä koko potentiaalillaan.

Seuran slogania lainatakseni:

”Don’t stop believing”

Kuvat – FC Santa Claus